Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ ΛΕΠΕΝΟΥΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ ΛΕΠΕΝΟΥΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

   Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέστηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στο εορτάζον Ιερό Εξωκκλήσι Παναγίας Βλαχέρνας Λεπενούς Αιτωλοακαρνανίας. Το εξωκκλήσι αυτό βρίσκεται περίπου 3 χλμ έξω από το χωριό Λεπενού και είναι χτισμένο στο σημείο όπου κατόπιν θαυματουργικής υπόδειξης της Υπεραγίας Θεοτόκου στην ευλαβή γερόντισσα Βασιλική Μενσυδιανού, κατοίκου Λεπενούς και αργότερα Μοναχής, το έτος 1903 βρέθηκε παλαιά εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών.

Της ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο, συμπαραστατούμενος από κληρικούς της ευρύτερης περιοχής. Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ένδυμα της Παναγίας το οποίο σκέπασε το ευλογημένο σώμα της και μας παρέχεται ως ευλογία. Επεσήμανε έντονα την αρετή της σεμνότητας από την οποία έχει ξεφύγει η σημερινή κοινωνία μας και έφερε ως παραδείγματα μάρτυρες που μαρτύρησαν για την αρετή της σεμνότητας που δεν ηθέλησαν να εντροπιάσουν με την άρνησή τους.
Προανήγγειλε δε ότι με την χάρη Του Θεού έγιναν οι απαραίτητες προετοιμασίες και συνεννοήσεις ώστε τον προσεχή Νοέμβριο να έρθει για προσκύνηση στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι η τιμία και ευλογημένη Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.
   Την ιερά πανήγυρη λάμπρυναν με την παρουσία τους η αντιδήμαρχος Αγρινίου κυρία Όλγα Σαραγκανίδα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου κύριος Βασίλειος Φωτάκης, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Ακαρνανίας κύριος Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, πολιτευτές του Νομού και πλήθος κόσμου, το οποίο μέχρι αργά προσερχόταν για να προσκυνήσει και λάβει την ευλογία της Παναγίας μας. Η Εκκλησία κατά το έθιμο έμεινε όλη νύχτα ανοικτή με την ευγενή φροντίδα κυριών που έμειναν για να «ξενυχτήσουν» την Παναγία.
  Το δε πρωί τελέστηκε η ακολουθία του όρθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του εφημερίου του χωριού Λεπενού π. Χρυσοβαλάντη Παπασπύρου στην οποία εκήρυξε τον Θείο Λόγο κ. Σωκράτης Ψιλιάς, Θεολόγος – Φιλόλογος και λαϊκός Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία όχι μόνο της εορτής της Υπεραγίας Θεοτόκου και των Αγίων, αλλά και στην ιδιαίτερη ευλογία που έχουμε να διασώζονται ως τις ημέρες μας αντικείμενα η ενδύματα από την Παναγία και τους Αγίους μας τα οποία δεν παρέχουν ευλογία ως φθαρτά υλικά αλλά ως στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Άγιο που το κατείχε. Αναφέρθηκε και στους κτήτορες του Ναού και τους παρομοίασε με κρίκους σε μια διαδοχική αλυσίδα που ξεκινά με την ίδρυση μιας ενοριακής κοινότητας και φθάνει ως εμάς. Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία και με πρωτοβουλία ευλαβούς ενορίτου τελέστηκε το Κτητορικό Μνημόσυνο πάντων των Ιερέων, Εκκλησιαστικών Επιτρόπων, Ιεροψαλτών και Νεωκόρων που διακόνησαν στην ενορία της Λεπενούς και τώρα έφυγαν από τη ζωή.
   Το απόγευμα της εορτής τελέστηκε η Ιερά Παράκληση μπροστά στην θαυματουργό εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της εν Βλαχέρνας. Ο εφημέριος π. Χρυσοβαλάντης κατακλείοντας τις διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου ευχαρίστησε τους συντελεστές που βοήθησαν και όλους για την υποδειγματική παρουσία τους στις λατρευτικές εκδηλώσεις.
   Το ακούραστο και φιλόξενο εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ναού που το αποτελούν ο κύριος Σωτήριος Στυλιαράς, ο κύριος Παναγιώτης Βακράκος, ο κύριος Γεώργιος Στάθης, ο κύριος Θεόδωρος Μήλιος και ο κύριος Παναγιώτης Στυλιαράς έπειτα από κάθε ακολουθία δεξιώθηκαν όλους τους παρισταμένους οι οποίοι εν μέσω καύσωνα προσήλθαν για να τιμήσουν την Υπεραγία Θεοτόκο και προσέφεραν παγωμένα νερά, αναψυκτικά και γλυκίσματα.
   Να σημειωθεί ότι σε κοντικό χωριό από τη Λεπενού, στο Ελαιόφυτο, σε ένα καταπράσινο ύψωμα υπάρχει και δεύτερο εξωκκλήσι προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου των Βλαχερνών. Στις ιερές ακολουθίες εκεί προεξήρχε ο εξ Ελαιοφύτου καταγόμενος πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Καραγεώργος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Περισσότερες φωτογραφίες από τις ιερές ακολουθίες εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: