Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Μνήμη του μάρτυρος Θαλλελαίου (20 Μαΐου)


Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του μάρτυρος Θαλλελαίου και εορτάζουμε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, ο οποίος έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο.

Ο Άγιος Θαλλέλαιος έζησε στα χρόνια του βασιλέως Νουμεριανού και καταγόταν από το Λίβανο (Φοινίκη). Σπούδασε ιατρική και διακονούσε με αγάπη, υπομονή και φιλανθρωπία τον πάσχοντα συνάνθρωπό του. Καταγγέλθηκε στον άρχοντα Θεόδωρο για τη χριστιανική του ιδιότητα, και αυτός τον κάλεσε να θυσιάσει στα είδωλα. Ο Άγιος αντιστάθηκε με απαράμιλλη παρρησία και πίστη στον Αναστημένο Κύριο. Αποτέλεσμα ήταν να συρθεί στο μαρτύριο. Δέχθηκε με ανδρεία πολλά και φρικτά βασανιστήρια. Τέλος, αφού τον κρέμασαν, κι ενώ πίστευαν πως είχε ξεψυχήσει, εκείνος παρέμενε ζωντανός δοξολογώντας τον Τριαδικό Θεό.

Οι δήμιοι Αλέξανδρος και Αστέριος, βλέποντας το θαύμα, πίστεψαν και οι ίδιοι στο Χριστό και ομολόγησαν δημόσια την πίστη τους στον Αναστημένο Λυτρωτή, με αποτέλεσμα ο ηγεμόνας να τους βασανίσει μέχρι μαρτυρικού θανάτου για τη χριστιανική τους ομολογία.
Στη συνέχεια, ο ειδωλολάτρης ηγεμόνας αποφάσισε να πάει ο ίδιος να βασανίσει τον Άγιο Θαλλέλαιο, αλλά αμέσως κόλλησε το σώμα του στο θρόνο και αδυνατούσε να σηκωθεί. Τότε ο Άγιος τον λυπήθηκε και προσευχήθηκε για αυτόν.
Με το θαύμα αυτό πολλοί Έλληνες πίστεψαν στον αληθινό Θεό και αποστράφηκαν τα είδωλα. Ο δε ηγεμόνας, με αλαζονεία και ζηλοφθονία, παρέμεινε στην απιστία του. Διέταξε τότε να ρίξουν τον Άγιο στη θάλασσα, διεσώθη όμως, και στη συνέχεια τον έριξαν στα άγρια θηρία με το ίδιο αποτέλεσμα.
Τέλος, τον αποκεφάλισαν και έτσι έλαβε το στεφάνι της δόξης του Θεανθρώπου, αρχηγού της ζωής και του θανάτου.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: