Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018

Μνήμη του Aγίου μάρτυρος Ιουστίνου του φιλοσόφου (1 Ιουνίου)


Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Μάρτυρος Ιουστίνου του φιλοσόφου και των Μαρτύρων Ιούστου, Χαρίτωνος και Χαριτούς.
Ο Άγιος Ιουστίνος γεννήθηκε στη Νεάπολη της Παλαιστίνης το 100 μ.X. Οι γονείς του ήσαν Έλληνες ειδωλολάτρες, οι οποίοι φρόντισαν ώστε ο Ιουστίνος να λάβει εξαιρετική θεολογική αλλά και φιλοσοφική μόρφωση. Η πλούσια μόρφωση ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να δώσει απάντηση στα ερωτήματα που έθετε η ανήσυχη ψυχή του.
Ο Θεός βλέποντας την ειλικρινή πρόθεση των αναζητήσεων του Ιουστίνου, ανταποκρίθηκε θαυμαστά. Έτσι, κάποια ημέρα πού βάδιζε κοντά στη θάλασσα, συνάντησε ένα γέροντα, βαθύτατα καταρτισμένο στις αλήθειες των Θείων Γραφών και την Παράδοση της Εκκλησίας, ο οποίος δίδαξε στον Άγιο Ιουστίνο τη χριστιανική διδασκαλία, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε σπουδαίο εκκλησιαστικό συγγραφέα.

Όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αντωνίνος Πίος, ο Ιουστίνος μετέβη στη Ρώμη, όπου του παρέδωσε απολογία, στην οποία εξέθετε τις βασικές διδασκαλίες του Χριστιανισμού και αποδείκνυε την πλάνη των ειδώλων, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα από τα κείμενα της Αγίας Γραφής, τόσο της Παλαιάς όσο και της Καινής Διαθήκης. Για την ενέργειά του αυτή, εκλήθη και Απολογητής της Ορθοδόξου Πίστεως.
Η θαρραλέα δράση του Ιουστίνου, ο οποίος δεν έπαυε να κηρύττει το λόγο του Θεού και να συγγράφει έργα απολογητικού και ποιμαντικού χαρακτήρα, προκάλεσε τη μήνι των ειδωλολατρών, καθώς επίσης και η αναφορά του περί «σπερματικού λόγου», δηλ. η ύπαρξη στοιχείων και ψηγμάτων από τον αληθινό λόγο του Θεού στα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων φιλοσόφων. Για τους λόγους αυτούς συνελήφθη και αφού υπέστη βασανιστήρια, αποκεφαλίστηκε το 165 μ.X., αναδεικνυόμενος όχι μόνο σε απολογητή της Ορθόδοξης πίστης, αλλά και σε αθλοφόρο Μάρτυρα της Εκκλησίας.
Είναι σημαντικό γεγονός ότι σε Νάρθηκες Μοναστηριών βρίσκουμε και μορφές σημαντικών προσώπων της αρχαιότητας, όπως του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Τούτο συμβαίνει, διότι με το ήθος και το φιλοσοφικό τους έργο θεωρούνται προ Χριστού Χριστιανοί.
Καθημερινή προσευχή των πιστών η αναφορά στο τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος.
Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρών, καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν, καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθέ, καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον ἀγαθὲ τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Σήμερα επιτρέπεται η κατάλυση όλων των τροφών, διότι είναι η εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος. Ακόμη μια ευκαιρία να διδαχθούμε ότι η νηστεία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για απόκτηση των αρετών.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: