Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Μνήμη του Οσίου Πέτρου του εν Άθω (12 Ιουνίου)


Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των οσίων Ονουφρίου του Αιγυπτίου και Πέτρου του εν Άθω. 
Ο Όσιος Πέτρος καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Οι γονείς του, που ήσαν ευσεβείς και διακεκριμένα μέλη της εκεί κοινωνίας, τον είχαν αναθρέψει σύμφωνα με τις εντολές του Χριστού.
 Η εκπαίδευση του Πέτρου υπήρξε αξιόλογη και με τα προσόντα που ήταν προικισμένος αναδείχτηκε και στρατηγός. Αλλά, με τη δύναμη της χριστιανικής ζωής, δεν ξέφυγε από τον ευθύ και φωτεινό δρόμο του Αγίου Πνεύματος. Ανέβηκε ψηλά, αλλά έμεινε αγαθός. Και ενώ βρισκόταν μεταξύ των επισήμων και μεγάλων, αγαπούσε να κάνει συντροφιά με τους φτωχούς και να επισκέπτεται τα ταπεινά τους σπίτια, για να φέρνει στις στερήσεις και στις θλίψεις τους παρηγοριά και ανακούφιση.

Σε κάποια μάχη όμως, νικήθηκε το βασιλικό στράτευμα και ο ίδιος συνελήφθη αιχμάλωτος. Απελευθερώθηκε με θαυμαστό τρόπο και πήρε την απόφαση ν’ αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο Χριστό. Πήγε λοιπόν στη Ρώμη, περιηγήθηκε όλα τα χριστιανικά προσκυνήματα, μελέτησε την Ιστορία των αγώνων της Εκκλησίας και κατόπιν έγινε μοναχός. Έπειτα πήγε στη μοναστική πολιτεία του Άθω, όπου και βίωσε τη μέγιστη μορφή ασκήσεως, εγκράτειας, ταπείνωσης και συνεχούς προσευχής. Εκεί ασκήτεψε για αρκετά χρόνια μέσα σε μια σπηλιά. Όταν πέθανε, οι μοναχοί τον έθαψαν με τιμές ως πατέρα και διδάσκαλο τους στην πνευματική πορεία για την τελείωση και τον αγιασμό.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: