Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

ΑΠΟ ΚΟΙΜΗΣΗ «ΜΙΜΟΥ» ΛΑΜΠΡΗΣ ΣΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ


ΑΠΟ   ΚΟΙΜΗΣΗ  «ΜΙΜΟΥ»  ΛΑΜΠΡΗΣ  ΣΗΜΑ   ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

      Είχε ταράξει τα νερά του Ελλαδικού θρησκευτικού-εκκλησιαστικού χώρου ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Μελίτων κηρύττων Κυριακή της Τυροφάγου 1970 από το Μητροπολιτικό ναό Αθηνών, και καταγγέλλων την υποκρισία, όπως ο Χριστός, με εκείνο το αιχμηρό : «Και ο καρνάβαλος  μας διδάσκει» !
      Και, στο σημερινό αυχμηρό πνευματικά Ελλαδικό περίγυρο, τι παράδοξο ως και θαυμαστό, σε αντίθεση με την ετεροχρονισμένη «επίδειξη» αθεϊας από μέρους της μαρξιστικής πολιτικής ηγεσίας, η κοίμηση «μίμου»-(ηθοποιού) λαμπρής -Ζωή Λάσκαρη- στάθηκε αφορμή να εκπεμφθεί, εις τιμή και μνήμη του «εκ μίμων» προστάτη της Αγίου Μάρτυρα Πορφυρίου, υψηλό σήμα αφανούς χριστιανικής ζωής, δυναμένης να ασκηθεί με τον τρόπο της και στα πλαίσια της λεγόμενης «σόου-μπιζ» !

       «Το Θεό τον έχω μέσα μου ! Η Εκκλησία είμαστε εμείς -οι πιστοί- είχε πει
Πιστεύω βαθύτατα, κοινωνώ, έχω πνευματικό εδώ και 35 χρόνια» -μακαριστός π. Κων/νος Στρατηγόπουλος. Σε ερώτηση, αν έχει θυμώσει ποτέ με το Θεό, απάντησε ευθαρσώς. «Γιατί να θυμώσω; Ξέρει απόλυτα τι κάνει. Πολλοί λένε: «Γιατί σε εμένα, Θεέ μου;». Αυτό είναι το μεγαλύτερο αμάρτημα. Είναι σαν να Τον αμφισβητείς. Και δεν είμαι καμιά θεούσα. Υπάρχει, φυσικά, η άποψη ότι αν πιστεύεις στον Θεό δεν είσαι καλλιεργημένος.  Πόσο πλανεμένοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, αλήθεια»!
      Και από το συζυγικό «τελευταίον ασπασμόν» -Αλέξανδρος Λυκουρέζος, γνωστός δικηγόρος. Ας προσεχθούν πολύ οι δυο στίχοι-μήνυμα του Πνευματικού. «Παρακαλώ τους αγγέλους την έγνοια σου να έχουν,- μα οι άγγελοι απάντησαν "αγγέλους δεν προσέχουν". Επίσης το χριστιανικό συζυγικό «αλλήλων τα βάρη βαστάζετε». «Σου στάθηκα μια φορά και εσύ μου στάθηκες δέκα. Δεν βρίσκεται άνθρωπος που να σου μοιάζει». Επίσης την
κοινή μετοχή στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας. «Έφυγες τις ημέρες που κοιμήθηκε η Παναγία μας. Την τελευταία μας κοινωνία την λάβαμε μαζί  μπροστά στην Παναγία». Και το κλειδί γαλήνης της χριστιανικής συζυγικής ζωή;. «Πάντα με συγχωρούσες. Σ' ευχαριστώ για όλα όσα μου έδωσες, και σ’ ευχαριστώ για όλα όσα θα μου δίνεις. Και τέλος την πολύ-πολύ σημαντική υπόσχεση. «Το στεφάνι που μας έδεσε πριν από 41 χρόνια είναι και θα παραμείνει όπως το θέλεις, ζωντανό και φωτεινό». Θα πρόσθετα και πλησίστια με το κατά Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο ακατάλυτο του χριστιανικού γάμου. «Φύλαξε για χάρη του-εδώ για χάρη της-ανέπαφη τη συζυγική σας κλίνη, και δείξε ισάξια με εκείνον ζωή. Ώστε να αξιωθείς να απέλθεις στον ίδιο χώρο μ’ αυτόν, και, όχι πέντε χρόνια, όπως εδώ, ούτε είκοσι, ούτε εκατό, χίλια ή χιλιάδες δυο, ούτε μύρια όσα και πολλαπλάσια από αυτά, να συνοικήσεις στους άπειρους αιώνες μ’ εκείνον. Ο Θεός έχει ορίσει τους χώρους της ουράνιας ανάπαυσης και χαράς να κληρονομεί η ισάξια ζωή, και όχι η φυσική ή άλλη συγγένεια» -Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου, «Παραμυθητικός προς νεαρή χήρα»- Αναστάσιος, 13.11. 2016 -ετικέττα, Αθανάσιος Κοτταδάκης.
Ασφαλώς είχε φωτισμό «ο πρώτος μετά τον Ένα», ο Απ. Παύλος όταν έγραφε: «Τι γαρ; Πλην παντί τρόπω, είτε προφάσει, είτε αληθεία Χριστός καταγγέλλεται»- «Ένα πράγμα έχει σημασία, ότι με κάθε τρόπο, είτε με υστεροβουλία, είτε με ειλικρίνεια ο Χριστός κηρύσσεται»-Φιλιπ.1,18.
Με «την αγάπην την πρώτην ην ουκ αφήκα»
Αθανάσιος Κοτταδάκης

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θετική εντύπωση προξενούν και τα περί εξομολογήσεως της μακαριστής Ζωής Λάσκαρη και οι αναφορές του συζύγου της. Τελικά στην Ουράνια Βασιλεία θα υπάρξουν εκπλήξεις πολλές.

Ανώνυμος είπε...

Την πτυχή αυτή της ζωής της ταλαντούχου ηθοποιού ελάχιστοι θα την αναδείξουν. Τα διάφορα ΜΜΕ αλλού επικεντρώνουν το ενδιαφέρον. Αλλά και τα λεγόμενα θρησκευτικά περιοδικά και ιστολόγια θα το παραβλέψουν. Και όμως αυτά τα πρόσωπα επιδρούν θετικά στον κόσμο θυμάμαι που μια ηθοποιός προ ετών αναφέρθηκε στο ότι διαβάζει το «Ψαλτήριο» και σπάσαν τα ταμεία να πουλάνε το ψαλτήριο επειδή το είπε η ηθοποιός. Ας είναι προς δόξα Θεού και αυτή η παρουσίαση για να ωφεληθούμε όλοι μας.

Ανώνυμος είπε...

Εύστοχες και διδακτικές οι επιλογές του συντάκτη του άρθρου.

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε στα χρόνια τα παλιά είχα διαβάσει ένα βιβλίο με μαρτυρίες και επιστροφές ανθρώπων της τέχνης. Η περίπτωση της Λάσκαρη θα μπορούσε να είναι στα πρόσωπα εκείνα.

Ανώνυμος είπε...

Να είστε καλά για τα όσα καλά νέα μας πληροφορήσατε. Δεν τα γνώριζα διότι δεν βλέπω ειδήσεις ούτε διαβάζω περιοδικά. Ο Κύριος θα την αναπαύσει διότι ζούσε χριστιανική μυστηριακή ζωή.

Ανώνυμος είπε...

Οι κοσμικοί κατά τους «ευσεβείς» μας διδάσκουν περισσότερα από τους δηλωμένους «ευσεβείς»

Ανώνυμος είπε...

Καποτε,ο μακαριστός Μητροπολιτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κυρός Μελέτιος,σε ενα κήρυγμά του είπε: και ποιός θα πάει στην κολαση; αδελφοί μου κανείς να μην πάει..και ο μακαριστός Εξαρχος του Παναγίου Τάφου κυρός Θεόκτιστος έλεγε:Ο πνευματικός μου μου έλεγε :Παιδί μου ,όταν σου έλθει άνθρωπος να εξομολογηθεί ,βάλτον στον Παράδεισο.Ας τον βγάλει ο Θεός από εκεί..Όχι εσύ..Στην περίπτωση της Ζωής Λασκαρη αλλά και πολλών άλλων ,οι πνευματικοί κανουν ένα μεγάλο λάθος.Δεν διδάκουν στον εξομόλογούμενο την διάκριση.Έτσι λοιπόν ,δίνεται η εντύπωση, ότι ορισμένες πράξεις ή πάθη ,είναι ηθικά αδιάφορα , και η εκκλησια όχι μόνο τα ανέχεται αλλά με την ανοχή της τα διαφημίζει,δεδομένου ότι σε αυτά υποκύπτουν και πολλοί κληρικοί και μοναχοι(κάπνισμα).Ετσι λοιπόν ,σε συνέντευξη της αείμνηστης οπου μιλούσε για τον πνευματικό της, διαβάσαμε,"δεν θέλω να κόψω το τσιγάρο,καπνίζω πάνω από 50 χρόνια".Και διερωτηθήκαμε: ο πνευματικός της το ειδε τόσο αδιάφορα; Κάθε άνθρωπος 'εχει τις αδυναμίες και τις πτώσεις του.Όμως άλλο αυτό και άλλο η διαφήμισή τους που υποδηλώνει ανοχή της εκκλησίας ή δημόσια αμνήστευση ορισμένων παθών.Αυτό είναι απόλυτη ευθύνη του πνευματικού ,γιατί τα δημόσια πρόσωπα διαμορφώνουν πρότυπα ιδίως προς τους νέους

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα ξεκίνησες 5,03 και χάρηκα τα παραδείγματα που νας έγραψες. Όμως στην συνέχεια τα θόλωσες τα πράγματα. Για σένα το πάθος του τσιγάρου είναι μεγάλο. Αν έλεγες κάποιο άλλο πάθος θα με έπειθες. Το τσιγάρο δεν είναι κακό αλλά με τίποτα δεν σε κόβει από τον παράδεισο. Πολλοί άγιοι κάπνιζαν. Ένας μάλιστα στο χέρι του καθήμενος σε μια πεζούλα κρατά το τσιγάρο το οποίο είχε μάθει από μικρός όταν ζούσε σε καπνοπωλείο. Κάπνιζε και κάνει θαύματα…

Ανώνυμος είπε...

Ούτε ο μέγας ιεροεξεταστής δεν θα κατάτασσε στα πάθη το τσιγάρο.
Ποιος Κανόνας το απαγορεύει;

Ανώνυμος είπε...

Οφειλόμενη απάντηση:Στον Αγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη,σε ΄ένα ταξίδι του στη Ρωσία το 1919,του προσφέρθηκε τσιγάρο,από κάποιον έμπορο που συνταξίδευάν.Ο αγιος αρνήθηκε και ο έμπορος τον ειρωνεύθηκε:"παππούλη μου αυτά τα θεωρείτε αμαρτίες ενώ ενα τσιγαράκι χαλαρώνει διευκολύνει τη συζήτηση,ευχαριστεί".Ο Αγιος του είπε τότε."Προσευχηθείτε κυριε πριν ανάψετε το τσιγάρο σας.Πείτε το "Πατερ Ημών".Μα αυτό μου φαίνεται ανάρμοστο " ειπε ο συνομιλητής,"Παιδί μου "του είπε ο Αγιος,"πράξεις πριν από τις οποίες δεν ταιριάζει η ακώλυτος προσευχή,πρεπει να αποφευγονται"
"Γιατί το κάπνισμα είναι αμαρτία;" ρωτησε καποιος νεαρός τον Αγιο Παϊσιο.'αφού ουτε η Αγία Γραφή,ούτε οι ιεροί κανόνες λένε κάτι" και ο Αγιος του απάντησε"Είναι αρετή;"
Αλλά και ο τελευταίος θανατοποινίτης που εκτελέσθηκε στηνΕλλάδα,ο Β.Λυμπέρης, μολις ο ιερέας τον κοινώνησε λίγο πριν την εκτέλεση,του πρόσφεραν καφέ κι τσιγάρο και απάντησε "Αφου κοινώνησα,δεν κάνει ούτε να καπνίσω ούτε να πιώ καφέ".Τα σχόλια δικά σας.
Δεν θα επανέλθω στό θέμα,αν οι θέσεις μου θίγουν τις προσωπικές επιλογές κάποιων.Αν όπως λεγει ο Απόστολος Παύλος "τα οψωνια της αμαρτίας θάνατος" το τσιγάρο είναι θάνατος (οι 8 στους 10 καπνιστές πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με το κάπνισμα και μόνο 2% δεν επηρεάζονται από αυτό).Επίσης ανακαλύφθηκε τον 15ο αιώνα και λογκό είναι να μην υπάρχουν ιεροι κανόνες δεδομένου ότι η τελευταία οικουμενική σύνοδος έγινε τον 8ο αιώνα.(εξ άλλου δεν συμφερει και πολλους κληρικούς).Όσο για τον παράδεισο ,η μόνη αμαρτία που τον στερεί είναι όπως είπε ι Κύριος ,η βλασφημία του Αγίου Πνεύματος.Όμως στο αρχικό αρθρο θίγεται η εκ του αποτελέσματος ατυχής ή ανεπαρκής σταση του πνευματικού στο συγκεκριμένο θεμα.

Ανώνυμος είπε...

Μην νομιζετε 5.03, κ 6.32 πως μονον ο πνευματικος ειναι που βοηθα να κοψει κανεις τα παθη του.Τα οποια... ... φραγμους βαζει και Ο Θεος,διοτι τα κακα που γενιουνται απο το παθος της νικοτινης,εχουν ασχημα αποτελεσματα στην υγεια .παθη και παθη υπαρχουν..παθη που εχουν την αρχη τους εκ φυσεως και παθη που δημιουργουνται μεταγενεστερα,εξ αιτιας των λαθων μας και της συνηθειας.
Εκεινο ομως που εχει την αξια του αγιασμου και της απαγκυστρωσης απο τα θεληματα μας ειναι οχι μονον
Να θελει κανεις,αλλα να ακουει τις συμβουλες του καλου πνευματικου του πατερα,πραγμα που οι περισσοτεροι δεν το κατανοησαμε και ειτε πεφταμε στα ιδια ειτε περιμεναμε τον Θεο να μας βοηθησει με καθε τροπο.Καποτε ρωτησαν καποιον ασκητη που ψυχοραγουσε ,πως μπορουν να φθασουν στην καθαροτητα ευκολοτερα και εκεινος απαντησε πως ''εγω ,ποτε δεν εκανα το θελημα μου,αλλ'αυτο που ο γεροντας μου μου υποδεικνυε καθε φορα''....
Ποιος ομως ακουει τους λογους του πνευματικου του;Και γι'αυτο ταλαιπορειται.
...

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΓΕ, ΤΡΙΣΕΥΓΕ, 5:03, και μη λογαριάζεις αυτούς που "ενθουσιάζονται" από τις διακηρύξεις θρησκευτικότητας ενίων εκπροσώπων του "καλλιτεχνικού" κόσμου.
Ευχόμαστε ΟΛΟΨΥΧΩΣ η μεταστάσα αδελφή μας να εισήλθε τη χαρά του Παραδείσου δεδομέηνης και της ομολογίας της πίστεώς της.
Οι διθύραμβοι όμως εν προκειμένω δεν προσφέρουν τίποτε.

Ανώνυμος είπε...

Ας γράφουν ότι θέλουν οι αδελφοί την πνευματικότητα στην ζωή μας δεν την ορίζουν τα εξωτερικά αλλά η εσωτερική κατάσταση. Η μακαρίτισσα σαν όλους μας ζούσε τον Χριστό στην καρδιά της που ως άνθρωπος είχε και πάθη και ατέλειες όπως και εγώ. Τον αγώνα της για αυτά τα γνωρίζει και τα αμείβει ο Θεός. Εμείς ας λέμε δόξα τω Θεώ και Κύριε ελέησον.
Ευχαριστώ τον κ. Κοτταδάκη για την μεταφορά των καλών του και ωφέλιμων σκέψεων.
π. Α. Μ.

Ανώνυμος είπε...

Απλά μου άρεσε το κείμενο διότι δεν είναι από τα συνηθισμένα ευσεβίστικα των θεολόγων που μας αναμασούν τα ίδια και τα ίδια.

Ανώνυμος είπε...

Πάψε να βλασφημείς τους αγίους ανώνυμε 26 Αυγούστου 2017 - 6:19 μ.μ. !

Ποιός σου είπε ότι κάπνιζαν πολλοί άγιοι;
Ποιοί είναι αυτοί οι πολλοί άγιοι που κάπνιζαν;

Εκτός και αν εννοείς κανένα άγιο που κάπνιζε στην ζωή πριν την μετάνοια του και στην επιστροφή του στην Εκκλησία.