Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Μνήμη της Αγίας Γλυκερίας (13 Μαΐου)


  Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Μάρτυρος Γλυκερίας και του Οσίου Σεργίου του Ομολογητού.
Η Αγία Γλυκερία γεννήθηκε στην Τραϊανούπολη, της Δυτικής Θράκης, τον 2ο αιώνα μ.Χ. Όταν ο ηγεμόνας Σαβίνος πληροφορήθηκε την έντονη χριστιανική της δράση, την κάλεσε ενώπιόν του. Η Γλυκερία εμφανίστηκε με θάρρος, αφού προηγουμένως σημείωσε το σχήμα του Σταυρού στο μέτωπό της. Η πράξη αυτή εξαγρίωσε τον ηγεμόνα. Την οδήγησε στο ναό των ειδώλων, για να προσευχηθεί και να θυσιάσει στο Δία. Η Αγία προσευχήθηκε, αλλά η δύναμη της προσευχής της συνέτριψε το είδωλο του θεού Δία.

Τότε, εξαγριωμένοι οι ειδωλολάτρες την λιθοβόλησαν με μανία. Όμως, ούτε μια πέτρα δεν την άγγιξε, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύσουν στον Αναστημένο Ιησού Χριστό. Την βασάνισαν, την φυλάκισαν και την έριξαν στα άγρια θηρία μέχρι που θανατώθηκε. Το ιερό λείψανό της ενταφιάστηκε μετά από πολλές κακουχίες στη Δυτική Θράκη.
Τις ηρωίδες γυναίκες, που με απαράμιλλη καρτερία υπέμειναν τότε, το ίδιο και σήμερα, βάσανα και μαρτυρικό θάνατο, τις εμπνέει, χωρίς αμφιβολία η χάρη του Παναγίου Πνεύματος και η πίστη στον Αναστημένο Ιησού Χριστό.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: