Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

ΝΑ, ΤΙ ΕΔΙΔΑΞΕ ΣΤΟΝ ΑΛΙΣ(Σ)Ο Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ . ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ - ΒΑΣ. Π. ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ


ΝΑ, ΤΙ ΕΔΙΔΑΞΕ ΣΤΟΝ ΑΛΙΣ(Σ)Ο  
Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ κ.κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ

- Σύγχρονος Αυγουστίνος Καντιώτης !
- Σύγχρονος Σεβαστιανός Οικονομίδης !

ΤΟΥ  ΒΑΣ. Π. ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

          Σπουδαίο το κήρυγμα του Θεοφιλεστάτου μας στον Μ. Πανηγυρικό Εσπερινό του μεγαλοπρεπούς Ι.Ν. Αγ. Τριάδος Άνω Αλισ(σ)ού. Εθνεγερτικόν !  Να τις μας εδίδαξε:
          Το ιδανικό δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μία φλεγόμενη όψη της πραγματικότητας (Κολέτ) και η κορυφή του ανθρωπίνου πνεύματος (Ου­γκώ), αλλά και των λαών η ψυχή (Στρίντμπεργκ). Χωρίς ιδανικά δεν μπορεί να προχωρήσει αληθινά ο άνθρωπος. Αυτά τον ανεβάζουν ψη­λά και τον οδηγούν στην ύψιστη αποστολή του. Αρκεί να είναι αληθινά και όχι υποκατά­στατα. Και αρκεί να μην τα καπηλεύονται διά­φοροι απατεώνες και δημαγωγοί, για να πα­ραπλανούν τα πλήθη. Γιατί, όπως έλεγε και ο Κητς, «κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη ενός ιδα­νικού, για να αναπληρώνει την έλλειψη της πραγματικότητας». Τα αληθινά ιδανικά απαιτούν και θυσίες, για να οδηγούν τους φορείς τους στην αλήθεια και στο φως.

          ΠΑΝΤΩΣ, άνθρωπος αληθινός, συνέχισε ο κ. Χρύσανθος, χωρίς ιδανι­κά, δεν υπάρχει. Το ίδιο και η ανθρωπότητα, χωρίς ιδανικά, δεν στέκεται. Καταρρέει, όπως κατέρρευσαν και ολόκληρες αυτοκρατορίες, μόλις έχασαν τα ιδανικά τους.
          Χρειάζεται, όμως, προσοχή από τους ιδανικοκάπηλους. Αυτοί, εν ονόματι τής δήθεν ε­λευθερίας, τής δήθεν αγάπης, τής δήθεν αλή­θειας, τής δήθεν πατρίδας, κάνουν τα χειρότερα πράγματα. Είναι μασκοφόροι, δηλαδή μασκαράδες, κι εκμεταλλεύονται τα ιδανικά, κυρίως πατρίδας και θρησκείας, για ίδιον όφε­λος. Μακρυά απ’ αυτούς τους βέβηλους. Και κάτι πολύ σημαντικό. Δώστε στα νειάτα υψηλά ιδανικά, για να μην καταντήσουν στα παντός είδους ναρκωτικά !... Τα παιδιά μας είναι θύματά μας, ή τα θαύματά μας. Έχασαν τον προσανατολισμό τους. Οι τριακόσιοι ψηφίζουν ανήθικα και απαράδεκτα νομοσχέδια. Ο Θεός να τους φωτίζει !...
          Φίλες και Φίλοι, στο χέρι μας είναι να εμπνεύσουμε τη νεό­τητα με αληθινά ιδανικά, που θα την οδηγή­σουν σε μεγάλα επιτεύγματα.
          Το δε μεγαλύτερο ιδανικό και επίτευγμα είναι, τόσο για τα παιδιά μας, όσο και για μας, η αρετή και η αγιότητα, που μας οδηγούν στην άπειρη αιωνιότητα.
          Αλλά αυτό το ιδανικό και επίτευγμα πρέπει πρώτα να το εφαρμόσουμε εμείς, για να εμ­πνεύσουμε με το παράδειγμά μας και τα παι­διά μας. Χωρίς παράδειγμα, ιδανικά δεν στέκονται. Καταρρέουν τα πάντα.
          Φίλες και Φίλοι, πόσο δίκηο έχει ο Θεοφιλέστατος, το καύχημα αυτό της Ορθοδοξίας μας ! Όπως το ψάρι δεν ζει χωρίς νερό, έτσι και ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς κάποια πίστη. Δεν υπάρχει άνθρωπος, που να μην πι­στεύει σε κάτι, ακόμα και στο Εγώ του! «Πόλεις χωρίς τείχη είδα, χωρίς βωμούς όχι», λέει ο Πλούταρχος. Όλοι οι λαοί κάπου πιστεύουν -άσχετα αν είναι εσφαλμένη ή ορθή η πίστη τους- και έχουν θείους βωμούς. Η πίστη είναι η δύναμη της ζωής, όπως λέει και ο Τολστόι και γι’ αυτό επιστρατεύεται εκεί που η λογική σταματά και αδυνατεί να ερμηνεύσει. Η πίστη είναι υπέρλογη, πέρα από τα φαι­νόμενα. «Είναι υπόσταση πραγμάτων μη βλεπομένων», λέει ο θείος Παύλος. ΟΛΕΣ οι μεγάλες, γνωστές θρησκείες στη­ρίζονται στην πίστη και όλες διεκδικούν το αλάθητο. Όμως, εξ αντικειμένου κρινόμενες, δεν είναι αλάθητες.
          Προσωπική μου, απόλυτη πεποίθηση, Φίλες και Φίλοι, είναι ότι ο μόνος αλάθητος στα πιστεύω του είναι ο αληθινός Χριστιανι­σμός, γιατί ιδρύθηκε από τον αλάθητο Θεάν­θρωπο Χριστό και όχι από ανθρώπους. Γι’ αυτό και η θερμή πίστη κάνει θαύματα, έστω κι αν η πίστη αυτή είναι «ως κόκκος σινάπεως...». Μεταθέτει βουνά. Αυτό ακριβώς είναι το υπέρ-λογο, το υπερ­βατικό, το μετα-φυσικό. Είναι η φοβερή δύναμη πέραν των πέντε αισθήσεών μας. Είναι η βαθύτερη υπόσταση του πνευματικού μας Είναι.
          Όμως, πίστη χωρίς έργα είναι νεκρή, μας λέει ο Απόστολος Ιάκωβος. Η σωστή πίστη εκφράζεται και με σωστά έργα. Γι’ αυτό λένε και ότι η πίστη δεν είναι μόνο μία αρετή, αλλά είναι η ιερή στοά από την οποία περνούν όλες οι αρετές κι ακόμα, ότι δημιουργεί και τις αρετές στις οποίες πιστεύει. Ωστόσο, υπάρχουν και οι νευρωτικές, αρρωστημένες πίστεις. Καλλιεργούνται με απω­θημένα και παραψυχολογικά στοιχεία και γε­νικότερα με νοσηρά βιώματα κληρονομικά ή επίκτητα. Απ’ αυτές διακατέχονται θρησκόληπτα άτομα με διαταραγμένο εσωτερικό κό­σμο. Απέραντο κι αυτό το θέμα των νοσηρών πίστεων και θρησκοληψιών, το οποίο κατατυραννεί τον κόσμο. Γι’ αυτό το θέμα απαιτεί βαθιές έρευνες και μελέτες προσεκτικές.
          Πάντως, είναι ευτυχείς όσοι πιστεύουν σω­στά και αληθινά στον Θεό και στην ουράνια Βασιλεία Του, χωρίς θρησκοληψίες και νοση­ρές καταστάσεις. Αυτοί «προσδοκούν αληθινά ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος…». Αυτοί πιστεύουν με τα όλα τους.
          ΚΙ ΕΝΑ τελευταίο. Για να αναπτύσσεται, -για­τί συνέχεια αναπτύσσεται όσο ζούμε- σωστά η πίστη, θέλει και ανάλογη καλλιέργεια, ετόνισε ο Θεοφιλέστατος.
          Θέλει σωστή μεταφυσική παιδεία. Θέλει επαφή με την όντως αλήθεια, με την όντως ελευθερία και την όντως αγάπη.
          Όπου υπάρχει σωστή μεταφυσική παιδεία και καλλιεργούνται σω­στά η αλήθεια, η αγάπη και η ελευθερία, εκεί η πίστη μεγαλουρ­γεί και γίνεται κλί­μακα προς ου­ρανό... ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΕ !...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφε Βασίλη, παρ' ότι είμαι Κουμουνιστής, και ως γνωστόν ξέρεις τι πρεσβεύω, ο Θεοφιλέστατος είναι ένας γνήσιος εκφραστής της ορθόδοξης πίστης.
Όλη η Πάτρα γνωρίζει την πορεία του Θεοφιλέστατου και είμαστε υπερήφανοι όσοι τον γνωρίζουμε.
Μπράβο Βασίλη.
Σύντροφος από Αχαγιά.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Βασιλάκη. Είσαι πολύ ιδιαίτερος στη γραφίδα σου. Ευχαριστούμε τον κ. Τάσο που φιλοξενεί τόσο ωραίες τοποθετήσεις.
Όσο αφορά τον Θεοφιλέστατο-Παπαφλέσσα των Πατρών όλοι γνωρίζουμε τον ανόθευτο λόγο του.
κ. Αναστάσιε και πάλι συγχαρητήρια για το μπλογκ σας.

