Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018

Εκδήλωση Λαντζοΐου Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Την Κυριακή το απόγευμα στο Λαντζόι Πύργου
Μία μάχη και μία θυσία που θα διδάσκει και σήμερα
Η Ηλεία τίμησε τον αγώνα του Βιλαέτη και των συμπολεμιστών του
Παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και υπό συνεχή βροχή δεκάδες Ηλείοι συμμετείχαν και φέτος στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Χαραλάμπη Βιλαέτη και τους ηρωικούς συμπολεμιστές του που έπεσαν τον Μάιο του 1821 για την Ελευθερία του Γένους. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, που με συνοδεία ιερέων τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Μάχης.

Καταθέσεις στεφάνων και το χρονικό της Μάχης
Μετά κατέθεσαν στεφάνι εκ μέρους του Δήμου Πύργου ο Αντιδήμαρχος κ. Σωτήρης Γεωργόπουλος, εκ μέρους της ΣΕΤΤΗΛ ο Λοχαγός κ. Αναστάσιος Τσιρονίκος, εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου ο Αντιπύραρχος κ. Κωνσταντίνος Κατσαριώτης, εκ μέρους της Αστυνομικής Διευθύνσεως Ηλείας η Αστυνόμος Α΄ κ. Ιωάννα Δημοπούλου,
εκ μέρους της Ε.Α.Α.Ν. Ηλείας ο  Αντιπλοίαρχος εα. ΠΝ κ. Ζώης Υφαντής, εκ μέρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου ο Αντιπρόεδρός του κ. Σάκης Αντωνόπουλος και εκ μέρους των διοργανωτών ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρείας Πύργου «Απόλλων» και του Συνδέσμου Πολεμιστών Ηλείας κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος.

Για το χρονικό της μάχης και την σημασία της θυσίας του Βιλαέτη μίλησε ο φιλόλογος και Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Το θάρρος του Βιλαέτη ήταν τέτοιο που μόνο αυτός αποτελούσε το φόβητρο των τρομερών Τουρκαλβανών του Λάλα, οι οποίοι πανηγύρισαν τον θάνατο του Πυργίου Οπλαρχηγού και Φιλικού Βιλαέτη και την μεγάλη τους νίκη στο Λαντζόι. Ο ομιλητής ανέγνωσε αποσπάσματα από ιστορικούς συγγραφείς και συγχρόνους του Βιλαέτη, που εξηγούσαν τον αρνητικό αντίκτυπο της απώλειάς του για την Ελληνική Επανάσταση, την οποία ο ίδιος υπηρέτησε στους 2 πρώτους μήνες ως τον Μάιο του 1821.
Τα μηνύματα και οι παρουσίες
Κατόπιν σύντομο μήνυμα μετέφερε ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρείας Πύργου «Απόλλων» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, που ευχαρίστησε όλους όσοι στα χρόνια αυτά βοήθησαν να τελείται αυτή η σεμνή τελετή μνήμης, όπως το Κτήμα Μπριντζίκη και τον κ. Διονύση Μπριντζίκη που βοηθά ανελλιπώς την προσπάθεια. Εξήγγειλε μάλιστα την έκδοση βιβλίου με την Ιστορία και την ηρωική δράση του Βιλαέτη, που θα αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια να τιμηθεί ο ήρωας αυτός του 1821. Με δικό του μήνυμα ο Πρόεδρος του Χορευτικού και Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» περιέγραψε την όλη προσπάθεια να αναδειχθούν η Μάχη του Λαντζοΐου και η θυσία του Βιλαέτη, από τον τότε Δήμο Ωλένης μέχρι σήμερα, αλλά και τον συνεχή αγώνα  των 3 Σωματείων που ανέλαβαν την πρωτοβουλία της εκδηλώσεως, την Φιλαρμονική Πύργου, τον Λαογραφικό Όμιλο «Ηλείων Παράδοσις» και τον Σύνδεσμο Οπλιτών Ηλείας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των Ηρώων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν έγιναν οι παραδοσιακοί χοροί από τα Χορευτικά τμήματα του Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις», αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις γυναίκες του Πολιτιστικού και  Μορφωτικού Συλλόγου «Πύργος Όλοι Μαζί» να μοιράσουν γλυκίσματα που ετοίμασαν σε όλους τους παρευρισκομένους. Ανάμεσα στους άλλους το παρών έδωσαν ο τ. Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Σπύρος Μπαμπής, ο τ. Κοινοτάρχης Λαντζοΐου κ. Κώστας Βάλαρης, ο ιατρός κ. Σπύρος Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Θ. Παραρτήματος Ηλείας κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης, ο ποιητής κ. Σάκης Γεωργακόπουλος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ωλένης π. Αθανάσιος Στεργιόπουλος, οι ιερείς π. Νικόλαος Κατσιδήμας, π. Γεώργιος Κάμπρας, ο εφημέριος Λαντζοΐου π. Παναγιώτης Κλουκίνας, ο Διεθυντής Δημοτικού Σχολείου Γουμέρου κ. Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος, ο καθηγητής κ. Ανδρέας Δέλγας κ.ά.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρά τα 86 του χρόνια έδωσα το ΠΑΡΩΝ μέσα στην βροχή ο Μητροπολίτης Γερμανός. Άξιος ως υπόδειγμα Ιεράρχου....

Ανώνυμος είπε...

Ο Γερμανός είναι από την παλιά γενιά των Δεσποτάδων που υπηρετούν την Εκκλησία και το Έθνος και όχι τον εαυτό του. γράφει ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια σε όλους, Δεσπότη, άρχοντες, λαό αλλά και σε αυτά τα παιδιά που με τις εθνικές τους ενδυμασίες τίμησαν τους ήρωες.