Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Πανηγυρική εκδήλωση για την ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄


Με τις ευλογίες της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου, συνδιοργάνωσαν την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018, στις 7.00 μ.μ. εκδήλωση, για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών και της Ημέρας των Ελληνικών Γραμμάτων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.
Χαιρετισμό απηύθυναν, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο Έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Κώστας Καδής και ο μαθητής του Παγκυπρίου Γυμνασίου κ. Ανδρέας Καλαβάς, εκ μέρους των βραβευθέντων μαθητών της Λευκωσίας.
Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση, παρέστησαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Ηλίας Φωτόπουλος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Καρπασίας κ. Χριστοφόρος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο Πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Απ. Βαρνάβα και Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Ιωάννης Ιωάννου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Γρηγόριος Μουσουρούλης, κληρικοί, εκπρόσωποι της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Προκόπης Μαυραγάνης, ο Διευθυντής Μ. Ε. Δρ. Κυπριανός Λούης, αρκετοί επιθεωρητές, καθηγητές, διδάσκαλοι, μαθητές και γονείς.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, για τα Ελληνικά Γράμματα, ήταν ο Καθηγητής Πατρολογίας της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου – Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α., Πανοσιολογιώτατος ΑρχιμανδρίτηςΝικόλαος Ιωαννίδης, με  θέμα: «Πτυχές της κοινωνικής διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών».
Στην εμπεριστατωμένη ομιλία του, ο Αρχιμ. Νικόλαος Ιωαννίδης αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο των Τριών μεγάλων Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυσκολίες που είχε και η δική τους εποχή. Επισήμανε τους αγώνες για επικράτηση της δικαιοσύνης του ιερού Ευαγγελίου μέσα στην κοινωνία των ανθρώπων. Τόνισε ότι δεν δίστασαν να αντισταθούν και να στηλιτεύσουν την αδικία και την αλαζονεία των αρχόντων. Το έργο τους ήταν πνευματικό και ποιμαντικό, διότι ποτέ δε λησμονούσαν την αποστολή τους ως ποιμένες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας.
Στην έναρξη της πανηγυρικής εκδήλωσης απέδωσαν εκκλησιαστικούς ύμνους η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και ο Βυζαντινός Χορός Φοιτητών της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου.
 Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση μαθητριών και μαθητών Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Αρχιεπισκοπής περιφέρειας, που πρώτευσαν στα μαθήματα των Νέων Ελληνικών και Θρησκευτικών κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων σχολικών ετών. Ακολούθησε παραδοσιακό Καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασε το Μουσικό Γυμνάσιο Λευκωσίας.
Τέλος, ο Μακαριώτατος παρέθεσε δεξίωση στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.
Το πρόγραμμα της όλης εκδήλωσης το παρουσίασε ο θεολόγος κ. Σάββας Παρής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: