Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

ΕΠΙΛΥΧΝΙΟ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ


ΕΠΙΛΥΧΝΙΟ   ΣΤΗ    ΓΙΟΡΤΗ    ΙΩΑΝΝΗ   ΤΗΣ   ΑΓΑΠΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

          Διαβάζοντας κάπου ότι, «η Ανατολή εντελώς αυθόρμητα αγάπησε την  Ιωάννειο θεωρία του Φωτός και της Ζωής», υποθέτω βάσιμα πώς δεν ορίστηκε τυχαία η γιορτή μνήμης του Απόστολου Ιωάννη, του Ευαγγελιστή της Αγάπης στις 8 Μαΐου, δηλαδή, πάντα μέσα στα όρια της αναστάσιμης χαράς, για το θρίαμβο του Χριστού πάνω στο θάνατο, που γέμισε όλα φως ! «Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια». Τόσο που καλείται ο παλιός-7ος  π. Χ. αιώνας-προφήτης της ανάστασης Αββακούμ να δει μαζί μας το φωτοβόλο άγγελο καθισμένο πάνω στο λίθο του μνήματος να διακηρύττει διαπρύσια, «σήμερον σωτηρία τω κόσμω, ότι ανέστη Χριστός ως παντοδύναμος». Ο Χριστός, που ενώ προσφερόταν εκούσια θυσία ως ενιαύσιος αμνός, «αύθις εκ του τάφου ωραίος δικαιοσύνης ημίν έλαμψεν ήλιος». Πράγμα που κινεί την Εκκλησία-Νέα Ιερουσαλήμ, λουσμένη στο λαμπρό φως της δόξας του αναστάντος να καλεί στη χαρά της ως νέας Σιών, την αγνή Θεοτόκο για την ανάσταση του Υιού της. «Φωτίζου, φωτίζου, η νέα Ιερουσαλήμ …συ δε αγνή τέρπου Θεοτόκε εν τη εγέρσει του τόκου σου».

       Παρών, λοιπόν, εδώ γιορταστικός και ο Ιωάννης της Αγάπης γράφει. «Για το ζωοποιό Λόγο-Υιό του Θεού-που υπήρχε εξ αρχής…»  Καταθέτει τη μαρτυρία του, μιλάει «για την αιώνια ζωή που ήταν με τον Πατέρα, φανερώθηκε όμως σ’ εμάς …τον έχουμε ακούσει, και τον έχουμε ιδεί με τα ίδια μας τα μάτια, και τα χέρια μας τον ψηλάφησαν …Μιλάει για το Θεό Λόγο που έγινε και πραγματικός άνθρωπος. Είχαν αρχίσει, βλέπετε, νωρίς τα όργανα, κάποιος Κήρινθος, «που δυστυχώς βγήκε από μας, αλλά δεν ήταν πράγματι μ’ εμάς», αρνιόταν το πραγματικό της θείας Ενανθρώπισης. «Κι αυτά σας τα γράφουμε για να είναι ολοκληρωμένη η χαρά σας…Ο Θεός είναι φως, και δεν υπάρχει σ’ αυτόν καθόλου σκοτάδι… Αν ζούμε μέσα στο φως, όπως ο Θεός είναι στο φως, τότε έχουμε κοινωνία και μεταξύ μας, και το αίμα που πρόσφερε με το θάνατό του ο Υιός του ο Ιησούς, μας καθαρίζει από κάθε αμαρτία…»
      Πότε όμως ζούμε μέσα στο φως; «Αγαπητοί μου, ας αγαπάμε ο ένας τον άλλο, γιατί η αγάπη προέρχεται από το Θεό. Όποιος αγαπάει δείχνει ότι έχει αναγεννηθεί από το Θεό και γνωρίζει το Θεό. Όποιος δεν αγαπάει δε γνώρισε το Θεό, γιατί ο Θεός είναι αγάπη. Έτσι αποδείχτηκε η αγάπη του Θεού για μας. Απέστειλε το μονογενή Υιό του στον κόσμο για να μας χαρίσει νέα ζωή, αν ενωθούμε μ’ αυτόν. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της αγάπης του Θεού. Όχι ότι εμείς τον αγαπήσαμε, αλλά ότι αυτός μας αγάπησε και έστειλε τον Υιό του που θυσιάστηκε για να μας ελευθερώσει από τις αμαρτίες μας. Αν ο Θεός, αγαπητοί μου έτσι μας αγάπησε, οφείλουμε κι εμείς να αγαπάμε ο ένας τον άλλο… Ο Θεός είναι αγάπη, κι όποιος ζει μέσα στην αγάπη, ζει μέσα στο Θεό, και ο Θεός μέσα σ’ αυτόν …Αν κάποιος πει «αγαπώ το Θεό», μισεί όμως τον αδελφό του, είναι ψεύτης. Γιατί πραγματικά αυτός που δεν αγαπάει τον αδελφό του, τον οποίο βλέπει, πώς μπορεί να αγαπάει το Θεό, τον οποίο δε βλέπει; Αυτή την εντολή μας έδωσε ο Χριστός. Όποιος αγαπάει το Θεό, πρέπει ν’ αγαπάει και τον αδελφό του»*.
       «Η Ανατολή εντελώς αυθόρμητα αγάπησε την Ιωάννειο θεωρία του Φωτός και της Ζωής». Το γιορταστικό μήνυμα-συμπλήρωμα του Τέταρτου Ευαγγελιστή και πρώτου Θεολόγου της Εκκλησίας στη θεωρία-θέα, ακρόαση και ψηλάφηση του όντως σαρκωθέντος, παθόντος και αναστάντος Υιού και  Θεού Λόγου είναι: «Ο Θεός είναι αγάπη, κι όποιος ζει μέσα στην αγάπη, ζει μέσα στο Θεό, και ο Θεός μέσα σ’ αυτόν». Προσέξτε: «Ο Θεός αγάπη εστί» !!


*  Αποσπάσματα από Α΄ Επιστολή Ιωάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: