Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Και φέτος τιμήθηκαν οι νεομάρτυρες της Μονής Φενεού Κορινθίας

Και φέτος τιμήθηκαν οι νεομάρτυρες της Μονής Φενεού Κορινθίας
Οι   Έλληνες που δεν ξεχνούν  έδωσαν το παρών στο μνημόσυνο
Με μία σεμνή εκδήλωση τιμήθηκαν και φέτος στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού στην Κορινθία οι εκατοντάδες νεκροί της περιοχής της ΒΑ Πελοποννήσου, κυρίως Αργολίδος και Κορινθίας, που ήσαν έγκλειστοι στον χώρο της Μονής από τις δυνάμεις του ΕΑΜ/ΚΚΕ το 1944 και βρήκαν τραγικό θάνατο, σφαγμένοι στις γύρω περιοχές. Το ιστορικό αυτό μοναστήρι είχε μετατραπεί σε ένα από τα πολλά στρατόπεδα συγκεντρώσεως που είχαν δημιουργήσει οι Κομμουνιστές στα δύο τελευταία χρόνια της Κατοχής.
Μετά την Θεία Λειτουργία, το πρωί της Κυριακής 16 Ιουλίου 2017,  όπου ιερούργησαν οι Ιερομόναχοι Γεννάδιος και Αθανάσιος τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο που θυμίζει την θυσία των εκατοντάδων Ελλήνων και των Μοναχών της Μονής, εντός του αυλείου χώρου του Μοναστηρίου. Ακολούθως σύντομη αναφορά στα γεγονότα της Κατοχής και την συνεχιζόμενη προσβολή στα θύματα της περιόδου από την επίσημη πολιτεία και τους μηχανισμούς της έκανε ο υιός θύματος, καθηγητής κ. Γεώργιος Καπέλος.
Ο ομιλητής περιέγραψε το δραματικό κλίμα της εποχής εκείνης που υπήρξε μία απειλή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, που με κόπο και θυσίες μπόρεσαν τελικά να αποκρούσουν.
Κατάθεση στεφάνων για τους μάρτυρες του Έθνους
Στην συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στην αναμνηστική πλάκα των θυμάτων από φορείς και συγγενείς των θυμάτων. Στεφάνια κατέθεσε η Αδελφότητα της Μονής, ο Βουλευτής Α΄ Αθηνών κ. Ηλίας Παναγιώταρος εκ μέρους του Γ.Γ.  της Χρυσής Αυγής κ. Νικ. Μιχαλολιάκου, ο κ. Ντίνος Σωτηρόπουλος για τα θύματα εκ Νεμέας, η κ. Δήμητρα Τσιούγκου εκ μέρους των θυμάτων από το Ελληνοχώρι, ο κ. Κώστας Κοκκάλας για τους εκ Βαλτετσίου σφαγέντες, ο Λοχαγός ε.α. κ. Ανδρέας Πετρόπουλος για την Λαϊκή Κίνηση Αττικής, ο κ. Γεώργιος Κουρκούτας εκ μέρους του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας και του απόντος κ.. Διον. Βουλγαρόπουλου, ο κ. Σπύρος Φράγκος, που υπήρξε και τελετάρχης της εκδηλώσεως, ο Πρέσβης επί τιμή κ. Σπύρος Γεωργιλές εις μνήμην του θείου του, ο κ. Κουτσίνης εκ μέρους της Ενώσεως Νομαρχών κ.ά.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού ύμνου. Το παρών έδωσαν οι κ. Αντώνιος Αντωνάκος, φιλόλογος και συγγραφέας, Σπύρος Χατζάρας, δημοσιογράφος και συγγραφέας, η ιατρός κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου, ο κ. Σωτ. Γαραντζιώτης, Υποπτέραρχος ε.α., ο κ. Κώστας Καπέλος, τ. Δήμαρχος Φενεού κ.ά.

Ένα μικρό ιστορικό της τραγωδίας αυτής του 1944
Στην περιοχή της βορείου Πελοποννήσου οι Κομμουνιστές του ΕΑΜ/ΚΚΕ είχαν μετατρέψει σε Στρατόπεδο Συγκεντρώσεως και εξοντώσεως την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στον Φενεό της Κορινθίας. Πρόκειται για ιστορικό μοναστήρι με προσφορά στον Ελληνισμό στα προεπαναστατικά χρόνια και το 1821. Οι κομμουνιστές αντάρτες του ΕΛΑΣ συνέλαβαν και εκτέλεσαν τους μοναχούς στις 7 και 14 Ιουλίου 1944 και η Μονή μετατράπηκε σε φυλακή. Στρατοπεδάρχης ήταν ο αξιωματικός του ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Γλυκός και ο Γ. Πισογιαννάκης. Η εποπτεία των στρατοπέδων της περιοχής ανήκε στον τον Θεόδωρο Ζέγκο, Γραμματέα Περιφερειακής Επιτροπής Αργολιδοκορινθίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος,  ο οποίος δρούσε με το ψευδώνυμο Στάθης ή Τριαντάφυλλος.
Αρχικώς οι πολίτες εκτελούνταν στην χαράδρα του μοναστηρίου του Αγίου Γεωργίου, στο Διάσελο της Ζαρούχλας, στη Μακριά Λάκα της Ζήρειας, στις περιοχές γύρω από τα χωριά Καλύβια και Γκούρα, ενώ αργότερα ανακαλύφθηκε το βάραθρο Τρύπα του Κοκκοβουνίου πλησίον του χωριού Καλύβια, που απείχε 8-9 χιλιόμετρα, στο όρος Δαρδουμάνα, όπου ρίχνονταν τα πτώματα μετά την εκτέλεση των αιχμαλώτων. Ο αριθμός των συλληφθέντων υπολογίζεται σε 3.000 πολίτες που προέρχονταν από όλη την περιοχή της Πελοποννήσου, ενώ άγνωστο παραμένει πόσοι ήταν οι νεκροί, επειδή πολλά πτώματα δεν αναγνωρίζονταν λόγω της προχωρημένης αποσυνθέσεως. Στις 29 Μαΐου 1945 μετέβη στην περιοχή ειδικό συνεργείο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να ανασύρει τα πτώματα. Η ιατροδικαστική υπηρεσία απαρτιζόταν από τους ιατροδικαστές Ι. Λουκόπουλο, Φατούρο, Κωνσταντέλο, Αστυνόμο Ν. Χαρλαύτη και άλλους. Η διαδικασία διήρκεσε από τις 4 Ιουνίου έως τις 15 Ιουνίου 1945 και ανασύρθηκαν 260 πτώματα τα οποία αναγνωρίστηκαν από τους συγγενείς τους, ενώ για 180 πτώματα δεν κατέστη δυνατή η αναγνώριση τους.

Ο σπηλαιολόγος Νίκος Α. Λελούδας εξιστορεί, στο Περιοδικό Αίπυτος του Σεπτεμβρίου 1996, ότι το 1945 ανεσύρθησαν τα περισσότερα πτώματα από τον Αγγλικό στρατό. Το 1991 μετά από παράκληση συγγενών τον θυμάτων πού δεν είχαν αναγνωρισθεί ή δεν ανασύρθηκαν το 1945, οι σπηλαιολόγοι Σ. Παυλίδης και Ν. Λελούδας, μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, ανέσυραν από το βάραθρο τους σκελετούς 150 ακόμη περίπου νεκρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: