Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΘΕΣΗΣ "Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ"

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών συνδιοργανώνει με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ΠΑΦΟΣ 2017 την έκθεση «Η Ζωή μετά Θάνατον. Μία πολιτισμική προσέγγιση στη διατήρηση της ανάμνησης των τεθνεώτων μέσα από την τέχνη και τις ταφικές παραδόσεις στην Κύπρο και στη Δανία από την Αρχαιότητα έως τις ημέρες μας». Ἡ έκθεση θα εγκαινιασθεί στην Παλιά Ηλεκτρική της Πάφου στις 4 Ιουλίου 2017 στις 19.30 και θα διαρκέσει ως τις 31 Ιουλίου 2017 παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και του Μουσείου Moesgaard στο Ώρχους της Δανίας.
Στην έκθεση θα φιλοξενηθούν πάνω από σπάνια 130 εκθέματα και φωτογραφικό υλικό από σημαντικούς μουσειακούς και εκκλησιαστικούς φορείς της Κύπρου, της Δανίας και της Ελλάδος, καθώς και από ιδιώτες συλλέκτες.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδειχθούν μέσα από τα εκθέματα οι δοξασίες, αντιλήψεις και η διαχρονική προσέγγιση του ανθρώπου προς το θάνατο, καθώς και πεποιθήσεις του για τη ζωή μετά θάνατον στην Κύπρο και στη Δανία. Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζονται επίσης και οι θρησκευτικές αντιλήψεις, ήθη και έθιμα και των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων του νησιού (Μαρωνιτών, Λατίνων και Αρμενίων), καθώς και των άλλων μονοθεϊστικών θρησκειών (Ισλάμ, Ιουδαϊσμός).
Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται κτερίσματα από τάφους της Κύπρου (κεραμική, μυροδοχεία, κοσμήματα, καθρέπτες), σαρκοφάγοι και ταφικά σήματα, φορητές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, μεσαιωνικές ταφόπλακες, χαρακτικά και κεντητοί επιτάφιοι, ξυλόγλυπτα και ευαγγέλια, κειμήλια σχετιζόμενα με τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα και αντικείμενα λαϊκής τέχνης από λαογραφικές συλλογές.
Σε ξεχωριστό τμήμα της έκθεσης αναδεικνύονται οι σχέσεις Κύπρου-Δανίας, οι οποίες ανάγονται ήδη στη βυζαντινή περίοδο, όταν στην Πάφο ετάφη ο βασιλεύς της Δανίας Ερρίκος Α΄ ο Αγαθός κατά τον 12ο αιώνα, επιστρέφοντας από προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους.
Το τελευταίο κομμάτι της έκθεσης περιλαμβάνει έργα τέχνης σύγχρονων καλλιτεχνών από την Κύπρο, Δανία και Ελλάδα μέσα από ποικίλα υλικά και μέσα (ξύλο, λίθο, καμβά, ακουαρέλες, μουσαμά, ύφασμα και βίντεο), τα οποία παρουσιάζουν τις σημερινές απόψεις του σχετικά με τη ζωή μετά θάνατο και πηγάζουν από τις παραδόσεις, αλλά και από την κοσμοθεωρία σύγχρονων καλλιτεχνών.
Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος, δίγλωσσος (Ελληνικά –Αγγλικά) Κατάλογος με εισαγωγικά κείμενα και σχετικά λήμματα, ο οποίος θα κυκλοφορηθεί και στην αδελφή έκθεση στο Μουσείο Moesgaard της Δανίας, προβάλλοντας τον πολιτισμικό πλούτο Κύπρου και Δανίας.
Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης στην Πάφο έχουν οι δρ Χαράλαμπος Χοτζάκογλου και δρ Ιωάννης Ηλιάδης από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και στο Ώρχους ο δρ Ton Otto από το Πανεπιστήμιο του Ώρχους και οι Ane Rolsted και Ντίττε Λύγκαερ Πέντερσεν. Η έκθεση στο Ώρχους υπό τον τίτλο «Η Ζωή των Νεκρών» θα εγκαινιασθεί στις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου 2018.
H έκθεση αποτελεί έργο του Οργανισμού Πάφος2017.
Χορηγοί: Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, Intelicons, Danish Art Foundation.
Πληροφορίες: τηλ. 22 432.578, 26 93 2017, 96 559 930

Δεν υπάρχουν σχόλια: