Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Το λάθος - π. Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης

Το λάθος

Το λάθος είναι ανθρώπινο, γι' αυτό δεν είναι προς καταδίκη και θάνατο όταν κάποιος κάνει λάθος, «πέφτει».
Το λάθος είναι απόκτηση εμπειρίας, ώστε η εμπειρία αυτή να προστατεύει τον άνθρωπο από την επανάληψή του, την πτώση, αλλά και να τον σηκώνει αμέσως, αν ξαναπέσει.
Ας μην μένουμε, λοιπόν, στο λάθος, ας το ξεπερνάμε, κρατώντας μόνο την γεύση την πικρή που αφήνει, σαν εμπειρία. Σκοπός είναι να προχωρούμε μπροστά και όχι να κολλάμε στα λάθη μας.
Στην καθημερινότητά μας γίνονται πολλά λάθη από όλους. Η επίρριψη ευθυνών είναι η εύκολη λύση. Δεν λύνουμε όμως το πρόβλημα έτσι, μόνο το συντηρούμε και το επαυξάνουμε.

Ο απολογισμός γίνεται στο τέλος του αγώνα. Κατά την διάρκεια του αγώνα, σε τυχόν λάθος, απλά... συνεχίζουμε, δεν σταματάμε, ξεπερνώντας το, δεν χάνουμε χρόνο!
Το να πέφτουμε σε λάθη είναι ανθρώπινο, το να μένουμε σ' αυτά και να μη σηκωνόμαστε είναι δαιμονικό! Ας συναισθανθούμε ότι είμαστε άνθρωποι και όχι μικροί Θεοί, δηλαδή κάνουμε λάθη.
Τότε μόνο κατανοούμε την μικρότητά μας, το πόσο αδύναμοι είμαστε, ζητώντας επίμονα το έλεος και την βοήθεια του Θεού!
 
+Αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους μας τροφοδοτεί πνευματικά. Να τον έχει ο Κύριος μας καλά και να τον αξιώσει σύντομα να αναλάβει καθήκοντα στην έδρα του. Διότι οι καταληψίες προκαλούν ψυχική φθορά σε μας που αγαπάμε το Άγιο Όρος.