Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Λαμπρά η πανήγυρις του Ι.Ναού Αγίου Νικοδήμου στο Ζαβλάνι Πατρών

 Με κάθε Θρησκευτική λαμπρότητα και με την συμμετοχή πολυπληθούς εκκλησιάσματος εορτάσθη η μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του Μυροφόρου στον φερώνυμο Ναό του, Μετόχιο της παλαιφάτου Ι. Μονής Μαρίτσης, στο Ζαβλάνι Πατρών.
Την παραμονή ετελέσθη Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας προεξάρχοντος του Σεπτού Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κκ Χρυσοστόμου, ο οποίος εκήρυξε τον Θείο Λόγο



 Ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη εκτενώς εις τον βίον του ευσχήμονος Βουλευτού Νικοδήμου του κεκρυμμένου μαθητού, εις την τόλμην του και εις το γεγονός ότι αψήφησε τις συνέπειες για το αξίωμα του προκειμένου να ακολουθήσει τον Ιησούν Χριστόν. Εζήτησε δε από τους πολιτικούς άρχοντες να μιμούνται το παράδειγμα του. Συμμετείχαν πολλοί ιερείς και διάκονοι της Ι.Μ. Πατρών καθώς και ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αρχιμ. π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος. Εν συνεχεία έγινε Λιτάνευσις της Σεπτής Εικόνος συνοδεία της Μπατίνας του Δήμου Πατρέων και μελών του Συλλόγου των εν Πάτραις Κρητών.

Την κυριώνυμη ημέρα ετελέσθη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ Χρυσάνθου ο οποίος εκήρυξε το Θείο Λόγο. Ο Θεοφιλέστατος ανεφέρθη εις τις μυροφόρες γυναίκες και εις τους μυροφόρους άνδρες κηδευτές του Κυρίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη Μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτου πρ Πατρών Κυρού Νικοδήμου κτήτορος του Ιερού Ναού. Παρέστη η εκπρόσωπος της Καθηγουμένης Αγνής, μοναχή Μαριάμ.
Το εσπέρας της εορτής ετελέσθη Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και Ιερά Παράκλησις υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ Χρυσάνθου. Συμμετείχε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, με τους διδάσκοντες και διδασκομένους, του οποίου ο Άγιος Νικόδημος,ο νυχτερινός μαθητής του Κυρίου είναι προστάτης.
Εις το Ιερόν Αναλόγιον διηκόνησε ο κ. Πέτρος Ρηγάτος, Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, Νομικός Σύμβουλος της Ι.Μ.Π., μετά των συνεργατών του.
Μετά τις ιερές ακολουθίες προσεφέρθη εκκλησιαστικόν μοναστηριακόν κέρασμα.






2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια στον κ.Ρηγατο για την οργανωση της πανηγυρεως

Ανώνυμος είπε...

Πάντα οι ακολουθίες στον Ναό αυτό διαφέρουν από τους άλλους ενοριακούς ναούς. Σε αυτόν ζεις την εκκλησιαστική κοινότητα. Στους ενοριακούς βιώνεις την μοναξιά μέσα σε πολλούς. Δεν τον αλλάζω τον άγιο Νικόδημο με τίποτα. Την διαφορά την κάνουν ο π. Γερβάσιος και ο κ. Πέτρος, οι δύο κολόνες του ναού.