Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2018

Εις εαυτόν δε ελθών... - π. Βαρθολομαίος Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου


Πόσο μεγάλη είναι η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο! Πόσο απρόβλεπτη είναι η αγάπη Του! Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα χρησιμοποιούσε έναν άσωτο, έναν καταδικασμένο στα φτωχά μας μάτια, για να μας αποκαλύψει την αγάπη Του!
Κήρυκας μετανοίας ο Άσωτος! Μέσα στην ασωτία και την αμαρτία, που ζούσε, κατάφερε να ανοίξει τα μάτια της ψυχής του, «εἰς ἑαυτὸν δὲ ἐλθὼν» να κατανοήσει το μέγεθος τού σφάλματός του, να θυμηθεί τα αγαθά που στερήθηκε και να μετανιώσει. Πλέον, ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει είναι της επιστροφής.
Η μετάνοια οδηγεί στην επιστροφή. Το βραβείο της μετανοίας είναι η αγκαλιά του Πατέρα, ο Οποίος πάντα περιμένει υπομονετικά την επιστροφή των παιδιών Του, για να τα κλείσει στην στοργική, γεμάτη αγάπη αγκαλιά Του.

Ο Πατέρας περίμενε την επιστροφή του ασώτου υιού Του και μόλις τον είδε απο μακριά, δεν περίμενε να φτασει κοντά, αλλά έτρεξε ο Ίδιος και τον αγκάλιασε! Η αγκαλιά του Πατέρα συγχωρεί, γαληνεύει, επουλώνει πληγές, παρηγορεί, γεμίζει αγάπη, ανασταίνει!
Μην στερηθούμε, αδελφοί μου, αυτην την Πατρική αγκαλιά. Ο Άσωτος μάς φωνάζει να επιστρέψουμε. Ο Πατέρας μας περιμένει να μας κλείσει στην αγκαλιά Του!

Καλό υπόλοιπο του Τριωδίου!Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι και αυτό από τα απίστευτα οι σκοπιανοί έχουν καπηλευθεί την Μακεδονία ως ονομασία τους. Στο σημερινό συλλαλητήριο ενώ μίλησαν εκ μέρους των 20 Ιερών Μονών εκπρόσωποι της ι. Επιστασίας εμφανίσθηκε μετά ο αυτοαποκαλούμενο ηγούμενος που σαν τους σκοπιανούς καπηλεύεται τον θεσμό του Ηγουμένου να μιλήσει για την Μακεδονία. Αυτό ήταν από το θέατρο του Παραλόγου. Ας το καταλάβει ο κ. Μεθόδιος ότι ηγούμενος είναι ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος.
Η εμφάνιση του ψετοηγουμένου δεν τιμά τους οργανωτές του συλλαλητηρίου.

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια γιατί μίλησε ο σχισματικός Μεθόδιος; Ποιοι του επέτρεψαν. Να απολογηθούν οι ένοχοι.