Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Προσκύνημα στην Βόρειο Ήπειρο

Μετά από είκοσι πέντε και πλέον χρόνια ξανά στην αγαπημένη Βόρειο Ήπειρο και την Αλβανία. Στα νιάτα μου, με είχε εμπνεύσει ο Αγώνας του θρυλικού Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανού, για «Ανθρωπινά Δικαιώματα στην Βόρειο Ήπειρο».  Είχα την τιμή να είμαι μέλος του ΠΑ.ΣΥ.Β.Α (Πανελλήνιος Σύνδεσμός Βορειοηπειρωτικού Αγώνος). 






Την πρώτη επίσκεψη στην Βόρειο Ήπειρο την έκανα επί Ραμίζ Αλία τότε «που όλα τα έσκιαζε η φοβέρα» για τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, και ακόμη και σήμερα την πλακώνει η σκλαβιά.
Όταν έπεσαν τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα πήγα ξανά του Αγίου Πνεύματος ως προσκυνητής στην Αγία Τριάδα Πέπελης Δερόπολης. Μετά πολλές φορές -γνώρισα χωριά και πόλεις- με ανθρωπιστική βοήθεια από την Χριστιανική Εστία Πατρών στην οποία πρωτοστατούσε ο δυναμικός Αρχιμανδρίτης π. Σωτήριος Τσάφος.
Τα χρόνια πέρασαν..   χωρίς να αποφασίζω να πάω. Έφτανα μέχρι την Κόνιτσα και κατέληγα στο μνήμα του Μητροπολίτη Σεβαστιανού στην Μολυβδοσκέπαστη και όχι παραπέρα.
Τώρα, το έναυσμα για το προσκύνημα στα ηρωικά χώματα της Βορείου Ηπείρο, με τις πολλές αναμνήσεις, μου το έδωσε η αγαπητή κ. Ευτυχία Μάστορα, η οποία θα συμμετείχε σε εκδρομή του «Χριστιανικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Κωφών Πάτρας». Είπα το ναι και πήγα από 28-30 Απριλίου 2018. Ήταν τιμή για μένα να συμμετέχω στην εκδρομή των Κωφών τους οποίους ως τώρα γνώριζα από τα δύο εξαιρετικά βιβλία της κ. Μάστορα που γράφει για αυτούς που ως δασκάλα τους έζησε. Αυτό το τριήμερο τους έζησα, με αγκάλιασαν με την αγάπη τους, δεν ένιωσα ξένος στην παρέα τους, αφού έγινε παρέα μου και γνώρισα πολλούς από αυτούς.
Το προσκύνημα αυτό μου έδωσε την χαρά της γνωριμίας με τους υπέροχους φίλους Κωφούς.  Παράλληλα διαπίστωσα την αλλαγή των περιοχών η οποία με προβλημάτισε...
Οι μέρες από το προσκύνημα πέρασαν, τώρα στην Κύπρο που είμαι αυτές τις ημέρες, αναλογίζομαι τους αγώνες και τα οράματα που μας είχε μεταλαμπαδεύσει ο Αρχηγός μας Μητροπολίτης Σεβαστιανός και πονάει η καρδιά μου. 
Έφυγα πληγωμένος, αλλά όχι απογοητευμένος...  ελπίζω...


Βουλιαράτες Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο 





Δερβιτσάνη











Αργυρόκαστρο






Άγιοι Σαράντα






















Χειμάρα

















Τίρανα 























Πόγραδετς









Κορυτσά


















5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους ξαναπήγες. Σου εύχομαι να πας και να υπηρετήσεις την Εκκλησία με κηρύγματα, κύκλους και κατασκηνώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Όταν εμείς σε παρακαλούσαμε Κωστόπουλε να μας συνοδεύσεις είχαμε τις συνεχείς αρνήσεις σου. Τώρα βρήκες ευκαιρία και πήγες. Να δω την επομένη φορά που θα σου πούμε τι δικαιολογία θα βρεις.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου , Αναστάσιε ,

Πολύ σωστά αναφέρεις τον π.Σωτήριο Τσάφο ,
τον αφανή και δυναμικό αρχιμανδρίτη , που,
μακρυά από δημοσιότητες και προβολές ,διηκόνει και συνεχίζει να διακονεί ποικιλοτρόπως ακόμη, όντας συνταξιούχος ,
το ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας μας στην Αλβανία και στην εκεί Ελληνική μειονότητα.
Παρά Κυρίου άς είναι ο δίκαιος έπαινός του!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Αναστάσιε Κωστόπουλε ενθυμούμαι τις εβδομαδιαίες εκπομπές σας κάθε Σάββατο στον ραδιοφωνικό σταθμό της Μητροπόλεως Πατρών με τίτλο «Αξέχαστες Πατρίδες». Εις αυτές τις εκπομπές η παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων και η ενημέρωση για ελληνικέ περιοχές που ήταν και είναι εκτός εθνικού κορμού μας ωφελούσαν και μας δίδασκαν ιστορία θα έλεγα και εθνική σκέψη. Θερμότατες οι εκπομπές σας υπέρ του αλυτρώτου Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου αλλά και η ενημέρωση για τους κινδύνους της Θράκης. Έστω και μετά παρέλευση τόσων ετών επιθυμώ να σας εκφράσω τας ευχαριστίας μου διότι διδάχθηκα πολλά από της εκπομπές σας αυτές.
Με εκτίμηση και τιμή
Χαρίλαος Μιχαλόγλου
Αρχιτέκτονας

Ανώνυμος είπε...

Έτρεχες και πρόσφερες πολλά εσύ αλλά και οι Αθανασόπουλος, Γκοτσόπουλος, Παπαδόπουλος, Παπασωτηρίου, Καραγεωργόπουλος και τόσοι άλλοι.
Και μετά τι έγινε με το βορειοηπειρωτικό;
Τι κάνουν οι Βορειοηπειρώτες;
Ως προς τι οι αγώνες σας;