Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Σε Επίδαυρο και Ναύπλιο το Γυμνάσιο Καράτουλα

Σε Επίδαυρο και Ναύπλιο το Γυμνάσιο Καράτουλα
Κοντά στην Ελληνική  Ιστορία και τον Πολιτισμό

Με μία εκπαιδευτική επίσκεψη σε Επίδαυρο, Ναύπλιο και Τρίπολη για όλες τις Τάξεις του Σχολείου προσέγγισαν μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Καράτουλα. 


 Με πρώτη στάση στην Επίδαυρο οι μαθητές είδαν από κοντά το πιο καλά διατηρημένο Αρχαίο Θέατρο, που και σήμερα συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι πλήθος επισκεπτών, που παρακολουθούν παραστάσεις του αρχαίου Δράματος. Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την αναβίωση των παραστάσεων στην Επίδαυρο, το 1938. Εκεί επίσης οι μαθητές επισκέφθηκαν και το Μουσείο, όπου κυριαρχούν τα ευρήματα του τοπικού Ασκληπιείου, ενός νοσηλευτικού Ιδρύματος με πανελλήνια εμβέλεια.

Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις αναστηλωτικές προσπάθειες που συνεχίζονται με συστηματικό ρυθμό και την επιστημονική επιμέλεια της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων στο αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου και στην φημισμένη Θόλο. Επόμενος σταθμός ήταν το Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα του ελευθέρου Ελληνικού Κράτους. Στην πόλη αυτή επισκέφθηκαν τον παραδοσιακό τομέα της πόλεως, με τα πιο ιστορικά μνημεία, ενώ είχαν χρόνο και για ψυχαγωγία. Τους μαθητές συνόδευαν ο Διευθυντής του Γυμνασίου  Αθανάσιος Παπαγρηγορίου και οι καθηγητές Ανδρομάχη Λέλλα, Γεώργιος Κουρκούτας, Μαρία Τετράδη και Ιωάννης Γεωργούλιας. Τελευταία στάση στην εκπαιδευτική αυτή εκδρομή ήταν η Πλατεία Άρεως στην Τρίπολη. Οι μαθητές θαύμασαν τις προτομές των πρωταγωνιστών του Αγώνα του 1821, ενώ ειδική αναφορά έγινε στον έφιππο ανδριάντα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, έργο του γλύπτη Φάνη Σακελλαρίου (που έχει δημιουργήσει στην Ηλεία την προτομή του Μίλτωνος Ιατρίδη, που βρίσκεται σήμερα στο Κατάκολο). Έτσι έφτασαν πίσω στο Καράτουλα με τις καλύτερες εντυπώσεις από μία «γεμάτη» εκπαιδευτική εκδρομή.
Από την Κυριακή 13 Μαΐου ομάδα 6 μαθητών του Γυμνασίου Καράτουλα, με επικεφαλής τους καθηγητές του Σχολείου Γεώργιο Κουρκούτα και Σωτήριο Μιχελουδάκη, θα βρίσκεται για μία εβδομάδα στην πόλη του Βιτέρμπο της Ιταλίας (80 χιλιόμετρα βορείως της Ρώμης), όπου θα φιλοξενηθούν από οικογένειες μαθητών του Σχολείου «Λουίτζι Φανταπιέ». Με το Σχολείο αυτό συνεργάζεται  το Γυμνάσιο Καράτουλα, μαζί με άλλα 2 Σχολεία από Ισπανία και Γαλλία, στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+. Εκεί θα ανταλλάξουν ιδέες και θα παρουσιάσουν έργα που αφορούν την τοπική παραδοσιακή κουζίνα και τα έθιμα της Ηλείας.




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλό σας ταξίδι. Με την επιστροφή σας περιμένουμε τα νέα σας από την Ιταλία.