Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Επιμνημόσυνη δέηση για πέντε χιλιάδες πεσόντες αγωνιστές

Εκδήλωση – Παρουσίαση του συμπληρωμένου ονομαστικού καταλόγου των Ηρώων Αγωνιστών του Μεσολογγίου
 Επιμνημόσυνη δέηση για πέντε χιλιάδες πεσόντες αγωνιστές
Σε συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί εκδήλωση, για την παρουσίαση του συμπληρωμένου καταλόγου των πεσόντων Μεσολογγιτών, που αγωνίστηκαν κατά τις δύο Πολιορκίες και την Έξοδο του Μεσολογγίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Κήπο των Ηρώων Αγωνιστών της Ιεράς Πόλεως, από την Αδελφότητα Απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.


 Η συμπλήρωση του Καταλόγου των Μεσολογγιτών βασίστηκε στη δεύτερη  έκδοση του βιβλίου «Μεσολόγγι 1821 - 1829, Οι Αθάνατοι Πρόμαχοι», του Νικολάου Αθ. Κολόμβα, καθώς και στο νέο βιβλίο «Η τύχη της οικογένειας Ι. Ι. Μάγερ και ο Κατάλογος των αιχμαλώτων της Εξόδου» του Σπύρου Σακαλή, τα οποία κυκλοφορήθηκαν από τις εκδόσεις «ΑΛΦΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ».

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των βιβλίων, αλλά και την βιωματική εξιστόρηση γεγονότων της Ηρωικής Εξόδου από τον κ. Καρκανιά, υπεύθυνο των εκδόσεων, ακολούθησε ονομαστικό Προσκλητήριο των Ηρώων Αγωνιστών, από τους εκπροσώπους όλων των Φορέων και Συλλόγων της Ιεράς Πόλεως.
Στη συνέχεια ενώπιον του Τύμβου όπου φυλάσσονται τα οστά των Ηρώων Αγωνιστών, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση (τρισάγιο) από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, όπου αρκετοί ιερείς που συμμετείχαν στην ακολουθία, ανέγνωσαν όλα τα διασωθέντα σήμερα ονόματα των κεκοιμημένων αγωνιστών και κατοίκων της Ιεράς Πόλεως, τα οποία ανέρχονται στον αριθμό των πέντε χιλιάδων και πλέον.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, με το πέρας της ακολουθίας, ευχαρίστησε τους διοργανωτές της Αδελφότητας Απογόνων, αλλά και όλους τους Συλλόγους που συμμετείχαν «σ’ αυτή την ευλογημένη εκδήλωση, η οποία πρώτη φορά γίνεται, σήμερα που έχουμε το δεύτερο Ψυχοσάββατο του εορτολογίου της Εκκλησίας, και ανακουφίζει πάρα πολύ όλους τους Αγωνιστές μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την γλυκιά Πατρίδα, την Ελλάδα, για το Μεσολόγγι, έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδος».
Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο παράδειγμα των πεσόντων Ηρώων Αγωνιστών της Ιεράς Πόλεως, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να «παραδειγματιστούμε από την πίστη τους στο Χριστό μας, από την αγάπη τους στην Πατρίδα και να αφυπνισθούμε». 










Δεν υπάρχουν σχόλια: