Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

Περί της αναταραχής και των διαμαρτυριών των πιστών

Την παραμονή της 12ης Ιουλίου 2017, επί τη μνήμη του συγχρόνου μας Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, πραγματοποιήθηκαν Ιερές Ακολουθίες και Αγρυπνίες σε πολλούς Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ιερά Αγρυπνία έγινε και στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου – όπου ο τόπος μαρτυρίου του.
Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με θλίψη και πόνο παρακολουθεί την αναστάτωση και αναταραχή των πιστών, που προέκυψε από το γεγονός της παρουσίας αντικειμένου ευλογίας από τον Όσιο Παΐσιο, ως λανθασμένης εκθέσεως αυτού προς προσκύνηση των πιστών.
Με πολλή αγάπη και κατανόηση αφουγκράζεται τις διαμαρτυρίες του πιστού λαού, ο οποίος ευρισκόμενος σε σύγχυση, δικαιολογημένα ανησυχεί.
Πολλές φορές η αγάπη και ο σεβασμός για τους Αγίους μας, οδηγεί σε υπερβάλλοντα σεβασμό των αντικειμένων τους, τα οποία σίγουρα αποτελούν ιδιαίτερη προσωπική ευλογία, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν εξισώνονται με τα Ιερά Λείψανα και τις θαυματουργές Εικόνες, που αντίστοιχα είναι ή τμήματα από το ίδιο το σώμα των Αγίων μας ή εικονίζουν το ιερό τους πρόσωπο.
Ευχόμαστε, όλοι να παραμένουμε πιστοί στην Δογματική Διδασκαλία της Αγίας μας Εκκλησίας, η οποία ακόμη και για τις Ιερές Εικόνες των Αγίων διδάσκει ότι αποτελούν το αισθητό μέσο ανάμεσα στους πιστούς και στο πρωτότυπο, το οποίο είναι αθέατο γι΄ αυτούς.  «Άλλο γαρ εστί εικών και άλλο το εικονιζόμενον», λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός.
Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, έχοντας μεγάλη εκτίμηση, ευλάβεια και σεβασμό στην τιμή των Αγίων και τα Ιερά Λείψανά τους, διαχωρίζει απ’ αυτά, ως οφείλει, την κάθε ευλογία που προέρχεται από εκείνους ως ένα σημαντικότατο εποπτικό μέσο πνευματικής διδασκαλίας, όπως ο Μέγας Βασίλειος αποφαίνεται για τις Εικόνες: «α γαρ ο λόγος της ιστορίας δι' ακοής παρίστησι, ταύτα γραφική σιωπώσα δια μιμήσεως δείκνυσι». 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα κάστανα, οι σαγιονάρες, τα ενδύματα κλπ, είναι ένας λαϊκισμός που δεν θα αποβεί σε καλό της Εκκλησιάς. Θα φτάσουμε στα όσα καταδίκαζε η Ορθόδοξη Εκκλησία τους Παπικούς κατά τον μεσαίωνα με τα διάφορα αγιωτικά για προσπορισμό χρημάτων και μόνο.

Ανώνυμος είπε...

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑΣ με την ανακοίνωση αυτή τοποθετεί το θέμα στην σωστή ορθόδοξη γραμμή.
Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει αφού σε όλη του την ζωή με συνέπια υπηρετεί το ορθό Δόγμα και την ιερά Παράδοση της Εκκλησίας.
Έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα οι φωτισμένοι Επίσκοποι και να παίρνουν αφορμή από τις αστοχίες ώστε να διδάσκουν το ποίμνιο.
Ας πάρουν από την αγάπη και την διάκρισή του οι κληρικοί του, διότι σπανίζουν Επίσκοποι με αγιότητα βίου και ταπεινό φρόνημα όπως ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτα πράγματα για την ποιότητα και το ήθος της Ορθοδοξίας το κάστανο. Να καταδικαστούν τέτοιου είδους ευτελισμοί από την διοικούσα Εκκλησία και να σταματήσει η αρρωστημένη θρησκευτικότητα στις ενορίες. Ξεφύγαμε πλέον.

Ανώνυμος είπε...

Επίκαιρος ο Άγιος Παΐσιος με τον λόγο του για «ευσεβείς βλαμμένους» υπάρχουν πολλοί από αυτούς στον χώρο μας και εγώ ένας από αυτούς είμαι.

Ανώνυμος είπε...

Ε! όχι και κάστανα να προσκυνούνε… έχει παραγίνει το κακό. Λίγη σοβαρότητα και πολύ υπευθυνότητα από τους νεαρούς παπάδες είναι το ζητούμενο σήμερα. Να αρκεστούν στα λειτουργικά τους καθήκοντα και να σταματήσουν με τις ακραίες πρωτοτυπίες που δεν αρμόζουν στο ορθόδοξο πνεύμα.