Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Η Ανυπεράσπιστη Στάνη, ο Αρχιτσέλιγκας κι ο Κόκκινος Παραγιός που .. λιποτάκτησε. - Ιάκωβος

Η Ανυπεράσπιστη Στάνη, 
ο Αρχιτσέλιγκας 
κι ο Κόκκινος Παραγιός που ..
 λιποτάκτησε.

Ήταν μια κακόμοιρη στάνη. Μια στάνη που την ρήμαξαν από καιρό και την ρημάζουν  καθημερινά οι λύκοι..
Αυτοί που την διαφέντευαν και την κυβερνούσαν έριχναν τα φταιξίματα ο ένας στον άλλο! Αντί να δώσουν τα χέρια και να συνεργαστούν, αντί να κάτσουν όλοι μαζί και να μελετήσουν τρόπους για να διώξουν τα θηρία και να σώσουν τα καημένα τα πρόβατα και τους εαυτούς των, αυτολιβανίζονταν και την ίδια ώρα περιφρονούσαν και υποτιμούσαν την συμβολή των άλλων. Ο Κόκκινος Παραγιός σήκωσε κεφάλι κι έφυγε λέγοντας πως έπρεπε να αναλάβει αυτός την αρχηγία γιατί μπορούσε καλύτερα!
 Ο Αρχιτσέλιγκας έλεγε: «Πρόβατα, μη φοβάστε καθόλου! Να τρώτε και να μασουλάτε ήσυχα το χορταράκι σας (κοινώς κουτόχορτο), να είστε γεμάτοι και να ξεχειλίζετε από ΣΙΓΟΥΡΙΑ και απεριόριστη εμπιστοσύνη στον .. ακαταμάχητο προστάτη και καθοδηγητή σας!
Τι κι αν ο κόκκινος βοηθός μου έφυγε; Εγώ μπορώ και μόνος μου και μπορώ καλύτερα απ’ όλους – κανένας δεν έχει τα προσόντα μου  και ούτε τα κότσια να μου παραβγεί! Κανένας απολύτως, γιατί μόνο εγώ παίρνω «Άριστα»! (Όταν βεβαίως βαθμολογώ ο ίδιος τον εαυτό μου!)
Όμως κι οι δυο και πολλοί άλλοι – επιφανείς και αφανείς – ναι μεν έδιναν λίγη τροφή στα πρόβατα – όσο που να μη ψοφήσουν – όμως τα άρμεγαν καθημερινά, γεμίζοντας κουμπαράδες και κομποδέματα (για .. έκτακτες ανάγκες !) χωρίς να πολυσκοτίζονται για τους λύκους που είχαν από καιρό εγκατασταθεί στην άλλη μεριά της στάνης κι ούτε που έλεγαν να το κουνήσουν!
Φάνηκαν μετά κι άλλοι τσελιγκάδες και .. τσελιγκόπουλα που ήθελαν κι αυτοί να βοηθήσουν είτε από μόνοι τους είτε μαζί με τους άλλους. Δικαίωμά τους και μπράβο τους!
Ήρθε όμως ο καιρός να .. μιλήσουν τα πρόβατα και ν’ αποφασίσουν ποιον απ’ όλους αυτούς να βγάλουν νέο Αρχηγό. Και θα βγει φυσικά και δημοκρατικά εκείνος που θα προτιμήσουν τα περισσότερα .. πρόβατα, χωρίς να παίζει κανένα ρόλο το χρώμα των προβάτων. Γιατί σ’ αυτό το περίεργο κοπάδι που ευτυχώς φαίνεται να θεραπεύτηκε από τον «αφθώδη πυρετό», υπάρχουν πρόβατα γαλάζια, λιλά, κόκκινα, πράσινα, ακόμα και παρδαλά, υπάρχουν και μερικά .. άχρωμα, λίγα μαύρα και κάμποσα που αλλάζουν συνεχώς χρώμα σαν.. χαμαιλέοντες! (ανάλογα με το .. περιβάλλον και τις συνθήκες!)
Όταν βγει ο νέος Αρχιτσέλιγκας - όποιος και να είναι αυτός - αν δεν θεωρήσει ΟΛΑ τα πρόβατα δικά του, όποιο χρώμα και να έχουν κι αν δεν κάτσει με απεριόριστη αγάπη για τη ΣΤΑΝΗ και τα ΠΡΟΒΑΤΑ,  με πολλή προσοχή και περίσκεψη να συνεργαστεί με όλους τους τσελιγκάδες – ακόμα και με το πιο μικρό τσελιγκόπουλο –  κι αν δεν πιάσει ΑΜΕΣΩΣ δουλειά με πίστη και σωφροσύνη, τότε οι λύκοι δεν θα φύγουν ΠΟΤΕ κι η στάνη θα ρημαχτεί!
Ιάκωβος

Δεν υπάρχουν σχόλια: