Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Κάθε νύκτα, κατεβαίνω στο νάρθηκα της Εκκλησίας.. - Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας


“Εγώ προσωπικές χαρές δεν έχω. Έχω τις δικές σας χαρές. Κάθε μέρα συνομιλώ με όλους σας. Συνδιαλέγομαι με τον καθένα χωριστά. Και είναι εκατομμύρια αυτές οι μορφές, που καλύπτουν τη σκέψη μου...
Πολύ μ΄ αρέσει ο διάλογος. Γιατί περισσότερο μέρος από την ομιλία των ανθρώπων είναι το μυστήριο. Να δέχομαι κόσμο στο Γραφείο μου, το θεωρώ ευλογία. Θυμούμαι αυτό που μου έλεγαν οι χωριανοί στην πατρίδα μου, όταν ήμουν Διάκονος : “Ήλθαμε να κοιταχθούμε”. Να η φιλοσοφία της ζωής...
Κάθε νύκτα, κατεβαίνω στο νάρθηκα της Εκκλησίας, κι όταν όλοι εσείς κοιμάσθε, εγώ προσθέτω έναν ακόμη διάλογο στους διαλόγους μου, με τον Αφέντη τον Χριστό και την Κυρά την Παναγιά. Για σας. Όλους εσάς. Εδώ στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Ευρώπη, πανταχού...

Στη βαρειά μου ευθύνη, με ενισχύετε σεις, οι μεγάλοι Ρωμηοί, οι ίδιοι σ΄ όλη την Οικουμένη...”
Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία του η μνήμη. Σπουδαία προσωπικότητα που πολλά θετικά του οφείλει η Ορθόδοξη Εκκλησία. αυτός άνθρωπος της προσευχής και της αγάπης υπήρξε. Κρίμα σε όσους τολμούν να συκοφαντήσουν τις αγνές του προσπάθειες υπέρ την Εκκλησίας.
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Είναι σωστό να λέμε ότι "τολμούν να συκοφαντήσουν τις αγνές του προσπάθειες υπέρ της Εκκλησίας", άνθρωποι σάν τους Μητροπολίτες Παραμυθίας, Φλωρίνης, Ελευθερουπόλεως, τις Μονές του Αγίου Ορους, τον Αγιο Παίσιο. τον π. Βασίλειο Γοντικάκη, τον π. Επιφάνειο Θεοδωρόπουλο, καί άλλους ?

Ανώνυμος είπε...

Όλοι αυτοί 10.49 τον αντέκρουσαν όσο ζούσε και στήριξαν τον αντίλογο και όχι στην πολεμική τους σε θεολογικά, κανονικά΄ και δογματικά ζητήματα έτσι όπως αυτοί τα ερμήνευαν.
Οι σημερινοί πολεμούν ως τυμβωρύχοι έναν νεκρό τον οποίο οι Σύνοδοι τον έχουν δικαιώσει για την γραμμή την οποία κράτησε και τα θετικά αποτελέσματα τα οποία απολαμβάνει η Εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

Οι τυμβωρύχοι υπάρχουν, 2 - 51, διότι μερικοί στολίζουν τον νεκρό με χρυσά και άλλα πολύτιμα κτερίσματα (Διήμερα Συνέδρια, Επαινετικοί λόγοι, προβολή έργου και απόψεων, κλπ. )
Οσον αφορά "τα θετικά αποτελέσματα τα οποία απολαμβάνει η Εκκλησία", ποιά είναι αυτά άραγε ?
Μήπως μετενόησαν οι παπικοί και διόρθωσαν κάποια πλάνη τους ?

Ανώνυμος είπε...

Συγκινήθηκα π Νεόφυτε. Θαυμάζω την κρίση σας
Αντωνίου Γ.