Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξου Θεολογίας: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Η Ορθόδοξη Θεολογία τον 21ο αιώνα».


Με εισηγήσεις 120 θεολόγων ομιλητών, διακεκριμένων Ιεραρχών και εκλεκτών καθηγητών, από 20 χώρες όλου του κόσμου και 25 Πανεπιστημιακές Σχολές και Θεολογικά Ινστιτούτα, πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη (21-25 Μαΐου 2018) το 8ο Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξου Θεολογίας, με θέμα «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας: η Ορθόδοξη Θεολογία τον 21ο αιώνα».
Το συνέδριο διοργανώνεται
από τη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ.
και τελεί υπό την αιγίδα του
Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.


Για το πρόγραμμα του Συνεδρίου, πατήστε εδώ.

Μεταξύ των ομιλητών ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος , ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, οι Μητροπολίτες Σασίμων κ. Γεννάδιος, Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, οι Επίσκοποι Αβύδου κ. Κύριλλος, Χριστουπόλεως κ. Μακάριος
και πλειάδα καθηγητών, κληρικών, μοναχών, μοναζουσών, λαϊκών ανδρών και γυναικών, θα προσεγγίσουν δύο χρόνια μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο θέματα που αναφέρονται στα επίσημα κείμενά της.
Το Διεθνές αυτό Συνέδριο διεξάγεται για πρώτη φορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής και στο κτήριο της Θεολογικής Σχολής και εντάσσεται στη σειρά των Συνεδρίων των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών που εγκαινιάστηκαν το 1936 στην Αθήνα και συνεχίστηκαν, Αθήνα 1976, Βοστόνη 1987, Βουκουρέστι 1992, Βελιγράδι 2001, Σόφια 2004 και το Γιόενσου 2006.

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Πανάγιο Πνεύμα να ευλογήσει το συνέδριο αυτό.

π. Geras Imos είπε...

Τι σχέση μπορεί να έχει το Πανάγιο Πνεύμα με την Σύνοδο του Κολυμπαρίου;

Ανώνυμος είπε...

Η Εκκλησία της Ελλάδος συμμετείχε πάτερ μου εις την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Αν αμφισβητείς το ότι εν Αγίω Πνεύματι έγινε η Σύνοδος αυτή είναι σαν να αμφισβητείς την Ιεροσύνη σου την οποία έλαβες από Μητροπολίτη της Εκκλησίας που δεν έχει αποκηρύξει την Σύνοδο.
Δεν θα ερωτήσω το τι σχέση έχει η ιεροσύνη σου από Εκκλησία Κολημπαριστών διότι θα είναι βλασφημία.
Οπότε σιωπώ.

Ανώνυμος είπε...

«Οι κληρικοί θα γίνουν οι χειρότεροι και ασεβέστεροι των όλων» γράφει ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.
Συγκαταλέγεσθε εις αυτούς π. Γεράσιμε.
Η ιεροσύνη απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Ανώνυμος είπε...

1. Διάβασα λεπτομερώς το πρόγραμμα του Συνεδρίου αυτού και είναι σημαντικό Θεολογικό γεγονός για την εν τη Οικουμένη Ορθόδοξο Εκκλησία. θα περιμένουμε τα πρακτικά του για να διαβάσουμε και εμείς τις σπουδαίες εισηγήσεις επιφανών Θεολόγων. Η επιτυχία είναι δεδομένη.
2. Επιθυμώ να δώσω μια συμβουλή εις τον διάκονο Γεράσιμο με σεβασμό. Κατανοώ τον αυθορμητισμό και την αγωνιστικότητα της νεότατός του. θα τον παρακαλούσα πλέον να είναι προσεκτικός όταν ομιλεί τουλάχιστον για Εκκλησιαστικές Συνόδους. Ως θεολόγος μπορούσε να λέει ότι πίστευε. Τώρα ως κληρικός θα πρέπει να προσπαθεί να μην σκανδαλίζει με λόγους αδελφούς και να μετράει τους λόγους του περισσότερο τα όσα γράφει.
3. Χρόνια πολλά δια την σημερινή Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως του Σωτήρος Χριστού.

