Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Κτίζεις ή χαλάς; - Ιάκωβος

Κτίζεις ή χαλάς;

Παιδί μου αγαπημένο,
          Πριν από το κτίσιμο κάθε σπιτιού οι εργολάβοι κατασκευάζουν πολύ προσεκτικά τα θεμέλια. Θέλουν να τα κάνουν όσο γίνεται πιο δυνατά και στερεά για να μπορούν άφοβα να κρατήσουν στη ράχη τους όλο το οικοδόμημα. Για ν’ αντέχουν στα δυνατά ταρακουνήματα της γης – τους σεισμούς – καθώς και σε κάθε λογής τραμουντάνα που μπορεί να πέσει πάνω στο σπίτι, όπως ανεμοστρόβιλους, καταιγίδες, πλήμμυρες, τυφώνες...
          Όσο γερά όμως και να είναι τα θεμέλια, για να έχουν δύναμη πρέπει να «κάθονται» πάνω στον βράχο. Μπορείς να κτίζεις παλάτια πάνω στην άμμο αλλά αναπόφευκτα κάποτε θα γκρεμιστούν. Όταν λοιπόν το θεμέλιο είναι έτοιμο και στηρίζεται πάνω στη δύναμη του βράχου, τότε οι οικοδόμοι έχουν μια πολύ δυνατή βάση πάνω στην οποία μπορούν άφοβα να προσθέσουν τα υπόλοιπα υλικά. Έτσι το σπίτι σιγά-σιγά ολοκληρώνεται και είναι ασφαλισμένο κι οι ένοικοι του απολαμβάνουν την σιγουριά και την θαλπωρή του.

          Αν δέκα κτίστες κτίζουν όλη μέρα και πάει τη νύχτα ένας που του αρέσει να χαλά, είναι ικανός να καταστρέψει εύκολα, σε λίγη ώρα, όλο το έργο που με κόπο δημιούργησαν οι κτίστες. Γιατί το δύσκολο στη ζωή είναι να δημιουργήσεις, να κτίσεις, να προσφέρεις ενώ το να καταστρέψεις είναι παιγνίδι!
          Ποιοι όμως άραγε κτίζουν και ποιοι χαλούν; Σίγουρα αυτοί που κτίζουν είναι οι καλοί και προοδευτικοί άνθρωποι που η ψυχή τους είναι γεμάτη από την αγάπη του Θεού και την ελπίδα σ’ Αυτόν. Ενώ αυτοί που χαλούν είναι οι κακοί και φθονεροί, αυτοί που όχι μόνο δεν αγαπούν αλλά μισούν. Είναι εκείνοι που δεν πιστεύουν στον Θεό ή τον περιφρονούν. Είναι ακόμα εκείνοι που μεθυσμένοι από την καλοπέραση νομίζουν πως δεν θα πεθάνουν ποτέ και που για Θεό τους έχουν μόνο το χρήμα και την απόλαυση. Η αγάπη όμως και η δημιουργία είναι θεϊκές ιδιότητες ενώ το μίσος και η καταστροφή δαιμονικές.
          Καλό μου, αγαπημένο παιδί,
          Όπως το σπίτι έτσι κι ο εαυτός σου χρειάζεται καλό θεμέλιο. Κτίσε το υπέροχο, το θεϊκό το ανεπανάληπτο ψυχοσωματικό σου οικοδόμημα πάνω στον ακλόνητο βράχο που λέγεται Ιησούς Χριστός. Και τότε να είσαι βέβαιος πως όλες οι φουρτούνες της ζωής κι αν σε πλησιάσουν κι αν ακόμα σε κτυπήσουν εσύ θα μείνεις γερός γιατί η δύναμη που θα παίρνεις είναι άτρωτη, ακατανίκητη, θεϊκή.
          Φρόντισε λοιπόν ν’ αγαπάς τον Θεό και τους ανθρώπους  και στην καθημερινή σου ζωή να κτίζεις καθημερινά, λίγο ή περισσότερο. Όσο μπορείς. Για να φτιάξουμε όλοι μαζί μια πιο όμορφη κοινωνία.

Ιάκωβος

Δεν υπάρχουν σχόλια: