Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Με λαμπρότητα εορτάσθη η Μνήμη του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού στα Κρύα Ιτεών των Πατρών

Μεγαλοπρεπώς εορτάσθη η Μνήμη του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού εις τον προς τιμήν Του Ιερό Ναό στα Κρύα Ιτεών των Πατρών.
Την πραμονήν της εορτής περί ώραν ενδεκάτην πρωινήν των κωδώνων του Ιερού Ναού κρουομένων χαρμοσύνως, εξήλθε η Ιερά του Αγίου Εικών και εναποτέθηκε εις το εν τω αυλείω χώρω του Ναού ηυτρεπισμένο προσκυνητάριον, προς προσκύνησιν των πιστών.
Το εσπέρας ετελέσθη ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας προεστώτος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου πατρός Μάρκου Τζανακάκη, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Ο π. Μάρκος είχε και την διακονία του κηρύγματος.




Ανήμερα της πανηγύρεως το πρωί ετελέσθησαν ο Όρθρος και η Πανηγυρική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου και Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών πατρός Γερβασίου Παρακεντέ. Προ του τέλους της Θείας Ευχαριστίας ο π. Γερβάσιος απηύθηνε λόγους πνευματικής οικοδομής προς το εκκλησίασμα.

Αφ' εσπέρας εψάλη ο Αναστάσιμος Εσπερινός, του προϊσταμένου του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννου Δημητροπούλου ευχαριστούτος εν τω τέλει της Ακολουθίας τον Άγιον Τριαδικόν Θεόν μας δια την δωρεάν της τελέσεως μιας ακόμα πανηγύρεως, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσόστομο με τις ευχές του οποίοι διεξήχθη ο εορτασμός και εν κατακλείδι πάντας τους συνεργάτας του που κοπίασαν δια την άψογην προετοιμασίαν του λαμπρού εορτασμού. Ηυχήθη δε εις όλους έτη πολλά και πλουσίαν την Χάριν του Αγίου Χαραλάμπους.
Εν κατακλείδι, αναφέρομεν την αθρόα συγκινητικήν προσέλευσιν των πιστών, οι οποίοι προσήλθαν δια να ασπασθούν το τίμιο Λείψανο και την Εικόνα του Αγίου, καθώς και για καταθέσουν τα ευλαβή αιτήματά των προς Αυτόν!
Χρήστος Φωτόπουλος










4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το τυπικο βεβαια οριζει ρητα το αμεταθετως του Ψυχοσάββατου και την μετάθεση της εορτης του Αγίου Χαραλάμπους

Ανώνυμος είπε...

Το τυπικό δεν το γνωρίζουν οι πιστοί οι οποίο τρέχουν την συγκεκριμένη ημέρα στο ναό για τον Άγιο Χαράλαμπο. Δεν είναι κακό να διαβαστούν τα λόγια του Αγίου και του ψυχοσάββατου. Σε όλα υπάρχουν λύση.

Ανώνυμος είπε...

Παρατήρησα ότι ο πατήρ Γερβάσιος στην μικρή είσοδο άν κ πρώτος κρατάει το ιερό ευαγγέλιο για Σοφία Ορθοί ...δείγμα ταπείνωσης. .ΜΠΡΑΒΟ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ 12:38
Α. Το Τυπικό είναι υπεράνω πιστών, ιερέων, επισκόπων, πατριαρχών. Δεν είναι λάστιχο για να το κάνουμε ό,τι θέλουμε.
Β. Λόγω της Εορτής του Αγίου Χαραλάμπους ΔΕΝ διαβάστηκαν τα λόγια του Ψυχοσάββατου. Το Ψυχοσάββατο παραλείφτηκε, ΔΕΝ διαβάστηκε καθόλου. Και νομίζω ότι είναι ευνόητο ότι αυτό δεν είναι σωστό.
Γ. Οι πιστοί, εκπαιδεύονται και κατήχουνται από την Εκκλησία για Τυπικό. Δεν είναι επιχείρημα ότι δεν το ξέρουν οι πιστοί. Με το ίδιο επιχείρημα εγώ δεν ξέρω ότι πρέπει να νηστεύω και να εξομολογηθώ για να κοινωνήσω. Αυτό το μαθαίνω όμως. Η άγνεια δεν σημαίνει καταπάτηση του Τυπικού. Οφείλω να μάθω και αν δεν το ξέρω, φταίω εγώ. Αλλά το Τυπικό είναι Τυπικό, πρέπει να τηρήται.