Με αγάπη ιερεύς

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ τον π. Γεράσιμο να μου εξηγήσει τι εννοεί με αυτό που έγραψε «Τι σχέση μπορεί να έχει το Πανάγιο Πνεύμα με την Σύνοδο του Κολυμπαρίου;»
Μου κάνει εντύπωση αυτή η αμφισβήτηση. Θα μπορούσα και εγώ να πω όπως και αυτός για διαφόρους Συνόδους ότι δεν έχουν σχέση το Πνεύμα το Άγιο;

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές του Συνεδρίου, στους εισηγητές αλλά και στους χορηγούς.
Η Σύνοδος της Κρήτης έχει εδραιωθεί στην συνείδηση των Ορθοδόξων Εκκλησιών , των σεβασμίων Ιεραρχών και του πληρώματος της Εκκλησίας.
Πρέπει να διοργανωθούν και κατά τόπους Συνέδρια από Μητροπόλεις και Εκκλησιαστικούς Συλλόγους.

Ανώνυμος είπε...

Να τυπώστε και κανένα φυλλάδιο οι πολέμιοι της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης για να γίνει περισσότερο γνωστό το Συνέδριο. Κανονικά στην πρόσκληση στο τέλος έπρεπε να γράφουν και σας ως σπόνσορες.
Αρχίστε τον πόλεμο λίγες μέρες έμειναν και δεν σας βλέπω να κάνετε τίποτα από σας τους αντικολυμπαριστές και ανησυχώ.

Ανώνυμος είπε...

Πάτερ Γεράσιμε,εύγε για την παρρησία σας!Αφήστε τους να προσπαθούν να αναστήσουν ένα οδωδός και τυμπανιαίο πτώμα!

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αγαπητέ 11 - 14, οι Κληρικοί της Μητροπόλεως Ναυπάκτου, που ο Μητροπολίτης δέν υπέγραψε το κείμενο των Διαχριστιανικών Σχέσεων, έχουν αμφισβητούμενη Ιερωσύνη ?

Ανώνυμος είπε...

Οποιος έχει παρακολουθήσει Επιστημονικό Συνέδριο (ανεξαρτήτως κλάδου Επιστήμης), γνωρίζει ότι σε αυτό διατυπώνονται διάφορες απόψεις, όχι κατ' ανάγκην σύμφωνες μεταξύ τους, και επ' αυτών γίνονται συζητήσεις με έντονες διαφωνίες πολλές φορές.
Θα διατυπωθούν και εδώ διαφορετικές απόψεις, ώστε να γίνη διάλογος ή όλες οι τοποθετήσεις θα έχουν την ίδια κατεύθυνση ?

π. Geras Imos είπε...

Ο π. Θεόδωρος Ζήσης έχει καταρρίψει και το "Αγία" και το "Μεγάλη" και το "Συνοδος". Και όταν μιλάει ο μεγαλύτερος εν ζωή Πατρολογος στην Ελλάδα και όχι μονο, οφείλουμε να τον ακούμε. Διότι πώς μπορεί να είναι Αγία μια Σύνοδος που δινει εκκλησιαστικότητα στους ετερόδοξους; Πώς μπορεί να είναι Μεγαλη όταν απουσιάζουν πάνω από τους μισούς Ορθόδοξους επισκόπους; Πώς μπορεί να είναι Σύνοδος μια σύναξη όταν ειδικά για το επίμαχο άρθρο 6: α) υπογράφουν ΜΟΝΟ 7 απ τους 17 επισκόπους της Εκκλ. της Σερβίας και β) δεν υπογραφουν και δεν συμφωνούν με το άρθρο 6 οι περισσότεροι Κύπριοι επίσκοποι και στη θέση τους υπογράφει "Αντ' αυτών" ο Μακαριωτατος Κύπρου; Και πώς μπορεί να καλείται Σύνοδος όταν αποκαλεί "δεσμευτικές" τις αποφάσεις τις; Ο Κύριος ημών δεν υποχρέωσε κανέναν για τίποτα, οι Άγιες Οικουμενικές Σύνοδοι επίσης, δεν δέσμευσαν κανέναν με τις αποφασεις τους, άφησαν τον πιστό λαό να κρίνει. Η Σύνοδος του Κολυμπαρίου τι φοβάται και άλλαξε την γραμμή των αγίων Πατέρων; Γιατί δεν αφήνουν τον λαό να ενημερωθεί σωστά και να κρίνει με γνώμονα τους Πατέρες της Εκκλησίας; Απαντήστε μου σε ποια Σύνοδο έχετε δει όλα αυτά τα αντιπατερικά που συνέβησαν στην Κρήτη να την αποδεχτώ κι εγώ.
Quiz: Σε ποια άλλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας παρευρέθηκαν αιρετικοί και ειδικοί πράκτορες της CIA ως τιμώμενα πρόσωπα; Μέχρι το 2016 οι αιρετικοί καλούνταν μόνο για να σωφρονισθούν. Βλ. 1η Οικ. Σύνοδος και Άρειος,3η και Νεστόριος και λοιπη Εκκλησιαστικη Ιστορία...

π. Geras Imos είπε...

Η Εκκλησία της Ελλάδος με άλλη γραμμή πήγε στο Κολυμπάρι, άλλα υπέγραψε και άλλα ενημέρωσε τον Λαό ότι συμφωνήθηκαν. Οι επιστολές από το Φανάρι προς τον Αρχιεπίσκοπο ώστε να σωφρωνισθούν οι Μητροπολίτες Καλαβρύτων και Πειραιώς που αντιτίθενται στη Σύνοδο καθώς και ο π. Θεόδωρος Ζήσης και οι συν αυτώ, τα λεει όλα. Έχουμε ελευθερία στην Εκκλησία ή όχι; Ειδικά μάλιστα όταν υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις από Μητροπολίτες όπως ο Ναυπάκτου, που συμμετείχε κιόλας στη Σύνοδο.

π. Geras Imos είπε...

Είναι ασεβείς οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου Καλαβρύτων και Πειραιώς που δεν δέχονται τη Σύνοδο; Αν είναι για εσάς τοτε ψάξτε το μήπως διαφωνείτε σε κάτι με τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό...

π. Geras Imos είπε...

Αν μια Σύνοδο διαφωνεί με το concesus patrum, την συμφωνία των Αγίων Πατέρων, την κοινή γνώμη τους εδώ και 2 χιλιετίες, πώς μπορεί να αποφασίζει εν αγίω Πνεύματι; Διαβάσατε ποτέ καμμια Οικουμενική Σύνοδο να χαρακτηρίζει μέλη της Εκκλησίας τους αιρετικούς;

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που χειροτονούνται ιερείς στις χαλεπές μας ημέρες που εμφορούνται από αντιοικουμενιστικό πνεύμα. Ένας από αυτούς είναι και ο π.Γεράσιμος.Πολύ ελπιδοφόρο γεγονός. Ο μητροπολίτης του θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος που ένας νέος ομολογητής κληρικός κοσμεί τις τάξεις του ιερού κλήρου της μητροπόλεώς του.

π. Geras Imos είπε...

Και βεβαίως μπορείς να απορρίψεις Συνόδους εφόσον οι αποφάσεις της δεν είναι "επόμεναι τοις αγίοις πατράσι". Βλέπε αγαπητέ μου τις Ληστρικές Συνόδους που καθήρεσαν τον αγ. Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τον άγ. Γρηγόριο τον Παλαμά, τις Συνόδους Φερράρας - Φλωρεντίας, την Σύνοδο της Λυώνος. Την Κυριακή εορτάσαμε και μνημονεύσαμε στην Θ. Λειτουργία τους αγίους Οσιομάρτυρες της Ιεράς Μονής Ιβήρων τους επί Λατινόφρονος Πατριάρχου Βέκκου αναιρεθέντων. Επειδή δεν δέχτηκαν την Σύνοδο της Λυώνος και απέρριψαν της αποφάσεις της για ένωση των Εκκλησιών έκαναν ανυπακοή στον Πατριάρχη και τα αυτοκρατορικά στρατεύματα τους έπνιξαν σε βάρκες, τους απαγχόνισαν, τους αποκεφάλισαν τους έκαψαν ζωνταντούς στις Μονές τους κτλ. Τον Σεπτέμβριο γιορτάζουν οι αντίστοιχοι Οσιομάρτυρες επι Ιωάννη Καλέκα της Μονής Ζωγράφου και τον Ιανουάριο της Μονής Βατοπεδίου.

Ανώνυμος είπε...

Παπά μου προσγειώσου.
Υπάρχει προϊσταμένη αρχή για να αγρυπνεί περί των θεμάτων αυτών.
Εσύ είσαι μόνο για ιεροπραξίες πάντα υπό την ευλογία του Μητροπολίτη σου.

π. Geras Imos είπε...

Κάνεις λάθος αγαπητέ μου. Ο άγιος Μάξιμος ήταν απλός καλόγερος και κράτησε σχεδόν μόνος του την αλήθεια όταν η Εκκλησία απειλήθηκε απ τον Μονοφυσιτισμό. Και εμείς δεν μπορούμε να πούμε την άποψή μας; Χούντα θέλετε και στην Εκκλησία; Διαβάστε Εκκλησιαστική Ιστορία να δείτε πόσους μη Επισκόπους Ομολογητές έχουμε... Καλή μας δύναμη!