Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Η Ηλεία τιμά τον αγώνα και την θυσία του Χαραλάμπη Βιλαέτη

 Την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 η εκδήλωση στο Λαντζόι
Η Ηλεία τιμά τον αγώνα και την θυσία του Χαραλάμπη Βιλαέτη
Για μία ακόμη χρονιά θα τιμηθεί στο Λαντζόι του Δήμου Πύργου η μνήμη και η θυσία του Οπλαρχηγού και Φιλικού Χαραλάμπη Βιλαέτη, που τον Μάιο του 1821 έπεσε ηρωικά σε μάχη για την Ελευθερία του Ελληνισμού. Στον χώρο θυσίας του Βιλαέτη και των συμπολεμιστών του, στο Λαντζόι, και στο Μνημείο που έχει δημιουργηθεί στον εκεί χώρο, θα τελεστεί το απόγευμα της Κυριακής 6 Μαΐου 2018, στις 7.00 μμ. εκδήλωση Μνήμης και Τιμής με διοργανωτές τον Λαογραφικό και Χορευτικό Όμιλο Πύργου  «Ηλείων Παράδοσις», τον Σύνδεσμο Οπλιτών Νομού Ηλείας, την Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου «Απόλλων», σε συνεργασία με το Κτήμα Μπριντζίκη, το Δημοτικό Διαμέρισμα Λαντζοΐου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαντζοΐου και τον Δήμο Πύργου, που τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει στην ανάδειξη της εκδηλώσεως.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Η εκδήλωση ξεκινά στις 7:00 μμ. και περιλαμβάνει επιμνημόσυνη Δέηση, σύντομη ομιλία για τα γεγονότα της Μάχης και παρουσίαση Δημοτικών χωρών από την χορευτική ομάδα του Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις», ενώ γίνεται μικρή δεξίωση από το Δημοτικό Διαμέρισμα Λαντζοΐου, το Κτήμα Μπριντζίκη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαντζοΐου και τον Δήμο Πύργου.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει ως εξής :
7:00 Άφιξη στον χώρο του Μνημείου της Μάχης.
7:10 Επιμνημόσυνος Δέησις.
7:15 Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Μάχης
7:20 Αναφορά στο Χρονικό της Μάχης
7:30 Παρουσίαση Δημοτικών χορών από τα χορευτικά τμήματα του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις»                                                                                                                                        7:45 Ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των Ηρώων - Εθνικός Ύμνος - Πέρας τελετής.
7:50 Μικρή δεξίωση.

Η Μάχη του Λαντζοΐου και η θυσία του Βιλαέτη
Η μάχη έλαβε χώρα πριν από 197 έτη, στις 10 Μαΐου 1821 και ήταν μέρος της συνολικής προσπάθειας των Ελλήνων Επαναστατών στην Ηλεία να χτυπήσουν την επικίνδυνη για τον Αγώνα βάση των Τουρκαλβανών του Λάλα. Ένα είδος εκστρατείας είχε ξεκινήσει από τον Πύργο με επικεφαλής τον οπλαρχηγό και Φιλικό Χαραλάμπη Βιλαέτη με στόχο την εκπόρθηση του Λάλα, αλλά η κρίσιμη  μάχη έλαβε χώρα στο Λαντζόι. Εκεί έπεσαν ηρωικά ο Βιλαέτης και οι λιγοστοί συμπολεμιστές του που απέμειναν πιστοί στον υπέρ πάντων Αγώνα. 
Υπήρξε μια ηρωική μέχρι αυτοθυσίας μάχη που ωστόσο δεν έλαβε την κατάλληλη θέση μέσα στην Ελληνική Ιστορία, δίπλα σε μεγάλες ανάλογες μάχες, όπως αυτή της Αλαμάνας, όπως αναφέρει ο Ηλείος Ακαδημαϊκός και Ιστορικός Διονύσιος Κόκκινος. Για τον Βιλαέτη τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια ανάδειξης της προσφοράς και της θυσίας του στον Αγώνα του 1821.  Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Μάχης τελείται αυτή η εκδήλωση Μνήμης, ενώ ο τέως Δήμος Ωλένης είχε διαμορφώσει τον χώρο και έχει ανεγείρει Μνημείο για τους Ήρωες. 








Δεν υπάρχουν σχόλια: