Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Το Eκκλησάκι του Αγίου Κυρίλλου γιόρτασε και πάλι!


 Ένας ιστορικός Ιερός Ναός για την Πάτρα, λειτούργησε και πάλι ανήμερα της εορτής του. Σήμερα Παρασκευή 9 Ιουνίου, η Εκκλησία  μας γιορτάζει τον Άγιο Κύριλλο και μετά από πολλά χρόνια άνοιξε με την τέλεση της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο ομώνυμος Ιερός Ναός, στο προαύλιο χώρο του Royal Theater (Παλαιό Πτωχοκομείο Πατρών) στην Ακτή Δυμαίων 53, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της ενορίας των Αγίων Αποστόλων Πατρών.

   Η Ιστορία του Ιερού Ναού του Αγίου Κυρίλλου είναι ενδιαφέρουσα, σημειολογική και όχι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό της Πάτρας. Από την ανοικοδόμηση κιόλας του κτηρίου του Πτωχοκομείου Πατρών, το 1905, είχε σχεδιαστεί ειδικά,  από τον μελετητή και αρχιτέκτονα μηχανικό του Δήμου Πατρέων, Γιώργο Λυκούδη, ένα δωμάτιο στο βόρειο μέρος του β’ ορόφου και είχε διαμορφωθεί σε παρεκκλήσι, αφιερωμένο στον Άγιο Κύριλλο.

Με αυτό τον τρόπο τιμήθηκε η μνήμη του Μητροπολίτη Πατρών Κυρίλλου, ο οποίος 30 χρόνια νωρίτερα είχε οραματιστεί την ίδρυση του Πτωχοκομείου Πατρών και είχε βάλει τις βάσεις για ένα ίδρυμα πραγματικά πρωτοποριακό, για τα δεδομένα της εποχής.
Για περισσότερα από 60 χρόνια το παρεκκλήσι παρέμεινε στον β’ όροφο του κτηρίου έως το 1968, οπότε ο Μητροπολίτης Πατρών, Κωνσταντίνος, εγκαινίασε τον σημερινό Ιερό Ναό του Αγίου Κυρίλλου, στον περιβάλλοντα χώρο του Πτωχοκομείου Πατρών [Πηγή : http://dete.gr καιhttp://www.thebest.gr/news/index/viewStory/444978 ].

      Στο πλαίσιο του σημερινού εορτασμού, ακολούθησε, μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ακολούθησε μπουφές με καφέ και γλυκά, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, στις εγκαταστάσεις της Αλέας, παρουσία και των μαθητών και δασκάλων του 14ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, καθώς και πολλών ενοριτών των Αγίων Αποστόλων, καθώς και ευλαβών προσκυνητών της πόλεως μας {Πηγή : http://flashstar.skaipatras.gr/site/?p=217202 ]. Πολλές φωτογραφίες από τον εορτασμό, βλ. στοhttps://www.facebook.com/pg/flashstarsgrs/photos/?tab=album&album_id=1260581294069834


Δεν υπάρχουν σχόλια: