Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Ο Υδρας Εφραίμ στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «Εχω καθαρή τη συνείδησή μου»

 Το μάθημα των Θρησκευτικών έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις το τελευταίο διάστημα, ενώ ακόμη και στο εσωτερικό της Εκκλησίας έχουν προκληθεί αντιδράσεις. Κεντρικό πρόσωπο ο Μητροπολίτης Υδρας Εφραίμ, η εισήγηση του οποίου σφράγισε την προ ημερών έκτακτη Ιεραρχία.
Ο Σεβασμιώτατος έχει δεχθεί πλήθος θετικών αλλά και επικριτικών σχολίων. Μιλώντας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ απαντά για πρώτη φορά και τονίζει πως έπραξε αυτό το οποίο έπρεπε βάση της απόφασης της Ιεραρχίας αλλά και ό,τι του πρόσταζε η συνείδησή του.
Στα χέρια του έχουν φτάσει προσωπικές επιστολές Ιεραρχών ακόμη και εκτός της Ελλάδος που τον συγχαίρουν για τα όσα είπε στη έκτακτης συνεδρίαση της Ιεραρχίας, αλλά και επιστολές από Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος που του ασκούν κριτική.
Ο Μητροπολίτης Εφραίμ σχολίασε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ τις τελευταίες εξελίξεις και χαρακτηριστικά σημείωσε: «Οι τρεις Ιεράρχες της επιτροπής εφαρμόσαμε την απόφαση της Ιεραρχίας της 9ης Μαρτίου. Εχω καθαρή τη συνείδησή μου. Αυτό και μόνο ως απάντηση σε όσα λέγονται τις τελευταίες ημέρες…».
Απαντώντας σε εκείνους, εντός και εκτός της Εκκλησίας για το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών, ο Σεβασμιώτατος με ξεκάθαρο τρόπο λέει: «Να δούμε την εποχή μας. Να παρακολουθούμε τι συμβαίνει σήμερα. Ορισμένοι κοιτούν πίσω». Σημείωσε μάλιστα τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.
Η Εκκλησία θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις κινήσεις του Υπουργείου Παιδείας και να έχει επαφές ώστε τόσο την προσεχή σχολική χρονιά 

16 σχόλια:

Αλεξανδρεύς είπε...

Εύγε!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι το κακό! Ότι δεν αισθάνεται ενοχή για την ευθύνη του για το "χαντάκωμα" του μαθήματος των Θρησκευτικών!

Ανώνυμος είπε...

http://www.romfea.gr/diafora/15602-to-iep-ekfrazei-tin-ikanopoiisi-tou-gia-tin-apofasi-tis-ierarxias
Το ΙΕΠ εκφράζει την ικανοποίησή του για την "απόφαση" της Ιεραρχίας για τα Θρησκευτικά! Πού καταντήσαμε!

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΕΘ ασκεί κριτική στις θέσεις του μητροπολίτη Ύδρας.
http://www.vimaorthodoxias.gr/nea/peth-oi-theologoi-valoun-kata-tou-ydras-efraim/

Ανώνυμος είπε...

Τραγική και αποκαρδιωτική η αντίδραση του επισκόπου! Αντί να ζητήσει συγγνώμη για το σκάνδαλο που προκλήθηκε με τη στάση της επιτροπής της οποίας ηγήθηκε αυτός επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Τόσο η συντριπτική πλειοψηφία των θεολόγων όσο και οι γονείς των μαθητών που κατά αναφαίρετο συνταγματικό τους δικαίωμα επιθυμούν τα παιδιά τους να διδάσκονται ορθόδοξα θρησκευτικά και όχι να τρέφονται από την πολυθρησκειακή σούπα του ΝΠΣ αισθάνονται προδομένοι από τη στάση της Ιεραρχίας. Δυστυχώς!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί αυτός ο πόλεμος από την συντεχνία της ΠΕΘ να γίνουν καλύτεροι με φόβο Θεού και πίστη και μετά να μιλήσουν αυτοί που κατά 80% μπήκαν από το μηχανογραφικό στην Θεολογία και βγήκαν ως χωρίς γνώση θεολογίας, που με την παρουσία τους στην διδασκαλία του μαθήματος κάνουν κακό στα παιδιά μας.

Ανώνυμος είπε...

Όσοι επικρίνουν την εισήγηση του Ύδρας στην Ιεραρχία είναι βαθιά νυχτωμένοι. Ας ξυπνήσουν να δουν την πραγματικότητα και ας μην αεροβατούν στις ιδεοληψίες τους. Η Ιεραρχία πρέπει να δίνει απαντήσεις στο σήμερα που τρέχει και όχι να τα βλέπει τα πράγματα τον καιρό εκείνο τον παλιό.

