Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Ο Χαλκίδος Χρυσόστομος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «Ο λαός κλαίει από χαρά με την αγιοκατάταξη του γερ.Ιάκωβου»

του Γιώργου Νταλιάρη
Ημέρα χαράς για τους πιστούς με την είδηση της αγιοκατάταξης του γέροντα Ιάκωβου Τσαλίκη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ιδιαιτέρως όμως για τον Κλήρο και το λαό της Μητρόπολη Χαλκίδος που ο αγαπημένος τους γέροντας Ιάκωβος ανήκει πλέον στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Η προ μηνών πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.Χρυσοστόμου στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος έφερε σήμερα τη χαρμόσυνη και συνάμα συγκινητική είδηση. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης δεν μπορούσε να κρύψει αυτά τα συναισθήματα μιλώντας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.

Τα ευχάριστα νέα βρήκαν τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Ορους όπου προεξήρχε των πανηγυρικών λατρευτικών εκδηλώσεων στη μνήμη του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου και αυτή την ώρα επιστρέφει στην Χαλκίδα, καθώς για αύριο έχει προγραμματιστεί Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Οσίου Δαβίδ, στη Μονή του γέροντος Ιακώβου.


Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος αναφέρθηκε με συγκίνηση στον γέροντα που είχε τη ευλογία να γνωρίσει και ο ίδιος: «Η πρότασή μας για την αγιοκατάταξη του γέροντα δεν ήταν μια προσωπική άποψη αλλά μεταφέραμε τη συνείδηση της Εκκλησίας, του Κλήρου και των Χριστιανών που στο πρόσωπο του γέροντα Ιακώβου αναγνώριζαν έναν Αγιο άνθρωπο με βίο ασκητικό, με πολλή προσευχή, άσκηση, νηστεία, αγρυπνία και ελεημοσύνη. Εξομολόγησε πάρα πολλούς ανθρώπους, τους στήριξε πνευματικά, αλλά και υλικά με ό,τι είχε είτε αυτός είτε το μοναστήρι.
Γνώρισα τον γέροντα όταν φοιτητής ακόμη συνόδευα τον προκάτοχό μου μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Χρυσόστομο τον Α΄. Ο μακαριστός ήταν ο πρώτος που έλεγε πως ο γέροντας Ιάκωβος ήταν Αγιος. Μάλιστα χαριτολογώντας έλεγε ‘Αυτός θα μας βάλει σε καλούς μπελάδες για να ενεργήσουμε για την αγιοκατάταξή του’. Τελικώς ο Θεός ευλόγησε ώστε να έρθει σήμερα αυτή η μέρα».

Ο Σεβασμιώτατος είπε μάλιστα πως γίνεται αποδέκτης πολλών μηνυμάτων από τον κόσμο για την ευχάριστη αυτή είδηση: «Στο πλοίο με το οποίο έφτασα στην Ουρανούπολη άνθρωποι με πλησίασαν και μου μετέφεραν την ικανοποίησή τους για την σημερινή εξέλιξη. Όπως μου μεταφέρουν και από την Μητρόπολη, κλίμα μεγάλης ικανοποίησης υπάρχει στους πιστούς που κλαίνε από χαρά».
Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος μέσω του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ έστειλε τις ευχαριστίες του: «Ευχαριστούμε τον Θεό, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο και για την Αγία και Ιερά Σύνοδο που μας έδωσαν αυτή την ευλογία.
Ο Παναγιώτατος γνώριζε τον γέροντα Ιάκωβο και τον είχε επισκεφθεί στο μοναστήρι όταν ήταν Μητροπολίτης Φιλαδελφείας. Μάλιστα ο γέροντας του είχε πως θα γίνει ο επόμενος Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο Παναγιώτατος είχε μάλιστα πει πως τον γέροντα θα έπρεπε να τον λέμε ‘ο με συγχωρείτε’ διότι ήταν μια φράση που έλεγε συνεχώς.

Να ευχαριστήσουμε θερμά και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο και την προηγούμενη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που έκαναν δεκτή την πρόταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: