Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ Ο ΧΡΙΣΤΌΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΤΑΝΟΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΝ ΘΕΟ, ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΟΙΑ. - Ανδρέας Χριστοφόρου

Ο Αδάμ και η Εύα, διώχτηκαν από τον Παράδεισο, όχι διότι αμάρτησαν, αλλά διότι δεν μετενόησαν όταν ο Θεός τους εκάλεσε ξεχωριστά τον καθένα να απολογηθούν για την παράβαση της Εντολής του μη βρώσης του ενός απαγορευμένου καρπού
Οι συνέπειες αυτής εξόδου από την Ζωή του Θεού , ήταν η έλλειψη των Καρπών του Αγίου Πνεύματος:
Της Αγάπης, της Χαράς, της, Ειρήνης, της Πίστεως, πραότητας, της Εγκράτειας, της Αγαθωσύνης.
Χάθηκε η Κοινωνία με τον Θεό και όλα
αυτά χάθηκαν σαν αληθινή Ζωή που επίκεντρο έχει την Κένωση και την Ταπείνωση της Αγίας Τριάδος και έγιναν ανθρώπινα συναισθήματα που έχουν επίκεντρο τον Εγωκεντρισμό.
Φαίνονται καλά,  όσο ο Εγωκεντρισμός μας εξουσιάζει, μόλις όμως ταπεινωθούμε αποκαλύπτονται σαν απατηλά και τα μισούμε γιατί μας εξαπάτησαν.

Γι συτό είπε ο Χριστός αν δεν μισήσουμε πατέρα μητέρα παιδιά γυναίκα άνδρα ακόμα και την ίδια τη ζωή μας δεν είμαστε άξιοι Του.
Γιατί τοτε μόνο θα καταλάβουμε αυτή την εξαπάτηση των  ανθρωπίνων συναισθημάτων, θα δούμε την ΠΤΩΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ μας  θα μπούμε  στον Πνευματικό δρόμο των Μακαρισμών που οδηγεί στην Αγιότητα με το πένθος  της και τη Χαρά της Μετανοίας, της Εξομολογήσεως και της Θείας Κοινωνίας
Συνέπεια όμως της Αμετανοησίας του Ανθρώπου , διότι αυτή είναι πτώση του Ανθρώπου , ΗΤΑΝ Η ΑΚΟΙΝΩΝΙΣΙΑ ΜΕ  ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ Η ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ , ΤΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ.
Η αιχμαλωσία απο τις εξουσίες του διαβόλου είχε σαν συνέπεια
τη φθορά
τον Θάνατο
τον Άδη που ήταν η αποκορύφωση  του Αιώνιου χωρισμού του Ανθρώπου από τον Δημιουργό του, τον Τριαδικό Θεό!
Για να μπορέσει ο Άνθρωπος να έλθει ξανά σε ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ έπρεπε να Μετανοήσει και να ανατρέψει τις πάνω συνέπειες:
ΤΗΝ ΦΘΟΡΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΗ.
Όμως, δεν έφτασε ούτε η Αγάπη του Αβραάμ, ούτε η Μετάνοια του Δαυίδ , ούτε η αφοσίωσε εξ όλης ψυχής και διανοίας και ισχύος της Θεοτόκου για να νικηθούν αυτές οι συνέπειες.
Δεν έφτανε ούτε η Σάρκωση , ούτε τα θαύματα ´του Χριστού.
Για να ανατραπούν τα εμπόδια που δεν άφηναν τον Άνθρωπο να Κοινωνεί με τον Θεό, έπρεπε να νικηθεί ο Άδης που ήταν το Βασίλειο του διαβόλου όπου όλες οι ψυχές ακόμα καιο Άγιος Ιωακείμ και  Άννα ήταν αιχμαλωτισμένες.
Έπρεπε κάποιος να μπει στον Άδη και να τον συντρίψει και αυτον  και τον διάβολο.
Μόνο Θεάνθρωπος Χριστός μπορούσε να το κάνει.
Έπρεπε να δεχτεί ο Χριστός που ήταν Αθάνατος Θεάνθρωπος να Σταυρωθεί πρώτα με εξευτελισμό  για να νικήσει με την εκούσια Ταπείνωση την. υπερηφάνεια του διαβόλου και να πεθάνει για να μπει στον Άδη και να ελευθερώσει τον Άνθρωπο.
Για να νικηθεί ο διάβολος ο πατέρας της Υπερηφάνειας έπρεπε να αποκαλυφθεί η ταπείνωση του  Χριστού στο διαβολο και στην Ανθρώπινη Φύση.
Η Ταπείνωση του Χριστού αποκαλύφθηκε με την όλη στάση στο Σταυρό και συνέτριψε  την υπερηφάνεια και την εξουσία του διαβόλου στον Άνθρωπο.
Ο διάβολος νικήθηκε από την ταπείνωση του Χριστού που Αποκαλύφθηκε στην Σταύρωση.
Ποιά ήταν η Ταπείνωση του Χριστού στο Σταυρό;
Να δεχτεί την συστολή της Θεία Φύσεως Του ώστε να μείνει η Ανθρώπινη Φύση του γυμνή από κάθε παρηγοριά αλλά κυρίως από την ΑΘΑΝΑΣΙΑ!
Διότι η μη συστολή της ΘΕΙΑΣ ΦΥΣΕΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΝΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ. ΗΤΑΝ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ!
Στον Σταυρό, δεν άφησε η Θεία Φύση ούτε την παραμικρή  στην Ανθρώπινη Φύση του Χριστού πάνω στο Σταυρό!
Αυτό φαίνεται από τον Λόγο που ως Άνθρωπος είπε στον Πατέρα Του:
-Πάτερ! Ινα τι με εγκατέλειπες;
Ακατανόητη  ενέργεια σε κάθε  Ανθρώπινο νού Η ΣΥΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΦΥΣΕΩΣ.
Η Άκρα ταπείνωση του Χριστού στον Σταυρό, ενίκησε τον διάβολο και εκούσια ο Χριστός κατέβηκε, ο Βασιλεύς των Ουρανών, στον Άδη και ελευθέρωσε τον Άνθρωπο από τις συνέπειες της Αμετανοησίας και της  Αμαρτία του δηλαδή τον Άδη και τον θάνατο.
Αναστήθηκε ο Χριστός συντρίβοντας  τον διάβολο την φθορά τον θάνατο και  τον Άδη.
Έδωσε την Άφεση  των Αμαρτιών στον Άνθρωπο που αυτό σημαίνει:
Τον ελευθέρωσε από τις συνέπειες της Αμετανοησίας και Αμαρτίας του και του προσέφερε την Μετάνοια δηλαδή την δυνατότητα να επιστρέφει εάν το επιθυμεί  και να ενώνεται ξανά με τον Θεό, σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε.
Για να ολοκληρωθεί αυτή η Σωτηρία του Ανθρώπου έπρεπε ο Χριστός να Αναληφθεί, δηλαδή να οδηγήσει την Αναστημένη Ανθρώπινη Φύση στους κόλπους της Αγίας Τριάδος για να την κάνει Κοινωνό της Ζωής Του Θεού!
Αυτή η Κοινωνία της Ανθρώπινης Φύσεως του Χριστού με την Αγίας Τριάδα, την κατέστησε ολοκληρωμένα ΝΑΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ και έτσι μπορούσε πιά να ιδρυθεί η Εκκλησία!
Μόλις  έγινε αυτη Ένωση της Ανθρώπινης Φύσεως με την Αγία Τριάδα δια του Ιησού Χριστού, ο Πατήρ διά του Υιού έστειλε στην Πεντηκοστή ,το Άγιο Πνεύμα στους Αγίους  Αποστόλους και ιδρύθηκε η Εκκλησία, μέσα στην οποία όλοι σωζόμαστε!
Μέσα στην Εκκλησία βαπτιζόμαστε για να πάρουμε όλη αυτή τη Ζωή της Αγίας Τριάδος που για να ενεργοποιείται πρέπει με συντριβή καρδίας να Μετανοούμε, να Εξομολογούμαστε, να Κοινωνάμε το Σώμα και Αίμα του Χριστού στη Θεία Λειτουργία.

Ανδρέας Χριστοφόρου


Δεν υπάρχουν σχόλια: