Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

«Στην Εκκλησία έχουμε Πρώτο της Συνόδου, δεν έχουμε Ένα και Μόνο». - Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος


Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος: 
«Στην Εκκλησία έχουμε Πρώτο της Συνόδου, δεν έχουμε Ένα και Μόνο».


Ο Σεβασμιώτατος Μητρ. Προύσης ‒στη Σύναξη των εν Τουρκία ιερέων και διακόνων του Οικ. Θρόνου‒ έδωσε απάντηση σε πολλούς που αδυνατούν να κατανοήσουν παραφράζοντας τα κείμενά του, σημειώνοντας ότι «στην Εκκλησία έχουμε Πρώτο της Συνόδου, δεν έχουμε Ένα και Μόνο».
Πιο συγκεκριμένα, θέμα της εισήγησης αυτού ήταν «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, η διασπορά του και αι διεκκλησιαστικαί σχέσεις αυτού».   Συνοπτικά αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη του Οικ. Πατριαρχείου διαιρώντας την σε δύο φάσεις: η πρώτη αναφέρεται στους αιώνες πριν το Σχίσμα με τη Δύση και η δεύτερη στους μετά χρόνους.

Μιλώντας για τις επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου και τις διεκκλησιαστικές σχέσεις, αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των κανονικών αρχών από αδελφές εκκλησίες. Υπενθύμισε ότι η αυτοκεφαλία δίδεται μόνο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έχει χαρακτήρα γεωγραφικό και επ’ ουδενί τρόπω εθνικό. Οι εκκλησίες έχουν γεωγραφικά όρια, τόνισε, συνεχίζοντας ότι η διαποίμανση των υπερόριων γεωγραφικών περιοχών (δηλαδή της διασποράς) ανήκει, βάσει του 28ου κανόνα της 4ης Οικουμενικής Συνόδου, αποκλειστικά και μόνο στον Κωνσταντινουπόλεως. Επίσης, έκανε αναφορά στην κατ’ οικονομία σύσταση στη διασπορά των Επισκοπικών Συνελεύσεων, κατόπιν ομόφωνης πανορθοδόξου αποφάσεως, των οποίων προεδρεύει ο κατά τόπον ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου.
Έκλεισε, τονίζοντας στο ακροατήριό του ότι «η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Κρήτης το 2016 ήταν η έκφραση της θέσης και του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ορθόδοξη Εκκλησία και συνεκλήθη χάρη στην αποφασιστικότητα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος τόλμησε να κόψει τον γόρδιο δεσμό των μέχρι τότε δυσκολιών».


Δεν υπάρχουν σχόλια: