Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ομιλία Πέτρου Ρηγάτου

 Στην κατάμεστη αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών, ομίλησε το βράδυ του Σαββάτου ο έγκριτος περί τα εκκλησιαστικά θέματα Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω κ. Πέτρος Ρηγάτος, Νομικός Σύμβουλος της Ι.Μ.Π. με θέμα «Σύγχρονες μορφές καθύβρισης της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Ο ομιλητής στην εμπεριστατωμένη διαλεξή του, αναφέρθη διεξοδικά στις σύγχρονες μορφές προσβολής της Ορθοδόξου Εκκλησίας μέσω του Διαδικτύου(π.χ. Γέροντας Παστίτσιος - Φίλιππος Λοΐζος) με ανίερες κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικά έργα ( π.χ. ο τελευταίος πειρασμός του Martin Scorsese και η θεατρική παράσταση «corpus Christi»), δημοσιεύματα μέσω του τύπου (εφημερίδων,περιοδικών και άλλων εντύπων) αλλά και της τηλεόρασης, μορφές οι οποίες εμπίπτουν στην έννοια της καθυβρίσεως του άρθρου 199 του Π.Κ. το οποίο τιμωρεί τη δημόσια και κακόβουλη καθύβριση με οποιοδήποτε τρόπο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού ή άλλης θρησκείας ανεκτής στην Ελλάδα με φυλάκιση μέχρι 2 ετών. 


Ο κ.Ρηγάτος  ανεφέρθη εκτενώς και στην υπάρχουσα Νομολογία καθώς και στη δυνατότητα παραστάσεως πολιτικής αγωγής όπως και στην άσκηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της προβολής ανίερων θεατρικών και κινηματογραφικών έργων, λόγω προσβολής της προσωπικότητος στην σφαίρα της οποίας ανάγεται και η προστασία του θρησκευτικού συναισθήματος.
Επεσήμανε δε ότι καταβάλλονται έντονες πιέσεις από ανίερες δυνάμεις για την κατάργηση των άρθρων 198 περί βλασφημίας και 199 περί καθύβρισης θρησκεύματος αλλά περαιτέρω και κατάργησης ολοκλήρου του Ζ κεφαλαίου του Π.Κ. περί προσβολής της θρησκευτικής ειρήνης. Εζήτησε δε την παρέμβαση όλων των υγειών πολιτικών και πνευματικών δυνάμεων του τόπου, προκειμένου η Νομοπαρασκευαστική    για την αναθεώρηση του Π.Κ. επιτροπή να μην προχωρήσει στην κατάργηση των ανωτέρω διατάξεων. Την ομιλία κατέκλυσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος, ο οποίος παρενέβη δυναμικά στο θέμα και ζήτησε από τους εκπροσώπους του λαού να σταματήσουν να ξηλώνουν τον πνευματικό ιστό του τόπου μας και να προκαλούν τα φιλόθεα αισθήματα του λαού μας. Ο Σεβασμιώτατος επήνεσε τον κύριο Ρηγάτο για την προσφορά του στη νομική υπηρεσία της Ι.Μ.Π. και τον ευχαρίστησε για την αγαστή συνεργασία μεταξύ νομικής υπηρεσίας Ι.Μ.Π. και των νομικών υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου.
Παρέστησαν επίσης  ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, κληρικοί, ο Αντιεισαγγελεύς Εφετών Πατρών κ. Ευριπίδης Νικολάου,δικαστικοί λειτουργοί, ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο ανεξάρτητος βουλευτής κ.Νίκος Νικολόπουλος , εκπρόσωποι φορέων, δημοτικοί σύμβουλοι, δικηγόροι και πλήθος κόσμου.




9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμπεριστατωμενη η ομιλια του κ.ρηγατου.αλλα και δυναμικη η δευτερολογηση του μητροπολιτη πατρων εναντιον της εργασιας την κυριακη .

Ανώνυμος είπε...

Την άκουσα την ομιλία. Η νομολογία υπάρχει αλλά η διάθεση πειθαρχίας και σεβασμού δεν υπάρχει προς ότι το ιερό και όσιο από τους πολίτες και την πολιτεία.

Ανώνυμος είπε...

Ενημερωτικός ο κ. Ρηγάτος. Ακούγοντάς τον έμαθα την αλήθεια από νομικής πλευράς επί του διαχρονικού αυτού θέματος.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική ομιλία με πολλά παραδείγματα από υποθέσεις των τελευταίων ετών.

Ανώνυμος είπε...

O κ.Ρηγάτος κατέπληξε για πολλοστή φορά τον Πατραικό λαό με την επιστημονική και εμπεριστατωμένη ομιλία του.Είμαστε πολύ τυχεροί οι Πατρινοί που εχουμε αναμεσά μας εναν τοσο σπουδαίο Συντοπιτη-Επιστημονα-Ανθρωπο ηθους και αξιοπρέπειας. ΕΥΓΕ κ.Πετρο συνέχισε να μας ανοίγεις τα ματια...!!!

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε νομικοποιήσει την πίστη μας........
Η πίστη στον Χριστό δεν χρειάζεται ούτε επιβολή με νόμους ούτε με τη βία (έμμεση-μέσω θαυμάτων και άμεση-μέσω φυλάκισης ή βιαιοπραγιών) αυτό που χρειάζεται είναι η γνησιότητα των βιωμάτων, που προτείνει ο Χριστός, απο εμάς τους "υπαρκτούς" χριστιανούς. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει όπου θέλει και να επιλέγει ότι θέλει με σεβασμό πάντα στην διαφορετικότητα του άλλου. Αν εμείς δεν μπορούμε να πείσουμε ούτε τους διπλανούς μας για τις ευλογίες του ορθόδοξου τρόπου ζωής τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας...Δεν μας φταίνε οι άλλοι Τάσο. Ας βάλουμε τάξη στα του οίκου μας.
Πάντως ο υποψήφιος της ΝΔ κ.Ρηγάτος έχει κάνει δουλειά...

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω τι σημασία έχουν όλα αυτά για μια Εκκλησία που έχει αρχηγό της Αυτόν που μαστιγώθηκε, μωλωπίσθηκε, χλευάστηκε, ραπίστηκε, βλασφημήθηκε, εμπτύσθηκε και μάλιστα δημοσίως, και εν τέλει σταυρώθηκε από την πολιτική εξουσία, χωρίς ποτέ να απαιτήσει ποινή ή ηθική ικανοποίηση! (Αυτά δεν τα ζ'ησαμε την Μ.Εβδομάδα: εκτός κι αν δεν μπαίνουμε στον κόπο να κατανοήσουμε την υμνογραφία!). Έχει ανάγκη ο Χριστός και κατ΄ επέκταση η Εκκλησία από την κρατική υποστήριξη; αν ναί τότε να ακολουθήσουμε τον ισχυρότερο, τουτέστιν το ΚΡΑΤΟΣ!!!! Και μην λησμονούμε ότι η πίστη βλασφημείται από τους πιστούς της! Είναι διαχρονικός ο λόγος του Θεού: "δι΄υμών βλασφημείται το όνομά μου εν τοις έθνεσι".
ΕΝΑΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Ρηγάτος έδωσε απάντηση στην ομιλία του φίλε «Αιρετικέ». Αν ερχόσουν να την ακούσης θα έπαιρνες την απάντηση.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ρηγάτος είναι αγωνιστής χριστιανός με ήθος. Πάντα υπέρ της Εκκλησίας. Άριστος Δικηγόρος και ντόμπρος άνθρωπος.