Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Εκδήλωση για τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη “Ο Άγιος Ιάκωβος όπως εγώ τον γνώρισα”

Πραγματοποιήθηκε από το σωματείο ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ στην Πάτρα, την Κυριακή 13η Μαΐου εκδήλωση με θέμα: «Ο Άγιος Ιάκωβος όπως εγώ τον γνώρισα» και ομιλητή τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης κκ Παύλο.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κκ Χρυσόστομου, ο οποίος παραβρέθηκε και ευλόγησε, φιλοξενήθηκε στην αίθουσα της Διακιδείου  Σχολής Λαού Πατρών.


Στην ομιλία του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης κκ Παύλος, αναφέρθηκε στη προσωπική του εμπειρία από τη γνωριμία με τον Άγιο Ιάκωβο, μία γνωριμία που κράτησε 20 ολόκληρα χρόνια. Μια διαρκής εμπειρία από τη ζωή αυτού του ανθρώπου του Θεού που κινείτο ανάμεσα στους ανθρώπους σαν ένας όντως άνθρωπος του Θεού, σαν ένας άγγελος που κυκλοφορούσε ανάμεσα μας.
Ο Άγιος  Ιάκωβος ήταν ένας άνθρωπος μιας αληθινής πίστης. Όχι πίστης-παραδοχής ότι υπάρχει Θεός, αλλά μιας εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Χριστού, της Παναγίας, των Αγίων. Ο Άγιος, είχε αξιωθεί από τον Θεό να βλέπει τις ψυχές των ανθρώπων και βέβαια στον κάθε ένα φερόταν με πολλή διάκριση και με πολλή αγάπη, όπου έβλεπε μετάνοια και συντριβή καρδίας, με πολλή μεγάλη επιείκεια. Είχε μεγάλη παρρησία προς τη Θεοτόκο, τους Αγίους και ιδιαίτερα με τον  Άγιο  Δαβίδ και τον αγαπημένο του Άγιο, τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο. Ο Άγιος Ιάκωβος ήταν άνθρωπος της ταπείνωσης, της προσευχής. Λειτουργικός άνθρωπος. Μέσα στο κελλάκι του, γεμάτο από εικόνες, έκανε διαρκώς παρακλήσεις στους πολλούς Αγίους και τις Αγίες. Ήταν πραγματικά φιλάνθρωπος, αγάπησε τον άνθρωπο με όλη του την καρδιά και τον υπηρέτησε, θεωρώντας ότι υπηρετεί τον ίδιο τον Χριστό. Ο σεβασμιότατος τόνισε ότι ο άνθρωπος αυτός του Θεού δεν έγινε έτσι τυχαία. Αγωνίστηκε. Πρώτα-πρώτα η ταπείνωσή του ήταν υποδειγματική. Το έλεγε και το εννοούσε. «Είμαι ένα ψόφιο σκυλί. Θα σας μολύνω τον αέρα». Ένας άνθρωπος με μία έντονη και διαρκή προσευχή. Ο άνθρωπος που στην προσκομιδή μνημόνευε απίστευτα ονόματα. Καταλήγοντας ευχήθηκε να πρεσβεύει για όλους μας, για την Εκκλησία μας, για τη σωτηρία μας, για την πατρίδα μας, που μιλούσε με τόση αγάπη και για την πατρίδα που άφησε και γι΄ αυτήν που βρήκε.
Μετά την ομιλία προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με τον βίο του αγίου Ιακώβου, τις διδαχές του και θαυματουργικά γεγονότα μέσα από διηγήσεις προσώπων που τον έζησαν.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έψαλε σχετικούς  ύμνους και τροπάρια, ο Βυζαντινός Χορός της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών υπό τη διεύθυνση του  κου Ιωάννη Κόττορου.
Στήν ἐκδήλωση παραβρέθηκαν ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Κερνίτσης κ Χρύσανθος, ηγούμενοι μονών, πολλοί σεβαστοί Πατέρες τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Διακιδείου Σχολής Λαού κος Ιωάννης Αθανασόπουλος και πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα της εκδηλώσεως.
 Ἡ «Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη» εὐχαριστεῖ τον του σεπτό ποιμενάρχη μας κκ Χρυσόστομο για την ευλογία και τη στήριξη  της εκδηλώσεως, τον Πρόεδρο και το ΔΣ της της Διακιδείου Σχολής Λαού γιά τήν εὐγενική παραχώρηση τῆς αἴθουσας καἰ τή φιλοξενία,  το Δ.Σ. της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών και τον κο Ιωάννη Κόττορο για τη συμμετοχή τους, καθώς και τούς τηλεοπτικούς σταθμούς «ΛΥΧΝΟΣ» τῆς Ἱ.Μ. Πατρῶν καί «ΑΧΕΛΩΟΣ TV» γιά τήν κάλυψη τῆς ἐκδηλώσεως.






Δεν υπάρχουν σχόλια: