Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Η εκκλησία και ο πνευματικός στη ζωή μας! - π. Βαρθολομαίος Ηγούμενος Εσφιγμένου

Η κοινωνία μας σήμερα χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα, το άγχος, την απελπισία, το οξύθυμο, την μοναξιά.
Μοιάζουν οι άνθρωποι σαν τους τυφλούς, που ψάχνουν κάπου στέρεα να ακουμπήσουν. Μοιάζουν σαν τα πρόβατα, που έχουν ξεφύγει από το κοπάδι και πλανώνται σε άγνωστα μονοπάτια. Και οι δύο περιπτώσεις βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι μεν τυφλοί κινδυνεύουν να πέσουν και να χτυπήσουν, τα δε πρόβατα να βρεθούν στο στόμα του λύκου.
Έτσι και ο σημερινός άνθρωπος, ενώ βρίσκεται σ' αυτήν την κατάσταση, σαν χαμένο πρόβατο ή σαν τυφλός, ψάχνει άραγε να βρει κάπου να ακουμπήσει; Νιώθει ότι έχει χάσει κάπου τον δρόμο του και περιπλανιέται σε άγνωστα γι' αυτόν μονοπάτια;
Η μόνη λύση στο πρόβλημα τού σημερινού ανθρώπου είναι να επιστρέψει στο λιμάνι του, την αγκαλιά του Θεού, κοντά στην εκκλησία. Αποκτά έτσι νόημα η ζωή του και σκοπό, χωρίς να κινδυνεύει να χαθεί.

Η ασφάλειά του είναι η εκκλησία και η ανάπαυσή του είναι ο πνευματικός. Σ' αυτόν θα ακουμπήσει την ταλαιπωρημένη καρδιά του, ώστε με υπομονή να του βγάλει προσεκτικά κάθε αγκάθι που την πληγώνει και να την ξεκουράσει.
Το μόνο που χρειάζεται είναι η εμπιστοσύνη. Εμπιστεύομαι στον πνευματικό μου ό,τι πιο πολύτιμο έχω, την ψυχή μου, να την οδηγήσει με ασφάλεια στα πόδια του Χριστού! Χωρίς εμπιστοσύνη στον πνευματικό ο άνθρωπος χάνεται και κινδυνεύει να παρασύρει κι άλλους μαζί του στην απώλεια.
Ο πνευματικός είναι αυτός που θα μου φωτίζει τα σκοτεινά σημεία της ζωής μου, σε μια σχέση εμπιστοσύνης, η οποία είναι σχέση ζωής, κοινή πορεία, την οποία δεν σταματά ούτε ο τάφος! Η πνευματική ζωή, κοντά στην εκκλησία και με τον πνευματικό συνοδοιπόρο ζωής, είναι η μόνη λύση διαφυγής από το αδιέξοδο, που έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο άνθρωπος στην ζωή του, με τις επιλογές και τον τρόπο σκέψης του.
Διάθεση και προσπάθεια χρειάζεται και όλα διορθώνονται! Η επιλογή είναι δική μας.
 

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: