Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Η Λιτανεία του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο

 Μητροπολίτης  Καστορίας  κ. Σεραφείμ:
«Να  γίνουμε  δεκτικοί  της  Χάριτος  του  Θεού»
Με την ακολουθία του μεθέορτου αρχιερατικού Εσπερινού και την Λιτάνευση της ιεράς Εικόνος και του ιερού Λειψάνου του Αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου, κορυφώθηκαν το απόγευμα της 9ης Μαΐου στο Αγρίνιο οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Πολιούχου της πόλεως.


Στην ακολουθία του μεθέορτου Εσπερινού, που τελέσθηκε στον περικαλλή και μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και του ιερού λειψάνου του Αγίου στους δρόμους της πόλεως του Αγρινίου, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καστορίας κ. Σεραφείμ, Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Στην κεντρική πλατεία τελέσθηκε η αρτοκλασία και μίλησε στο πλήθος του πιστού λαού ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ. Ο Σεβασμιώτατος αφού εξέφρασε «πολλές ευχαριστίες στο πρόσωπο του σεπτού ποιμενάρχου Μητροπολίτη Κοσμά, που δεν τιμά μόνο την Αιτωλία και Ακαρνανία αλλά ολόκληρη την Εκκλησία του Χριστού» όπως είπε, αναφέρθηκε στην διαχρονική αξία των μορφών των Αγίων και της τιμής του Αγίου Χριστοφόρου, λέγοντας ότι:
«Ο πανδαμάτορας χρόνος δεν μπόρεσε να καλύψει την μορφή του. Όπως λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ο χρόνος μοιάζει μ’ ένα ορμητικό ποτάμι που στην πορεία του συμπαρασύρει τα πάντα, εντούτοις όμως οι μορφές των αγίων είναι πάντοτε φωτεινές και ο λόγος τους διαχρονικός, αφού είναι λόγος Αγίου Πνεύματος. Οι μορφές αυτές σαγηνεύουν τους ανθρώπους, απαλύνουν τους πόνους των ανθρώπων, σκουπίζουν τα δάκρυα, ακούνε οι άνθρωποι τον βηματισμό των Αγίων, βλέπουν ζωντανή την παρουσία τους και μ’ αυτή την παρουσία πορεύονται».
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σ’ ένα πού σημαντικό μήνυμα που αφορά την Χάρη του Θεού στη ζωή μας μέσω της παρουσίας των Αγίων. Η Χάρις του Θεού, είπε, είναι η μόνη σύντροφος των Αγίων, τονίζοντας στη συνέχεια τα εξής:
«Πως οι Άγιοι αντιμετώπισαν τα βασανιστήρια; Με τη Χάρη του Θεού! Αλλά τι είναι η Χάρις του Θεού; Την ακούμε συχνά πυκνά μέσα στην Εκκλησία: «η Χάρις του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος μετά πάντων υμών». Την ακούμε στα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας μας. Τι είναι αυτή η Χάρις του Θεού;
Ακούμε με τον μεγάλο εκείνον Πατέρα της Εκκλησίας, τον θεόπτη Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, που λέει ότι ”είναι η άκτιστη ενέργεια του Θεού που κατεβαίνει από τον Πατέρα των Φώτων και επισκέπτεται τον άνθρωπο και τον καταβάλει πραγματικά σε εικόνα του Θεού, σε ναό του Θεού, τον καταβάλει πραγματικά σε άνθρωπο του Θεού”. Και συμπληρώνει ένας άλλος Πατέρας της Εκκλησίας, ο Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης, ο οποίος λέει: ”τι θα κάναμε αν στη ζωή μας δεν είχαμε τη Χάρη του Θεού; Στις δύσκολες ώρες κατά τις οποίες αντιμετωπίζουμε τους πειρασμούς και τα προβλήματα, και τα κύματα απλώνονται πελώρια μπροστά μας, εγείρεται η Χάρη του Θεού, μας αρπάζει και μας δυναμώνει και μας δίνει το δικαίωμα κι εμείς να δούμε το πρόσωπο του Θεού, για να λάβουμε το μήνυμα ότι δεν μας εγκαταλείπει”. Αυτή είναι η ζωντανή παρουσία του Θεού. Όσοι αποκτήσανε τη Χάρη του Θεού, γίνανε παιδιά του Θεού ευλογημένα».
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την ανάγκη της παρουσίας των Αγίων στη ζωή μας και επεσήμανε την έλλειψη της Χάρης του Θεού στην εποχή μας:
«Τι λείπει σήμερα από την εποχή μας και από την πατρίδα μας; Μας λείπει η Χάρις του Θεού. Δεν είμαστε δεκτικοί της Χάριτος του Θεού. Κλείνουμε τα μάτια της ψυχής μας. Αν θέλουμε πραγματικά να αποκτήσουμε αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό, αν θέλουμε σήμερα στην πατρίδα μας χαρά, η πηγή της χαράς είναι ο Χριστός. Αν θέλουμε ειρήνη, η πηγή της ειρήνης είναι ο Χριστός. Όλα τα άλλα ανθρώπινα κατασκευάσματα έχουν αρχή και έχουν τέλος. Η Ειρήνη του Θεού, ”η υπερέχουσα πάντα νουν”, δεν έχει ποτέ τέλος. Eίναι απέραντη και επεκτείνεται μέχρι τη Βασιλεία των Ουρανών. Αν πραγματικά θέλουμε ζωή, η όντως ζωή είναι ο Χριστός. Αν πραγματικά θέλουμε να ξεδιψάσουμε, το ύδωρ το ζων είναι ο Χριστός. Απ’ αυτό ξεδίψασε η Σαμαρείτιδα, κι από σκοτεινή έγινε Φωτεινή. Αυτό έλαβε ο Άγιος Χριστοφόρος κι έγινε μεγαλομάρτυρας του Χριστού».
Ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ, φανερά συγκινημένος και ενθουσιασμένος από την συμμετοχή των πιστών, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά λέγοντας:
«Βλέποντας το λαό να ραίνει με λουλούδια την εικόνα του Αγίου Χριστοφόρου, είπα πως δεν εξέλιπε η ελπίδα από την πατρίδα μας. Υπάρχει η ζύμη εκείνη που ακούμε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής: μικρά η ζύμη, όλο το φύραμα ζυμεί. Ποτέ η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν στάθηκε στην ποσότητα αλλά κυρίως στην ποιότητα, και αυτή η ποιότητα μπορεί να ζυμώσει στη δύσκολη αυτή τραγωδία που βιώνει ο τόπος μας, να ζυμώσει όλο το φύραμα. Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια και έπαινοι σε σας τους ευλαβείς Αγρινιώτες που κατακλύσατε και χτες και σήμερα την πανήγυρη και τώρα αυτή την πάνδημη λιτανεία, για να ζητήσουμε από κοινού την πρεσβεία και μεσιτεία του αγίου Χριστοφόρου».
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους Αρχιερείς για την παρουσία τους στον εορτασμό του πολιούχου του Αγρινίου καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση της πανηγύρεως, τους εφημερίους και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ναού και τους εκπροσώπους των αρχών της περιοχής. Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πλήθος των πιστών που συμμετείχαν στην ιερά πανήγυρη, τονίζοντας τα εξής:
«Μας αξίωσε ο Θεός να τιμήσουμε τον προστάτη μας, τον πολιούχο μας, τον μεγαλομάρτυρα, τον θαυματουργό Άγιο Χριστοφόρο, και πρέπει να πω ότι οφείλουμε επαίνους και συγχαρητήρια σε όλους και όλες και στα καλά μας παιδιά, που αγαπούν το Χριστό και κρατούν την ορθοδοξία μέσα τους. Οφείλουμε επαίνους και συγχαρητήρια, γιατί εφέτος δώσατε την αγάπη σας και την προσήλωσή σας στον μεγάλο μας προστάτη και πολιούχο Άγιο Χριστοφόρο.
Είναι ένα μήνυμα γενναίο και δυνατό, το οποίο διακηρύσσει παντού ότι στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν πιστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οι οποίοι κρατούν το Χριστό στην καρδιά τους, τους Αγίους τους αγαπούν και δεν ξεριζώνουν από μέσα τους αιώνιους θεσμούς, αιώνιες αλήθειες οι οποίες πραγματικά αναδεικνύουν τον άνθρωπο αγιασμένο, την οικογένεια ολοκληρωμένη, ορθόδοξη, ελληνοχριστιανική, αλλά και τα παιδιά μας τα οδηγούν στην πρόοδο την ολοκληρωμένη.
Πιστεύω ότι είμαστε πολύ πιο ωφελημένοι αυτή την στιγμή, ένεκα της εορτής του Αγίου μας, διότι μας ενίσχυσε η Χάρις του Θεού δια πρεσβειών του Αγίου Χριστοφόρου, μας κάλεσε περισσότερο να πιστέψουμε, να αγαπήσουμε, να αγκαλιάσουμε το Θεό μας, να του δώσουμε την ευλάβεια και την υπακοή μας».
Στην ιερά λιτάνευση, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, συμμετείχαν: ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, οι Αντιπεριφερειάρχες Αιτωλοακαρνανίας κα Σταρακά και κ. Λύρος, Βουλευτές και πολιτευτές του Νομού, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής, αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών και μαθητών των σχολείων της πόλεως, εκπρόσωποι πολιτιστικών, λαογραφικών συλλόγων και φορέων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ιερές ακολουθίες τελέσθηκαν και στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου στο δασύλλιο του Αγρινίου, όπου βρίσκεται και ο τάφος του μακαριστού κτήτορος του περικαλλούς νέου Ναού αρχιμ. Αποστόλου Φαφούτη, με τη συμμετοχή πλήθους κατοίκων της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής.



















Δεν υπάρχουν σχόλια: