Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Τα εγκαίνια της Έκθεσης «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος

Τα εγκαίνια της Έκθεσης «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος το απόγευμα της Παρασκευής 12 Ιανουαρίου στο Κάστρο της Κάτω Πάφου.
 Συνδιοργανωτές της έκθεσης είναι η Ιερά Μητρόπολη Πάφου και το Πανεπιστήμιο «Νεάπολις» Πάφου και το κοινό θα μπορεί να την επισκέπτεται μέχρι και την 31 Ιανουαρίου 2018.
Χαιρετισμό απηύθηναν ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» Πάφου κ. Μιχαλάκης Λεπτός.
Ο Μακαριώτατος τόνισε στην ομιλία του την σημαδιακή, για ολόκληρη την ορθοδοξία, παρουσία του αποστόλου των εθνών στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην Πάφο, όπου έγινε ο εκχριστιανισμός των κατοίκων και η μετονομασία του ιδίου σε Παύλο.

Παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αρσινόης κ. Νεκτάριος και Χύτρων κ. Λεόντιος, πολλοί κληρικοί της Πάφου, καθώς επίσης  βουλευτές της επαρχίας Πάφου, η έπαρχος της Πάφου και λοιποί πολιτειακοί παράγοντες.
Η έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα που παρουσιάζουν την ιστορική επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου με τον Απόστολο Βαρνάβα στην Πάφο (46 μ.Χ.) και τον εκχριστιανισμό καταρχάς του ανθυπάτου Σέργιου Παύλου και έπειτα ολόκληρης της πόλης και επεκτείνεται μέχρι και το μαρτυρικό θάνατο του αγίου αποστόλου. Σε αυτή την επιτοίχια παρουσίαση της ιστορικής διαδρομής του Αποστόλου Παύλου περιλαμβάνονται και αντίγραφα έργα ευρωπαίων ζωγράφων, γκραβούρες και βιβλία.

 Σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων (13, 4 – 12)
«Οὗ­τοι (ὁ Βαρ­νά­βας καί ὁ Σαῦ­λος) ἐκ­πεμ­φθέ­ντες ὑ­πό τοῦ Πνεύ­μα­τος τοῦ Ἁ­γί­ου κα­τῆλ­θον εἰς τήν Σε­λεύ­κει­αν, ἐ­κεῖ­θέν τε ἀ­πέ­πλευ­σαν εἰς τήν Κύ­προν, καί γε­νό­με­νοι ἐν Σα­λα­μῖ­νι κα­τήγ­γε­λλον τό λό­γον τοῦ Θε­οῦ ἐν ταῖς συ­να­γω­γαῖς τῶν Ἰ­ου­δαί­ων· εἶ­χον δέ καί Ἰ­ωάν­νην ὑ­πη­ρέ­την. Δι­ελ­θό­ντες δέ τήν νῆ­σον ἄ­χρι Πά­φου εὗ­ρόν τι­να μά­γον ψευ­δο­προ­φή­την Ἰ­ου­δαῖ­ον ᾧ ὄ­νο­μα Bα­ρι­η­σοῦς, ὅς ἦν σύν τῷ ἀν­θυ­πά­τῳ Σερ­γί­ῳ Παύ­λῳ, ἀν­δρί συ­νε­τῷ. Οὗ­τος προ­σκα­λε­σά­με­νος Βαρ­νά­βαν καί Σαῦ­λον ἐ­πε­ζή­τη­σεν ἀ­κοῦ­σαι τόν λό­γον τοῦ Θε­οῦ· ἀν­θί­στα­το δέ αὐ­τοῖς Ἐ­λύ­μας ὁ μά­γος – οὕ­τω γάρ με­θερ­μη­νεύ­ε­ται τό ὄ­νο­μα αὐ­τοῦ – ζη­τῶν δι­α­στρέ­ψαι τόν ἀν­θύ­πα­τον ἀ­πό τῆς πί­στε­ως. Σαῦ­λος δέ, ὁ καί Παῦ­λος, πλησθείς Πνεύ­μα­τος Ἁ­γί­ου καί ἀ­τε­νί­σας πρός αὐ­τόν εἶ­πεν· ὦ πλή­ρης πα­ντός δό­λου καί πά­σης ῥα­δι­ουρ­γί­ας, υἱ­έ δι­α­βό­λου, ἐ­χθρέ πά­σης δι­και­ο­σύ­νης, οὐ παύ­σῃ δι­α­στρέ­φων τάς ὁ­δούς Κυ­ρί­ου τάς εὐ­θεί­ας; Καί νῦν ἰ­δού χείρ Κυ­ρί­ου ἐ­πί σέ, καί ἔ­σῃ τυ­φλός μή βλέ­πων τόν ἥ­λι­ον ἄ­χρι και­ροῦ. Πα­ρα­χρῆ­μα δέ ἔ­πε­σεν ἐ­π’ αὐ­τόν ἀ­χλύς καί σκό­τος, καί πε­ρι­ά­γων ἐ­ζή­τει χει­ρα­γω­γούς. Τό­τε ἰ­δών ὁ ἀν­θύ­πα­τος τό γε­γο­νός ἐ­πί­στευ­σεν, ἐκ­πλησ­σό­με­νος ἐ­πί τῇ δι­δα­χῇ τοῦ Κυ­ρί­ου».
Η πιο πάνω περικοπή από τις Πράξεις των Αποστόλων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η επίσημη πράξη της ίδρυσης της Εκκλησίας της Πάφου. Το κείμενο δεν αναφέρει εκπληκτικά ή άμεσα αποτελέσματα από το κήρυγμα των δύο Αποστόλων. Το ότι όμως ο ίδιος ο ανθύπατος επίστευσε ήταν μια πράξη που θα διευκόλυνε κι άλλους να ασπαστούν τη νέα θρησκεία.

Ιεροδ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου,




Δεν υπάρχουν σχόλια: