Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

«Η αλογόμυγα»


«Η αλογόμυγα»

Χτύπησε το τηλέφωνο και ζήτησαν τον Δεσπότη απ’ το αεροδρόμιο του Ακτίου. Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου, μεσημέρι, του έτους 1994. Ήθελαν να τον ενημερώσουν ότι προτίθενται να φέρουν το... άγιο φως και στην Μητρόπολη Πρεβέζης! Ο μακαρίτης ο γέροντας έβαλε τις μουστάκες του στο στόμα (όπως έκανε όταν εκνευριζόταν) και είπε απότομα στον τηλεφωνούντα: Δεν παραγγείλαμε...!! Όταν ο άλλος πήγε να αρθρώσει επεξηγήσεις ή αντιρρήσεις ο Δεσπότης συνέχισε: Δεν χρειαζόμαστε σας είπα... φτιάχνουν δικό τους οι παπάδες...
Ακούς, παιδάκι μου, μου έλεγε μετά, είπα στον τάδε δεσπότη: Τι ιστορία είναι αυτή με το φως; Γίνονται κατά την επιθυμία των ανθρώπων θαύματα; Κατ’ εντολήν; Και εκείνος ο αθεολόγητος απάντησε: Δεν γίνεται ο καθαγιασμός των Τιμίων Δώρων κατ’ εντολήν; Και νόμιζε ότι μου λέει σοφίες!

Του είπα τότε, τι είναι αυτά που λες; Νομίζεις ότι εσύ "τελειοῖς" την Θεία Ευχαριστία; Τα Μυστήρια όλων των αιώνων ετελέσθησαν και ετελειώθησαν από τον Χριστό επί του Σταυρού. Εμείς δανείζουμε «χεῖρας ἐπικλητικάς» και «γλῶσσαν ἱκετεύουσαν τοῦ μεταβαλέσθαι τόν ἄρτον εἰς τόν σφαγέντα Ἀμνόν». Δεν "κάνουμε" Μυστήρια, υπηρετούμε τα Μυστήρια ως αγωγοί και γέφυρες της Χάριτος. Το Μυστήριο άλλωστε είναι άκτιστη ενέργεια του Θεού, «μόνῃ τῇ πίστει», αποδεκτή. Mysterium fidei!
Το θαύμα είναι η διακοπή του φυσικού νόμου «τῇ θελήσει τοῦ Χριστοῦ». Διακοπή του φυσικού νόμου γίνεται μόνον όταν Εκείνος το κρίνει χρήσιμο. Μπορείς εσύ να το ζητάς, αλλά Εκείνος να μη συναινεί. Μπορεί να τον ικετεύεις κι Εκείνος «να μην ακούει». Πάντως και να... ακούσει δεν γίνεται ένα θαύμα κατ’ εξακολούθηση, με ημερολογιακή επαναληπτικότητα! [Ομολογούσε, ο μακάριος Πατέρας μας, ότι παλαιότερα νόμιζε και αυτός ότι κάτι συμβαίνει σ’ αυτή την υπόθεση. Έλεγε όμως, ότι αφ’ όταν βρήκε και διάβασε την ευχή που αναπέμπει ο πατριάρχης στον Πανάγιο Τάφο, κατάλαβε ότι εδώ έχουμε μια... «χρήσιμη υπερβολή»!! Τελικώς, έλεγε, παντού γινόταν και γίνεται ευλογία φωτός (Lumen Christi) για τον εορτασμό της Αναστάσεως και για κάτι τέτοιο, κανένα... θαύμα δεν χρειάζεται! Πίστει μόνη πάντες το πρόσωπο του Χριστού και την Ανάσταση Του αποδέχονται.]
Μακάριε Πατέρα μας, που είσαι να δεις σήμερα θρησκευτικά δράματα οσονούπω κατ’ έτος πολλαπλασιαζόμενα! Θεατρικά μονόπρακτα... άρσης Εσταυρωμένων! Κηρύγματα περί φυλακισθέντων στρατιωτών την Μ. Παρασκευή, με επωδό τον Εθνικό Ύμνο! Παπαδικές γελοιότητες... «αύξησης της χαράς της Αναστάσεως» με γελοίες εξαλλοσύνες! Τιμητικά αγήματα... κατά την έξοδο του Χριστού από τον τάφο! Παπάδες και Δεσποτάδες ψάλλοντας όχι μόνον Χριστός Ανέστη αλλά... τον Εθνικό Ύμνο! Πράγματα που ουδέ επί χούντας συνέβαιναν! Αναστάσιμες... "λειτουργίες", που τελειώνουν, σ’ όλους τους ναούς της συγκεκριμένης Μητροπόλεως, κατ’ εντολήν του... αυθέντου και δεσπότου στις 0115 γελοιοποιώντας κάθε θεολογική απαίτηση εορτασμού, και της Αναστάσεως και της Ευχαριστίας! Θρησκευτική παιδική χαρά!!
Ας σκεφτούμε πλέον μέσα σ’ όλα αυτά και αυτούς τους ταλαίπωρους φαντάρους σε τέτοιες στιγμές...! Σε τι βοηθάει η παρουσία τους; Είναι τιμητική για τον Χριστό ή για τον εκπρόσωπό Του; Μας περνάει άραγε ποτέ απ’ το μυαλό, μήπως οι φαντάροι βράζουν εσωτερικά και βρίζουν, τα καημένα παιδιά, τον Χριστό;
Στην κηδεία του μακαρίτη του Γέροντα μας Μελετίου, όταν αρνηθήκαμε να παραστεί άγημα στρατιωτών στην τελετή, μετά το αρχικό γι’ αυτούς σοκ, πάθαμε σε λίγες μέρες κι εμείς πολιτισμικό σοκ, όταν μας ήρθε σεβαστό χρηματικό ποσό, «για τους φτωχούς», στην μνήμη του μακαρίτη του Γέροντα... από το άγημα και τους αξιωματικούς που γλίτωσαν την ταλαιπωρία της παραστάσεως!!
Είναι φανερό ότι οι κληρικοί δεν έχουμε ρεαλιστική εικόνα της πραγματικότητας που ζούμε... Απευθυνόμαστε στο θυμικό και το φαντασιακό το δικό μας... Κοινώς είμαστε στον κόσμο μας!
Ο αρθογράφος της Καθημερινής κ. Παντελής Μπουκάλας σχολιάζει τα παραπάνω και είναι για μας μια ευκαιρία και μια ευλογία! Ναι, ευλογία! Μια "αλογόμυγα" δηλαδή είναι, που μας δίνει την ευκαιρία να βγούμε από την δαιμονική ραστώνη μας. Μας "τσιμπάει" αφυπνιστικά. Μας ανοίγει αφορμές να αποκτήσουμε ανοιχτό μυαλό!
Και όπως έλεγε ο μακαρίτης Γέροντας μας: Το μυαλό και το αλεξίπτωτο έχουν κάτι κοινό. Είναι χρήσιμα μόνον όταν είναι ανοιχτά. Όταν είναι "κλειστά" πέφτεις τσακίζεσαι ή/και σκοτώνεσαι.
Παραθέτουμε στη συνέχεια link άρθρου του κ. Παντελή Μπουκάλα στην Καθημερινή της 15ης Απριλίου 2018 «χρήσιμον πάνυ», ειδικώς σε μας τους ιερείς, μπας και συνειδητοποιήσουμε σιγά-σιγά σε ποιον κόσμο απευθυνόμαστε και πώς και με τι περιεχόμενο να του μιλάμε.

Πηγή: enoriako.info

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πικρές αλήθειες από την αρχή έως το τέλος. Αλήθειες οι οποίες δεν προβληματίζουν σχεδόν κανένα από του λεγόμενους ιθύνοντες περί των πραγμάτων. Οι νέοι ιεράρχες και οι κληρικού ας προβληματιστούνε από την στάση του Νικοπόλεως Μελετίου.
Οι απάντηση του σοφού μακαριστού Μελετίου «Δεν χρειαζόμαστε σας είπα... φτιάχνουν δικό τους οι παπάδες...» ας το μελετήσουν οι ιερείς μας που με τις φανφάρες αι τα φολκλόρ καταργούν την ιερατική τους ιδιότητα «ως αγωγοί και γέφυρες της Χάριτος»

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά τα διάβασα και συγχαίρω τον συντάκτη για τις θέσεις του.
Ως προς τους στρατιώτες… είναι ο μαϊντανός σε πολλές εκκλησιαστικές τελετές. Είναι αυτοί που θα σηκώσουν –οι φαντάροι- την πολλών κιλών εικόνα για ή επιτάφιο για να βολτάρουν ευλογώντας δεσποτάδες και παπάδες. Γιατί η συμμετοχή στην αγγαρεία αυτή των στρατευμένων μας. τα ιερά και τα όσια να τα σηκώνουν οι παπάδες και όχι να κρατούν τις κορδέλες ….
Είμαι πιστός αλλά δεν θα ήθελα να πάω σε θρησκευτική εκδήλωση ούτε με τίποτα….

Ανώνυμος είπε...

Τα μυαλά στον εκκλησιαστικό χώρο είναι ορμητικά ΚΛΕΙΣΤΑ γιατί παρέχουν ασφάλεια στην συντηρητικά πλατφόρμα. Όταν το αλεξίπτωτο θα φτάσει στο πάτο τότε θα είναι αργά. Μας νοιάζει ο κοσμάκης που μας παρακολουθεί σε κάποιες σημαντικές ημέρες χωρίς όμως να μας ακολουθεί. Και μετά η ερήμωση και η μοναξιά.

Ανώνυμος είπε...


χαιρόμαστε όταν βλέπουμε τους Ιερείς μας να έχουν τέτοια ώριμη, μεστή και τολμηρή σκέψη και ρεαλιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων της Εκκλησίας μας.

Ανώνυμος είπε...

Θα ακούσει τα εξ αμάξης ο συντάκτης από αυτούς που το άγιο φως το έχουν αναγάγει ως το ένατο (όγδοο είναι η βασιλόπιτα) μυστήριο της Εκκλησία και μάλιστα μυστήριο θαυματουργό που διάβασα ότι σε χωριό της Ακαρνανίας καθυστέρησαν την τελετή της Αναστάσιος για να καταφθάσει το αγιότατο φως εκ της Αγίας Σιών. Θεέ πόσο θα μας ανεχθείς κληρικούς και λαϊκούς;

Ανώνυμος είπε...

Η Εκκλησια προχωρει την πορεια της μεσα στους αιωνες, χρησιμοποιωντας καθε φορα τα καταλληλα μεσα, αναλογα με την εποχη, για να ωφεληση πνευματικα τους πιστους και να τους φερη πιο κοντα στο σωστικο μηνυμα της.
Αν μερικοι εχουν φθασει ηδη σε πνευματικα υψη, και θεωρουν οτι μερικες εκδηλωσεις ειναι απλοικες, ας σκεφτουν οτι στην Εκκλησια υπαρχουν και απλοι ανθρωποι.

Ανώνυμος είπε...

Δεν συμφωνώ μαζί σου 11.58 στην εκκλησία δεν έχουν θέση οι εκπτώσεις αλλά η Τάξης έτσι όπως έχει διατυπωθεί από τα δόγματα και την παράδοση ο λαϊκισμός δεν έχει τόπο με το πνεύμα σου ας γίνει η κάτι το προτεσταντικό για να ικανοποιεί όλους και όλα.

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ 11:58 ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΠΙΑ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΩΦΕΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ.... ΔΗΛΑΔΗ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΩΣ;;;;;;;;;; ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΓΙΝΑΝ;;; ΜΗΠΩΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΑΠΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΝΟΘΕΥΤΗ ΚΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΔΕ ΧΡΕΙΆΖΟΝΤΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; ΜΗΠΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΝΗ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣ;;; ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΛΗ ΠΙΣΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΕΞΕΖΗΤΗΜΕΝΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗ ΝΤΥΣΟΥΜΕ ΜΕ ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΠΟΙΟΝ;;; ΤΟΝΩΝΕΤΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΕΤΣΙ;;; ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ, ΤΟ ΕΣΦΑΓΜΕΝΟΝ ΑΡΝΙΟΝ....

Ανώνυμος είπε...

Που είναι η σεμνότητα και η απλότητα της πρώτης Εκκλησίας των Μαρτύρων. Σήμερα όλα είναι ένα θέαμα. Από τις στολές των ιερωμένων μέχρι τα φον μπιζού δισκοπότηρα. Κύριε ελέησον και φώτισε τους ανθρώπους της Εκκλησίας σου.

Ανώνυμος είπε...

Από το να αφορίζουν κάποιοι αδελφοί και πατέρες τα σκέψεις αυτές ας προβληματιστούν.

Ανώνυμος είπε...

Να γίνουν Συνέδρια τα οποία θα παίρνουν αποφάσεις ώστε όλοι οι κληρικοί να πειθαρχούν και όχι καθένας να κάνει ότι του αρέσει για να μαζέψει κόσμο ρίχνοντας την πνευματικότητα της Εκκλησίας. Να τα προσέξουν αυτό οι Αρχιερείς, οι ιερείς, και οι καλόγεροι διότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καταντήσει στην προσαρμοστικότητα στον κόσμο σε πολύ χειρότερα επίπεδα από την Καθολική Εκκλησία. Το οξύμωρο είναι ότι καταδικάζουν την τακτική των Καθολικών ενώ κατάντησαν χειρότεροί τους. Στώμεν καλώς…

Ανώνυμος είπε...

Η ληψη του Αγιου Φωτος απο τον πιστο για να το μεταφερη στο σπιτι του, 6 -14, ειναι κατι αναλογο με ενα προσκυνημα στην Τηνο. Δεν ειναι ορος σωτηριας για τον πιστο, αλλα ωστοσο προσφερει μια αυξηση της ευλαβειας στην καρδια του πιστου και μια ενισχυση της πιστης. Γι αυτο εξ αλλου γινονται συνεχως προσκυνηματικα ταξειδια σε μοναστηρια, θαυματουργες εικονες, λειψανα Αγιων, μονες του Αγιου Ορους, κλπ.
Ομως η μεταφορα του Αγιου Φωτος με τιμες Αρχηγου Κρατους ειναι αλλης ταξεως θεμα.
Πιθανον η παρουσια Ελληνων Επισημων στα Ιεροσολυμα να θελη να τονιση τα Δικαιωματα της Ελλαδας στα Προσκυνηματα και το Ελληνορθοδοξο Πατριαρχειο.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ 10-34 ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ;;;;; ΔΕ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩς ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ Ο ΑΠΛΟΣ ΠΑΠΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΟΙΜΗΤΗ ΚΑΝΔΗΛΑ. ΤΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;;;;

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ο κάθε πιστός, 2 -09, που θα ήθελε να παρευρεθή την Μεγάλη Εβδομάδα στα Ιεροσολυμα, σαν προσκυνητής, πιθανόν να μήν δύναται λόγω οικονομικής στενότητας, υπάρχουν άνθρωποι που διαθέτουν τα έξοδα να ναυλώσουν ένα αεροπλάνο και να μεταφέρουν το Αγιο Φώς στην Ελλάδα.
Βέβαια όποιος δεν θέλει να το λάβη, μπορεί να κάνη Ανάσταση σε διπλανή ενορία, όπου το φως θα είναι από την ακοίμητη κανδήλα.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ 3-13. ΔΕ ΝΑΥΛΩΝΕΤΑΙ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΑΠΛΑ!!!!!!!!!!! ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΑΞΙΖΕΙ;;;; ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟ ΤΑΦΟ;;;; ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ....ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΟΝ ΤΩΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ (ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΚΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ) ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΝΑΟΥ....ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ(ΒΛΕΠΕ ΑΦΡΙΚΗ) ΤΟ ΜΗ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΩΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΛΑΜΠΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ωραια η ευχη σου, 12-32, μακαρι να γινη πραγματικοτητα για ολους.
(Σχετικα με το αεροπλανο, μεχρι πριν 2-3 χρονια την μεταφορα εκανε το Προεδρικο αεροσκαφος. Τωρα ομως η μεταφορα γινεται με αεροσκαφος της Aegean, η οποια αναλαμβανει τα εξοδα).