Σάββατο 26 Μαΐου 2018

8ο Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξου Θεολογίας -Σοφία Καυκοπούλου



8ο Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξου Θεολογίας
Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος τής Ορθοδόξου Εκκλησίας:
 Η Ορθόδοξη Εκκλησία στον 21ο αι.

Γράφει η Σοφία Καυκοπούλου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τού 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Ορθοδόξου Θεολογίας, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, από τις 21 έως τις 24 τρ. μηνός.
Το Συνέδριο, που τελούσε υπό την αιγίδα τού Οικουμενικού Πατριαρχείου, είχε ως κύριο θέμα την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο τής Ορθοδόξου Εκκλησίας (Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, 2016), με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθόδοξη Θεολογία κατά τον 21ο αι.
Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. κ. Μάξιμος και η Σοφία Καυκοπούλου


Την τιμητική επιτροπή τού Συνεδρίου αποτελούσαν οι εξής επιστήμονες και ιεράρχες:
Την οργανωτική επιτροπή απάρτιζαν οι παρακάτω:


Η επίσημη έναρξη τού Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών τής Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπως και οι επόμενες πρωινές συνεδρίες, στις 22, 23 και 24 Μαΐου. Οι απογευματινές συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν στην Θεολογική Σχολή τού Α.Π.Θ., ενώ ήσαν παράλληλα σε εξέλιξη σε τέσσερα αμφιθέατρα και μία αίθουσα, ώστε οι συμμετέχοντες να έχουν τη δυνατότητα επιλογής των θεμάτων που τούς ενδιέφεραν άμεσα.
Πλήθος καθηγητών, κληρικών, φοιτητών και κόσμου, έδωσε το παρών, όπως ήταν αναμενόμενο. Ανάμεσα στους συνέδρους που έλαβαν μέρος, εκτός από Έλληνες ή ομογενείς τού εξωτερικού, ήσαν επίσης ξένοι επιστήμονες, από Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ινδία, Γερμανία, Ρωσία, Γαλλία, Αλβανία, Ν. Αφρική και Αυστρία.
Οι εισηγήσεις εκφωνήθηκαν άλλοτε στην αγγλική και άλλοτε στην ελληνική γλώσσα, με χορήγηση μετάφρασης στους αλλοδαπούς προσκεκλημένους.
Σίγουρα, η διεξαγωγή τού συνεδρίου αυτού, υπήρξε αναγκαία και έδωσε απαντήσεις σε ένα μεγάλο μέρος των ζητημάτων που προέκυψαν γύρω από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο τής Κρήτης. Ιδίως, στο ποίμνιο τής Εκκλησίας που ίσως ένοιωσε διχασμένο. Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα συνέδρια με εμπεριστατωμένο διάλογο και σύνεση για το καλό και την πολυπόθητη ενότητα τής Μητρός Εκκλησίας.
Ας κλείσουμε, μεταφέροντας την ευχή και προτροπή τού Σεβ. Μητροπολίτου Προύσσης κ. κ. Ελπιδοφόρου,  να υπάρξουν και άλλες Σύνοδοι στο μέλλον, που θα δώσουν λύσεις στα σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν την Εκκλησία και τα μέλη της.




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κορυφαίο θεολογικό συνέδριο με εισηγήσεις κορυφαίων οι οποίες θα συνεισφέρουν στην κατανόηση από θεολογικής απόψεως της σημαντικότητας και σπουδαιότητας της συγκλήσεως της Μεγάλης αυτής Συνόδου που η πατρίδα μας είχε την μεγάλη ευλογία να φιλοξενήσει στην λεβεντογέννα Κρήτη.