Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Η Εορτή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στην Πάτρα

Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Πατρών κ. κ.Χρυσοστόμου, εορτάσθη η μνήμη του μεγάλου Διδσκάλου της Εκκλησίας μας εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Νικοδήμου του Μυροφόρου στο Ζαβλάνι Πατρών, Μετόχιον της Ιεράς Μονής Μαρίτσης, όπου η Β’ Αγία Τράπεζα είναι εγκαινιασμένη εις το όνομα του Οσίου, υπάρχει δε αποτεθησαυρισμένη Ιερά Εικών του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, Ιστορηθείσα εις Άγιον Όρος.
Την Παραμονή ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος υπό του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Γηροκομείου Αρχιμ π. Συμεών Χατζή. Ο πανοσιολογιώτατος  Καθηγούμενος ανεφέρθη εις την ζωήν και το έργον του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και απηύθυνε  πνευματικές νουθεσίες εις το εκκλησίασμα. Έλαβαν μέρος ο εφημέριος του Ι.Ν. Αρχιμ. π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, ο πρωτ.  π. Ανδρέας Γεωργακόπουλος, προϊστάμενος Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Πατρών, ο πρεσβύτερος π. Κων/νος Καραμπέρης και ο διάκονος Ι.Μ. Γηροκομείου π. Παΐσιος  Γρίβας.

Την κυριώνυμον ημέραν της Πανηγυρικής Αρχιερατικής θείας Λειτουργίας προέστη  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος. Συλλειτούργησαν οι ιερείς Αρχιμ. π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, ο πρωτ. π. Κων/νος Στελλάτος, ο πρωτ. π. Παναγιώτης Ρούβαλης και διάκονοι π. Κων/νος Τσαγκάρης και Σωτήριος Μανέτας.

 Ο Θεοφιλέστατος ανεφέρθη στον ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική οικογένεια στην διαμόρφωση του χαρακτήρος των παιδιών, φέροντας ως παράδειγμα την ανατροφή του Αγίου Νικοδήμου από την οικογένειά του. Υπεγράμμισε τα πνευματικά προσόντα του Οσίου, τα οποία Αυτός διέθεσε εις την διακονίαν της Εκκλησίας.
Ο Θεοφιλέστατος εκάλεσε τους πιστούς να ακολουθήσουν την πνευματική ζωή και να προφυλαχθούν από την εκοσμίκευση, όπως εδίδασκε ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: