Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Οι 21 (μετάφραση από άρθρο του Σπιγκελ) - "Αυτοί που δεν αρνήθηκαν την πίστη τους"


Δολοφονημένοι Κόπτες

"Αυτοί που δεν αρνήθηκαν την πίστη τους"

Ο συγγραφέας Martin Mosebach φωτίζει την προηγούμενη ζωή των 21 Κοπτών που αποκεφαλίστηκαν από το IS. Εδώ μιλάει για πιστούς που δεν αποθαρρύνονται παρά τις διώξεις - και για το τι μπορεί η Καθολική Εκκλησία να διδαχθεί από αυτό.

Μια συνέντευξη στον Walter Mayr

SPIEGEL ONLINE: κ Mosebach, το βιβλίο σας  «Οι 21» μιλά  για αυτούς τους Κόπτες Χριστιανούς που είχαν αποκεφαλιστεί το 2015 σε μια παραλία της Λιβύης από μια ομάδα κακοποιών του ISIS. Γιατί επιλέξατε αυτό το υλικό;
Martin Mosebach: Πήρα την απόφαση όταν είδα σε φωτογραφία μιας από αυτές τις κομμένες κεφαλές - ήταν ένα πρόσωπο που είχε την έκφραση μιας υπερκόσμιας ειρήνης, μιας ιδιόμορφης έκστασης. Έκτοτε δεν με εγκατέλειψε αυτή η εικόνα και αποφάσισα να περιγράψω την ζωή αυτών των 21 ανδρών πριν αποκεφαλιστούν. Ξεκίνησα, πήγα στην Άνω Αίγυπτο και προσπάθησα να μάθω περισσότερα από τον κύκλο των εκτελεσθέντων.
SPIEGEL ONLINE: Τι κάνει αυτή την περίπτωση ειδική για εσάς σε σύγκριση με άλλες σκληρότητες που διαπράττονται από το IS;

Mosebach: Οι συνήθεις τρομοκρατικές επιθέσεις απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν ρωτώνται για τη στάση τους απέναντι στη θρησκεία. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι ανακρίθηκαν από το ISIS και κρατήθηκαν για περισσότερες από 40 ημέρες φυλάκισης. Και παρέμειναν πιστοί στη θρησκεία τους, Αυτή είναι μια σπάνια περίπτωση. Συνηθίζουμε να ονομάζουμε τρομοκρατία τα χτυπήματα κατά  κάποιων που μπορούν να ονομαστούν "αθώοι". Παρεμπιπτόντως, τα περισσότερα θύματα ΕΙΝΑΙ μουσουλμάνοι. Εδώ, τα θύματα, οι Χριστιανοί κόπτες ρωτήθηκαν με προτεταμένο το όπλο: "Μένετε σ’ αυτό που πιστεύετε;"
SPIEGEL ONLINE: Πού είδατε ολόκληρο το βίντεο για πρώτη φορά και πώς το αντέξατε;
Mosebach: Ολόκληρο το βίντεο, το μη λογοκριμένο με τον αποκεφαλισμό το είδα για πρώτη φορά στους φορητούς υπολογιστές των συγγενών των δολοφονημένων στο Ελ-Ορ, στην Άνω Αίγυπτο. Στα σπίτια των οικογενειών. Στο YouTube μπορείτε τώρα να βρείτε μια λογοκριμένη έκδοση, αλλά εκεί, στην κοινότητα των αδελφών, των ξαδέρφων, των πατέρων, παρουσιάζουν το πλήρες βίντεο με ψυχραιμία. Και με υπερηφάνεια. Στη συνέχεια, δείχνουν τους συγγενείς τους στη σειρά των αποκεφαλισμένων, τον αδελφό τους, και λένε, "Αυτός είναι ο Σαμουήλ μας, αυτός είναι ο Αβανούμπ μας".
SPIEGEL ONLINE: Αυτό είναι που σας γοητεύσε ή σας εξέπληξε περισσότερο στη συμπεριφορά των θυμάτων αλλά και των συγγενών;
Mosebach: Πήγα στην Άνω Αίγυπτο, με διαμορφωμένη την εικόνα που έχουμε στη Δύση για τον διωκόμενο Χριστιανισμό της Μέσης Ανατολής. Βρέθηκα ωστόσο μπροστά σε μια ισχυρή, αυξανόμενη, μεγάλη, αποφασιστική Εκκλησία γεμάτη από ανθρώπους που δεν έμοιαζε καθ ' οιονδήποτε τρόπο να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αλλά βίωνε το μαρτύριο πραγματικά ως μια μεγάλη νίκη όπως στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.
SPIEGEL ONLINE: Τι εννοείτε αυξανόμενη  Εκκλησία; ο αριθμός των Κοπτών πιστών αυξάνεται;
Mosebach: Ναι, δηλαδή, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που διαβάζουμε εδώ στη Γερμανία, όταν μιλάμε για οκτώ ή εννέα τοις εκατό του αιγυπτιακού πληθυσμού. Αν και αυτό είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλο νούμερο σε μια χώρα με 90 εκατομμύρια Αιγυπτίους. Σύμφωνα με την άποψη των Κοπτών επισκόπων, ωστόσο, θα πρέπει να είναι κοντά στο 25% του πληθυσμού. Επίσημη στατιστική δεν υπάρχει, επειδή το κράτος δεν ενδιαφέρεται για αυτό.
SPIEGEL ONLINE: Ποια είναι η καθημερινή ζωή των κοπτών στην Αίγυπτο του Αλ Σισι;
Mosebach: Υπάρχουν διώξεις, υπάρχουν και νομικά κωλύματα. Ένας κόπτης παραδείγματος χάριν δεν μπορεί να γίνει στρατηγός , δεν μπορεί να γίνει διευθυντής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, πρύτανης του Πανεπιστημίου, υπουργός. Επίσης ένας μουσουλμάνος δεν πρέπει να υπακούει σε κάποιον κόπτη. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει αυτή την ομάδα να διαμορφώσει ένα κράτος εν κράτει, μια κοινότητα με ψηλά το κεφάλι. Εξάλλου δεν υπάρχει κάποιο άλλο μέρος όπου οι Κόπτες θα μπορούσαν να πάνε.  Πρέπει να μείνουν, αυτό είναι το σπίτι τους, είναι οι πραγματικοί απόγονοι των Φαραώ. Η τουρκική συνταγή του παρελθόντος να εκδιώξουν πλήρως τους Αρμένιους και τους Έλληνες δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα τέτοιο μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Ωστόσο όταν είμαι σε μια κοπτική εκκλησία δεν έχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι σε μια «υπόγεια» κοινότητα. Οι εκκλησίες που χτίστηκαν μετά την πτώση του Μουμπάρακ είναι τεράστιες και τα καμπαναριά είναι μερικές φορές ψηλότερα από τους μιναρέδες των τζαμιών.
SPIEGEL ONLINE: Θα μπορούσε η εκ μέρους σας σφοδρώς επικριθείσα, παγιδευμένη Καθολική Εκκλησία να μάθει από τους Κόπτες Χριστιανούς;
Mosebach: Ναι, θα μπορούσε. Πρέπει να ομολογεί κανείς αντί να κρύβει το σταυρό του στο λόφο του Ναού της Ιερουσαλήμ, όπως έκανε ο Καρδινάλιος Μαρξ. Ένας Κόπτης δεν μπορούσε να το κάνει έτσι κι αλλιώς αφού έχει κάνει το σταυρό τατουάζ πάνω στο χέρι του ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη. Στη Γερμανία οι Εβραίοι αναγκάστηκαν να φέρουν το αστέρι (του Δαυίδ), ο κόπτης χριστιανός χαράζει πάνω του το σταυρό με τη θέλησή του.
SPIEGEL ONLINE: Αναρωτηθήκατε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας εκεί, πώς θα ήταν αν όλα αυτά συνέβαιναν σε εμένα;
Mosebach: Είναι σαφές ότι ρωτάς τον εαυτό σου αυτή την ερώτηση. Συνειδητοποίησα ότι αυτή είναι μια πρόκληση που και εγώ θα έπρεπε να θέσω στον εαυτό μου. Το αν θα τα κατάφερνα να την αντιμετωπίσω είναι άλλο θέμα.
(απόσπασμα)

μετάφραση: Γ.Δ.Μ.

33 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο αυτό μας αποκαλύπτει τους σύγχρονους χριστιανούς που για την πίστη στον Χριστό θυσίασαν την ζωή τους. Δεν δίστασαν 21 ψυχές να θυσιαστούν για την πίστη τους στον Χριστό. Μας αποκαλύπτει το τι περνούν στην Αίγυπτο (και όχι μόνο εκεί) οι χριστιανοί και το πώς τους μειώνουν αφού δεν τους θεωρούνε ισότιμους πολίτες με τα ίδια δικαιώματα. Επιτέλους ας ανοίξουν τα μάτια μας για να δούμε πως ο Χριστιανισμός (Ορθόδοξος, Κόπτες, Καθολικοί κλπ) δίδουν αγώνα πίστεως και ομολογίας δημόσιας κάτω από άσχημες συνθήκες. Όλος ο κόσμος δεν είναι η Ελλάδα μας και ο κάτω από την κρατική προστασία χριστιανισμός της.
Και αυτό το μικρό για το Κόπτη Χριστιανό που «έχει κάνει το σταυρό τατουάζ πάνω στο χέρι του ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη.» λέει πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Θα παρακαλούσα όσους διαθέτουν facebook να κάνουν αναδημοσίευση της συνέντευξης αυτής. Είναι και αυτός ένας τρόπος μαρτυρίας της πίστεως μας.

Ανώνυμος είπε...

Η μετάφραση της συνεντεύξεως αυτή μας αποκάλυψε πολλά άγνωστα σε μας τα οποία όμως συμβαίνουν σε άλλους χριστιανούς στην γειτονία του κόσμου μας.

Ανώνυμος είπε...

Θυμήθηκα το γεγονός αυτό από την μεταφρασμένη αυτή συνέντευξη. Τότε είχε κάνει αίσθηση. Αυτοί οι 21 είναι Μάρτυρες του Χριστού στην εποχή μας. Γνωρίζει ο μεταφραστής αν το βιβλίο αυτό υπάρχει στην ελληνική γλώσσα θα επιθυμούσα να δω την έρευνα της καθημερινότητας προ του μαρτυρίου για τους σύγχρονους αυτούς αγίους ομολογητές της πίστης.

Ανώνυμος είπε...

Η σιωπή μας στα όσα για τον Χριστό περνούν οι Κόπτες από τα μουσουλμανικά κράτη είναι συνενοχή. Αγανάκτησα γιατί σε άλλη ιστοσελίδα είδα τώρα ορθοδόξους κληρικούς την Κυριακή της Ορθοδοξίας 2018 να αναθεματίζουν τους πάντας και τα πάντα όχι μόνο τους Κόπτες Χριστιανούς που προσφέρουν το αίμα της ζωής τους για τον Χριστό αλλά και Ορθοδόξους.
(Αναθέματα την Κυριακή της Ορθοδοξίας 2018 στο Ι. Ν. Εισοδίων Θεοτόκου Πειραιάς https://www.youtube.com/watch?v=aJ_huP0304U)
Αυτό είναι ΑΙΣΧΟΣ να επέμβει ο Μητροπολίτης τους και να τους συνετίσει. Προσβάλουν την Εκκλησία με τις ιδιορρυθμίες τους.
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Το είδα στο youtube το βίντεο αυτό στο οποίο δεν αφήνουν οι δύο αυτοί παπάδες κανένα χωρίς αναθεματισμό. Αναθεματίζουν τον Βαρθολομαίο και μετά αναθεματίζουν όλους τους δεσποτάδες που πήραν μέρος στην Σύνοδο της Κρήτης. Έχουν οι παπάδες δικαίωμα να προσθέτουν ονόματα στα κείμενα του Τριωδίου. Ποιος τους έβαλε ελεγκτές; Μήπως είναι παλαιοημερολογίτες διότι ο ένας που επαναλαμβάνει το ανάθεμα τρεις φορές το λέει και χορταίνει το στόμα του αντί να πονάει. Ακόμα και α είναι παλαιοημερολογίτες δεν έχουν το δικαίωμα να αναθεματίζουν τους δικούς μας επισκόπους να κρίνουν τους δικούς τους.

Ανώνυμος είπε...

1. Αξίζουν συγχαρητήρια στον κύριο που έψαξε και ανέδειξε το μαρτύριο αυτών των χριστιανών αδελφών μας τώρα στον 21 αιώνα. Υπάρχουν και σήμερα ηρωικές ψυχές που τον ομολογούν όχι με λόγια αλλά με την ζωή τους.
2. Το βίντεο από την Κυριακή της Ορθοδοξίας εδώ στην δόλια πατρίδα μας είναι για κλάματα. Οι δύο παπάδες είναι αξιοθρήνητοι και ο πρωταγωνιστής εκφωνητής που μου θυμίζει αντάρτες του κκε και ο άλλος που με στεντόρεια τη φωνή λέει το ανάθεμα τρις. Για τον τρίτο ιερέα είναι απλός ένας κομπάρσος που μάλλον θα γελά με τις ανοησίες των νεαρών κληρικών. Ο κόσμος ελάχιστος για Κυριακή Ορθοδοξίας παρακολουθεί αμήχανα χωρίς να βροντοφωνάζει το ανάθεμα και στην πρώτη βροχούλα φεύγουν να μπούνε μέσα και έτσι οι αγωνιστές ρασοφόροι μένουν με ελάχιστους κοσμικούς εκτός ναού.
3. Αν μπορούσε να γίνει σύγκριση των 21 που μαρτύρησαν για τον Χριστό και των δύο κληρικών αυτών οι ρασοφόροι γελοιοποιούνε την ημέρα και τους αγώνες της ορθοδοξίας.
4. Να επέμβει ο Μητροπολίτης και να τους επαινέσει με μια αργία.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ στους δύο ομολογητές ιερείς για την εκφώνηση των αναθεμάτων. Σίγουρα ενεργούν με την ευλογία του επισκόπου τους που αισθάνεται περήφανος για αυτούς.
Παροξύνθηκε λιγάκι η χολή των εκ χρονίας (οικουμενιστικής) χολοκυστίτιδος πασχόντων, αλλά κανένα πρόβλημα! Μια θλιβερή μειοψηφία αποτελούν!
Υ.Γ. Σε άσχετη ανάρτηση κάποιοι έβγαλαν τα απωθημένα τους σε βάρος του Πειραιώς ουσιαστικά! Γιατί ξέρουν καλά ότι ο λεβέντης αυτός δεσπότης είναι όχι μόνο γνώστης αλλά και εγκρίνει και επευλογεί την ενέργειά τους.
Να το πάρουν χαμπάρι, ότι δεν πρόκειται να φιμωθούν οι ασυμβίβαστες φωνές!
Αρκετή ανοχή έχει επιδειχθεί απέναντι στους προδότες και την προδοσία!

Ανώνυμος είπε...

Το βιβλίο δεν είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά εξ όσων γνωρίζω. Εξάλλου μόλις κυκλοφόρησε στα γερμανικά.
ΓΔΜ

Ανώνυμος είπε...

Ζούμε σε εποχή που το Χριστιανικό Μαρτύριο, θα λάβει νέα δόξα! Τιμή σε όποιον αντέξει!

Ανώνυμος είπε...

@7.03
Να χαίρεσαι καλά. Γέλασα με την ψυχή μου με όσα λες! Ποιο πολύ μου άρεσε αυτό περί μειοψηφίας. Να μην ξεχνάς τα χάπια σου!
Φαντάζομαι ότι θεωρείς ότι οι 21 θα πάνε στην κόλαση ως Κόπτες!
Σωστά μαντεψα;

Ανώνυμος είπε...

«πᾶς ὅστις ὁμολογήσει ἐν ἐμοὶ ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὁμολογήσω κἀγὼ ἐν αὐτῷ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς.»
Ας μεσιτεύουν στην επουράνια Βασιλεία του Θεού.

Ανώνυμος είπε...

Ας ελπίσουμε να μεταφρασθεί και να εκτυπωθεί στα Ελληνικά για ωφέλεια όλων μας. η συνέντευξη με προδιάθεσε θετικά και νομίζω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα η ιστορία των ανθρώπων αυτών της καθημερινότητας που έδωσαν την ζωή τους για την πίστη τους.

Ανώνυμος είπε...

10.41
Εδω Χαρις εκει Χαρις που βρισκεται η Χαρις θα ψαχνουμε να βρουμε και φυσικα γελα πολυ στην αρχη ο ασχετος μαζι με αυτον που γνωριζει αλλα αναμειγνυει τα Του Θεου με τα των Δαιμονων,γι'αυτο γελα πολυ αφου δε συμφωνεις με αυτα που θεσπισαν οι Αγιοι Αποστολοι στις αγιες Οικουμενικες Συνοδους,λες και αυτες αποτελουν ξεπερασμενα εθιμα,λες και ομοιαζουν ως ιματιον πεπαλαιωμενον και δεν συγκινει πλεον...και φυσικα κανε τον κοπο να διαβασεις τις οικουμενικες συνοδους τι εθεσπισαν και αν οι κοπται ειναι αιρετικοι .
Εχε λοιπον τοση αγαπη ,,,,οση και γνωση,ο δε θαυμασμος σου δια τας αλλας αιρεσεις,θα σου δωσει την εφεση να γινεις ακομα πιο επηπολαιος στα των αγωνων και των αγωνιστων της Ορθοδοξου πιστεως.
Αλλα τι να πει κανεις;Αν μιλησει λιγο ,οχι πολυ γι'αυτα τα Δογματικα θεματα ,κατηγορειται ως θεολογος πεζοδρομειου η τελος παντων ας το διορθωσω γειπεδου....τον εκστατικον ομως οινον της υπερ φυσιν θεολογιας ολιγοι τον πινουν οι τελειοι,οι αγιοι,και αυτους ακολουθουμε!
Γιατι οι αιρετικοι εχουν κατακεραυνωθει για τις δ υ σ σ ε β ε ι ε ς τους αγαπητε ,επειδη ετολμησαν να θιξουν τα Θεια...με τις κακοδοξιες τους ,τους διωγμους και τις ψευδοσυνοδους.Αλλα η ΕΚΚΛΗΣΙΑ τους κατεδικασε.
Και ως αρνουμενοι την αληθεια,απορριπτουν και την θεοποιο Δωρεα,οποτε μενουν και παραμενουν ψυχροι,ανεραστοι στα του Θεου και αισθανομενοι Τον Θεο ως αποντα,,,,,,,,,,,,,,,,εν αντιθεσει με Τον Θεο των Ορθοδοξων εις τα αγκαλας Του Οποιου αναπαυονται εν μακαριοτητι οι πασης δεκτικοτητος ορθ.πιστοι.
Ο μακαριστος μοναχος Θεοκλητος Διονυσιατης μας διδαξε : ....'' Δεχομεθα ως αξιοπιστους τους φιλους του θειου Αγιου Γρηγ.Παλαμα και απορριπτουμε ως αναξιοπιστους τους ''ουδετερους'' και τους ''εχθρους ''αυτου.Ενταυτα εφαρμοζεται ο λογος''ο μη συναγων μετ'εμου σκορπιζει''Λουκ ια 23
Κατοπιν τουτων λεγει ο μοναχος,δεν μας χρειαζονται αι μαρτυριαια των περι την ''π ι σ τ η ν -ναυαγησαντων'' .

Οσον λοιπον αφορα τα αναθεματα,μελετησαμε καλα οι χριστιανοι και μαθαμε πως καθε χρονο κατα την Κυριακη της Ορθοδοξιας του Συνοδικου,στο οποιο περιεληφθησαν οι Συνοδικες αποφανσεις με τα αναθεματα και το ''αιωνια η μνημη'',,,,ανανεωναν στην μνημη και τη συνειδηση της Ορθ.Εκκλησιας την Δ ι δ α σ κ α λ ι α Της.

Δεν υπαρχει αιρεσις ,μη προ-υπαρχουσης ψευδο-διδασκαλιας η οποια αγωνιζεται να νοθευση και να ανατρεψει....[.......]
Καλως λοιπον επραξαν οι κληρικοι !

Ανώνυμος είπε...

@12,57
Μάθε λίγα γράμματα, ψυχή μου, πριν θεολογήσεις τόσο βαθιά διότι διαβάζοντας το κείμενό σου θα ξεχάσουμε και τα λίγα γράμματα που ξέρουμε.
Βάζε τόνους και χρησιμοποίησε τον ρημάδη τον αυτόματο διορθωτή! Έλεος δηλαδή!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαίρω διότι η συνέντευξη αυτή φέρνει στην επιφάνεια –στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο- το δράμα και το μαρτύριο το οποίο υφίστανται οι χριστιανικοί πληθυσμοί σε μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Καταστρέφουν ναούς , σφάζουν χριστιανούς και εμείς απλά παρακολουθούμε χωρίς άμεση επέμβαση υπέρ των δικαίων τους. Υποθέτω ότι ο συγγραφέας Martin Mosebach δεν θα είναι ορθόδοξος. Το λέω αυτό για κάποιους που ψάχνουν ψύλλους στα άχυρα. Μπράβο και στον μεταφραστή που μας γνωστοποίησε το σπουδαίο αυτό βιβλίο και την εξαιρετική συνέντευξη.

ΥΓ. Για να ευθυμήσουν λίγο οι αναγνώστες θα προέτρεπα το βίντεο με τους σούπερ ορθοδόξους κληρικούς που βρήκαν εποχή να αναθεματίσουν ορθοδόξους και ετεροδόξους να σταλεί στο ράδιο αρβύλα. Εκεί θα αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Ανώνυμος είπε...

https://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Mosebach
ΓΔΜ

Ανώνυμος είπε...

Ο Martin Mosebach (γεννημένος το 1951) έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα, ιστορίες και συλλογές ποιημάτων, σενάρια για πολλές ταινίες, λιμπρέτα όπερας, θέατρο και ραδιοφωνικά έργα.
Η Γερμανική Ακαδημία για τη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία τον επαίνεσε για το "συνδυασμό της στυλιστικής μεγαλοπρέπειας με την πρωτότυπη αφήγηση που δείχνει μια χιουμοριστική συνειδητοποίηση της ιστορίας".
Μεταξύ των έργων του που μεταφράστηκαν στα αγγλικά είναι «Η Αίρεση της έλλειψης μορφής» , μια συλλογή από δοκίμια για τη λειτουργία και την μεταρρύθμισή της, από την οπτική ενός λογοτεχνικού συγγραφέα. Το βιβλίο υποστηρίζει την επιστροφή στην μορφή της Λειτουργίας προ της Β΄Βατικάνης η χρήση της οποίας, σύμφωνα με το ρωμαϊκό πρίσμα του 1962, όπως κατέστη σαφές από το 2007 motu proprio Summorum Pontificum , δεν έχει ποτέ απαγορευτεί.

Άλλα έργα είναι «Η Τουρκάλα Γυναίκα», «Ο τρόμος», «Η μεγάλη νύχτα» και «Ο πρίγκηπας της ομίχλης», όπου ο συγγραφέας εξετάζει τα κίνητρα πίσω από την αιώνια αναζήτηση του ανθρώπου για νόημα.
Είναι ρωμαιοκαθολικός στο θρήσκευμα.
Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Mosebach

ΓΔΜ


Ανώνυμος είπε...

Πολύ λάθος μάντεψες 3/3 10:41! Δεν γνωρίζουμε πού θα τους κατατάξη ο Κύριος στη μέλλουσα κρίση. Σίγουρα η απέραντη αγάπη του δεν θα παραβλέψει το μαρτυρικό τους τέλος! Αυτό όμως είναι δικό του θέμα. Όπως δεν γνωρίζουμε και πού θα κατατάξη και τις αφεντιές μας. Το έλεός του θα μας σώση, αν σωθούμε!
Πλην όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα αναθέματα κατά των αιρετικών.
Δεν είναι και πολύ δύσκολο να το καταλάβει κανείς!
Υ.Γ. Μία συμβουλή: καλό θα είναι να μιλάς λιγάκι καλύτερα. Φιλικά!

Ανώνυμος είπε...

3.06,σε ευχαριστω θα το κοιταξω αν και το πληκτρολογιο μου δεν εχει τονους στο ταμπλετ .οσο για τα ορθογραφικα λαθη ,γνωριζω γιατρους που εχουν το ιδιο προβλημα με εμενα.Αλλα εαν γνωριζεις απο δυσλεξια,κατι θα δικαιολογησεις αυτη την ανεπαρκεια.καλα να εισαι!

Ανώνυμος είπε...

Ο κύριος που θέλησε να πλήξει τους ιερείς που εκφώνησαν αναθέματα έχει χάσει το μέτρο μάλλον.
Καλό θα είναι να μαζευτεί λιγάκι.
Είναι άηθες να "χρησιμοποιούν" ένα τραγικό γεγονός κάποιοι προκειμένου να απαξιώσουν τον αντιοικουμενιστικόν αγώνα.

Ανώνυμος είπε...

Το μέτρο το έχουν χάσει οι ιερείς αυτοί 7.29 μμ. Είθε ο Κύριος να τους φωτίσει να βρουν τον δρόμο της Εκκλησίας διότι με το ότι διάβασαν τα δικά τους αναθέματα που δεν τα συμπεριλαμβάνει το Τριώδιο εκτός Ναού δηλώνουν από μόνοι τους το που βρίσκονται. Είναι εκτός Εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...

Δικαιολογημένα τα όσα γράφει ο π. Νεόφυτος. Δεν μπορούν οι δύο αυτοί ρασοφόροι να διακωμωδούνε τις ακολουθίες της Εκκλησίας με δικά τους αναθέματα.
Στην Εκκλησία της Ελλάδας η ΔΙΣ πότε επιτέλους θα ασχοληθεί με τα ρεζιλίκια αυτά που τολμούν οι ίδιοι ρασοφόροι να δημοσιοποιούν και να προκαλούν;

Ανώνυμος είπε...

Η στάση και το μαρτύριο των 21 αυτών ψυχών μας μεταφέρουν στα μαρτύρια των «αρχαίων χριστιανών» οι οποίοι αναφωνούσαν σε κάθε ερώτηση το λαμπρό εκείνο «Χριστιανός ειμί» ως δυναμική απάντηση της πίστεως. Ας μεσιτεύουνε με την παρρησία τους στον Βασιλεία Χριστό να υπάρχει θάρρος για ομολογία πίστεως στην καθημερινότητά μας.

Ανώνυμος είπε...

Oι λεβέντες αυτοί ιερείς εκφράζουν τη ζώσα και αγρυπνούσα εκκλησιαστική συνείδηση.
Εκτός Εκκλησίας δυνάμει και δυνάμει καθαιρετέοι είναι αυτοί που συμπροσεύχονται με τους αιρετικούς και υπογράφουν προδοτικά κείμενα.

Ανώνυμος είπε...

Bγαίνουν και από πάνω οι θρασύτατοι οικουμενιστές και ζητούν και τα ρέστα.
Εκμεταλλεύονται ένα συγκινητικό και διδακτικό γεγονός για να προωθήσουν τις ιδεοληψίες τους.
Σώνει και καλά, με το στανιό πάλι στους αντιοικουμενιστές στοχεύουν.

Ανώνυμος είπε...

Ο Παράδεισος δεν είναι κλειστό κλαμπ αλλά για όσους πιστεύουν στον Χριστό και έχουν Βαπτισθεί στο όνομα της Αγίας Τριάδας. Τους ποιους θα αναθεματίσει από την Βασιλεία του θα το κρίνει ο Κύριος μας που θυσιάστηκε για την σωτηρία των ανθρώπων και όχι οι συνδούλοι μας που βροντοφωνάζουν χωρίς να κοκκινίζουν από αισχύνη το ανάθεμα. Εδώ στην Κρήτη λέμε: ”η κατάρα είναι γαϊδάρα και γυρίζει στον αφέντη της”.

Ανώνυμος είπε...

Κοινότυπα τα όσα θα γράψω και εγώ αλλά το έχω ως επιθυμία να ευχαριστήσω το ΓΔΜ για την μετάφραση αυτή της συνέντευξης η οποία πολλά έχει να πει σε κάθε σκεπτόμενο και με ανησυχίες άνθρωπο. Θαυμάζω και υποκλίνομαι μπροστά στην θυσία αυτών των γενναίων ανθρώπων που μαρτύρησαν για την πίστη τους στον Χριστό.
Ο συγγραφέας μέσα σε όλα διαπιστώνει ότι: «Στη Γερμανία οι Εβραίοι αναγκάστηκαν να φέρουν το αστέρι (του Δαυίδ), ο κόπτης χριστιανός χαράζει πάνω του το σταυρό με τη θέλησή του.» Το να χαράξεις τον Σταυρό σε κράτος μουσουλμανικό δεν είναι απλά μια ομολογία χριστιανικής πίστης αλλά ομολογία ότι μπορώ για την πίστη μου να θυσιάσω την ζωή μου.
Οι δυο παπάδες που αναθεματίζουν εκ του ασφαλούς στο πενιχρό ποίμνιο ας πάνε να κηρύξουν τον Χριστό σε μουσουλμανοκρατούμενα κράτη και όσοι ανέμελα κράζουν το ανάθεμα ας αναλογισθούν αν θα τολμούσαν να τα πουν αυτό όταν θα σκέπτονταν ότι η ζωούλα τους θα κινδύνευε από το σπαθί.
Τιμή και δόξα στους 21 Μάρτυρες του Χριστού στα αδέλφια μας που τόλμησαν…

Ανώνυμος είπε...

Οι διαφοροι σχολιαστες, που καταφερονται κατα των δυο Ιερεων, ξεχνουν φαινεται οτι, τα αναθεματα κατα των Μονοφυσιτων δεν τα εκφωνησαν πρωτοι οι Ιερεις που φαινονται στο βιντεο, αλλα οι Πατερες της Δ' Οικουμενικης Συνοδου.
Ας απευθυνουν λοιπον τις αντιρρησεις τους προς τους Πατερες της Δ' Οικουμενικης Συνοδου, και οχι σε οσους ακολουθουν την Παραδοση που αυτοι κληροδοτησαν.
Οσο για τον σχολιαστη, που προετρεψε να μεταφερθη η αναγνωση του Συνοδικου της Ορθοδοξιας σε χιουμοριστικη εκπομπη της τηλεορασης, ας σκεφτη οτι η Μεγαλη Τεσσαρακοστη ειναι περιοδος μετανοιας και ας την αξιοποιηση.

Ανώνυμος είπε...

Το αν είναι Μ. Τεσσαρακοστή θα έπρεπε να το σκεφθούν οι δύο αυτοί κληρικοί όταν αντί να διαβάσουν τα όσα προβλέπει το τυπικό της Εκκλησίας της Ελλάδος και έκαναν και στην Συνοδική Θεία Λειτουργία στην Μητρόπολη Αθηνών αυτοί αυθαιρέτησαν προσθέτοντας ονόματα σημερινών ηγετών άλλων Εκκλησιών και καταδίκασαν αναθεματίζοντας και την Σύνοδο της Κρήτης δηλαδή αναθεμάτισαν όλους τους συμμετέχοντες Αρχιερείς. Μόνο επειδή είναι Μ. Τεσσαρακοστή προϊστάμενος Αρχιερέας τους θα έπρεπε να τους βάλει μια Αργία.
Αν οι δύο αυτοί κληρικοί κόπτονται για την Ορθοδοξία να αφήσουν τα γραφεία τους και να πάνε Ιεραπόστολοι στις χώρες των αιρετικών χριστιανών και να τους καλέσουν σε μετάνοια. Από την σιγουριά του ναού του και του μισθού τους φωνάζουν. Εκεί θα δω πόσα απίδια πιάνει ο σάκος τους. Εγώ που δεν τολμώ το βουλώνω και δεν προκαλώ.
Δεν μπορούν αυτοί οι δύο να με διασύρουν και εμένα με τα τερτίπια τους.
Ουδεμία σχέση μπορεί να έχει το μαρτυρικό αυτό τέλος των 21 χριστιανών ανθρώπων με τις ανοησίες των δύο γραφικών κληρικών του βίντεο.
Ιερέας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ανώνυμος είπε...

Αν ο Κύριος μας Ιησούς έκρινε με τα μέτρα και τα σταθμά των λεγομένων σκληροπυρηνικών της ορθοδόξου παρατάξεως τότε ο Παράδεισος θα ήταν θεόκλειστος για κάθε άνθρωπο. Ευτυχώς που απέχει η κρίση και η αγάπη του Θεού από τις μικροψυχίες των σκληροπυρηνικών.

Ανώνυμος είπε...

Η Εκκλησία ψάλει:
«Άγιοι μάρτυρες, οι καλώς αθλήσαντες και στεφανωθέντες, πρεσβεύσατε προς Κύριος ελεηθείναι τας ψυχάς ημών»
Αμήν.

Ανώνυμος είπε...

Ο οικουμενισμός είναι μέσα στην Εκκλησία της Ελλάδας και πολλών άλλων Εκκλησιών ορθοδόξων. Αυτοί που μιλούν ενάντια στον οικουμενισμό όπου και όσο τους συμφέρει κάνει τα στραβά μάτια. Ας το ομολογήσουν και αν θέλουν να έχουν καθαρή την εκκλησιολογική τους συνείδηση ας αναλάβουν την ευθύνη τους και ας πάρουν τα μέτρα τους. Διαφορετικά η σιωπή από μέρους τους είναι χρυσός.
Θα σας αναφέρω κύριοι αντιοικουμενιστές την περίπτωση του Αγίου Ιωάννου του Μαξίμοβιτς. Ο άνθρωπος έζησε πολεμώντας τον οικουμενισμό και δεν είχε καμία σχέση με την κρατούσα σήμερα Ορθόδοξη Εκκλησία. Ήταν εκτός αυτής. Δυστυχώς τα πνευματικά του παιδιά προσχώρησαν στο άρμα της οικουμενιστικής ορθόδοξης εκκλησίας με αποτέλεσμα να τον τιμούν σήμερα οι οικουμενιστές του Βαρθολομαίου, του Ιερωνύμου, του Κυρίλλου κλπ ως άγιο. Θα τρίζουν τα κόκαλά του κάθε φορά που τον μνημονεύουν ή τον αγιογραφούν μέσα στους ναούς των οικουμενιστών. Άρα κύριοι μην σας πειράζει το μαρτύριο των 21 αυτών και αυτοί αγωνίσθηκαν κατά την λογική σας για τον Χριστό τον οποίο ομολόγησαν. Όπως η Εκκλησία σας τιμά τον Άγιο Ιωάννη και τόσους άλλους ας τιμήσει και αυτούς και να σταματήσουν οι ψευτοαγωνιστές παπάδες να ανακράζουν τα αναθέματα αφού στον ίδιο λάκκο είναι.