Ανώνυμος είπε...

Με την Κατήχηση, που είναι καθαρά έργο της Εκκλησίας, θ' ασχοληθεί κανένας ...χριστιανός; ΔΙΟΓΕΝΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Προς 4:21 7/7: αγαπητέ από πότε το επίσημο όργανο αντιπροσώπευσης των Ελλήνων θεολόγων αποτελεί "συντεχνία"; Μελέτησες ποτέ με προσοχή τα κριτικά του ΝΠΣ κείμενα της ΠΕΘ;
Αν είσαι απροκατάληπτος θα διαπιστώσεις την ορθότητα του σκεπτικού τους.
Υ.Γ. Γνωρίζεις φαντάζομαι ότι πίσω από τα ΝΠΣ βρίσκονται τα μέλη της μειοψηφίας του ΚΑΙΡΟΥ.
Μήπως γνωρίζεις ότι ένας από αυτούς με ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωσή τους τυγχάνει στέλεχος της νεοβουδιστικής οεγάνωσης Arigatou;

Ανώνυμος είπε...

https://aktines.blogspot.gr/2017/07/16-2.html
Η νομική κατοχύρωση των δίκαιων αγώνων της ΠΕΘ.

Ανώνυμος είπε...

Ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γεράσιμος Γκουζέλης σε αποκαλυπτική του συνέντευξη στο Αθηναικό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 2/7 τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:
"Τα προγράμματα σπουδών έμειναν αυτά που ήταν.
Το διά ταύτα, και αυτό έχει σημασία, είναι ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία, η οποία διατηρεί και τον πυρήνα και τη φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών.
Το υπουργείο Παιδείας θα αναθέσει τώρα στο ΙΕΠ τη διαδικασία συγγραφής νέων βιβλίων με βάση τα προγράμματα σπουδών που πλέον έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας".
Τι έχει να πει επ αυτών των τόσο σοβαρών εξελίξεων ο άγιος Ύδρας;

Ανώνυμος είπε...

Ο αγώνας των Ελλήνων θεολόγων για την κατοχύρωση του ορθοδόξου προσανατολισμού του μαθήματος προδόθηκε από την αρχιεπίσκοπο και πολλού ιεράρχες (φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων που δεν δέχθηκε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ΙΣΙ) που είναυ υπόλογοι ενώπιον του Θεού, της Εκκλησίας, της Ιστορίας, της κοινωνίας και του Έθνους.
Τα "Νέα Θρησκευτικά" προωθούν τη διαβόητη πολυπολιτισμικότητα, το θρησκευτικό συγκρητισμό, την "πολιτική ορθότητα".

Ανώνυμος είπε...

«Ο αγώνας των Ελλήνων θεολόγων» δεν έχει ως έκφραση την μειοψηφία των συμμετεχόντων στην ΠΕΘ. Αυτοί εκφράζουν τις απόψεις των μελών τους.
Για να μας απαντήσει η ΠΕΘ πόσα είναι τα μέλη της και πόσα σήμερα τα ενεργά της;
Και αν γνωρίζει πόσοι οι ορθόδοξοι θεολόγοι;
Η ΠΕΘ ποτέ δεν εξέφραζε τις απόψεις των θεολόγων και ποτέ ούτε αυτή των μελών της.
Πάντα την διοικούσε μια ομάδα γνωστών κύκλων και απόψεων.
Η εισήγηση του Ύδρας και της Συνοδικής Επιτροπής θα δικαιωθεί μετά από χρονικό διάστημα. Θα είναι αργά γιατί η ροή του ποταμού δεν θα μπορέσει να συγκρατηθεί.
Οι θερμόαιμοι να σταματήσουν να προκαλούν ρήξεις με την κοινωνία και την πολιτεία.
Στώμεν καλώς!
Γεράσιμος Νικολόπουλος
Θεολόγος

Ανώνυμος είπε...

Πού καταντήσαμε! Να εκθειάζουν κάποιοι την εισήγηση του Ύδρας!

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που υπονομεύουν τον αγώνα της ΠΕΘ είναι πεμπτοφαλαγγίτες.

Ανώνυμος είπε...

http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/15712-apantisi-gia-tin-eisigisi-tou-mitropoliti-udras
Θαυμάσια απάντηση μάχιμου θεολόγου στο μητροπολίτη Ύδρας.