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να έχουμε πολλούς Ιεράρχες σαν τον αείμνηστο Σεβαστιανό Οικονομίδη, δηλαδή τον Μεγάλο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ, τον Αγωνιστή για τα Δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Αναστάσιε διάβασα το φιλοσοφικό, λογοτεχνικό και καθ' όλα άρτιο άρθρο του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Βυζαντινής Μουσικής κ. Βασιλείου Καυκοπούλου σχετικώς με την ομιλία του Θεοφιλεστάτου π. Χρυσάνθου.

Έρχομαι να συμπληρώσω με την πτωχή μου γραφίδα ότι ο Θεοφιλέστατος πάντοτε κηρύττει Χριστό και Ελλάδα και αυτό το κάνει από τα πρώτα του βήματα ως Εφημέριος και Ιεροκήρυξ του Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Πατρών, όπου διετέλεσα και ενορίτης.

Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω τον π. Χρύσανθο, ο οποίος έχει και την ιδιότητα του Διευθυντού του Λύχνου και του ραδιοφωνικού σταθμού, για την μεγάλη χαρά που μας έδωσε για την απευθείας μετάδοση της επίσημης αγιοκατάταξης του Οσίου πατρός Ιακώβου του νέου (Τσαλίκη).

Αυτή η μετάδοση μετρίασε τη λύπη μας, όταν ψάχναμε στον Λύχνο να δούμε τα συλλαλητήρια των Αθηνών και της Θεσσσαλονίκης που έγιναν για την Μακεδονία μας, τα οποία δυστυχώς το κανάλι της ορθοδοξίας και του ελληνισμού όπως το αποκαλεί από ετών ο π. Χρύσανθος, δεν μετέδωσε.

Χαρήκαμε όμως την παρουσία του μαζί με άλλους Αρχιερείς στο συλλαλητήριο των Αθηνών.

Φίλε Τάσο σε ευχαριστούμε που μας φιλοξενείς στο ιστολόγιό σου μέσω των σχολίων μας.

Γ.Μ.
Δάσκαλος

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου Αναστάσιε θα πρέπει να ενθυμείστε, ως παλαιός των ημερών, πως ο Θεοφιλέστατος από Αρχιδιάκονος του Άρχοντος Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου μέχρι και σήμερα η πορεία του είναι ιδιαιτέρως ευλογημένη. Ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του.

Τα τελευταία χρόνια από τότε που ο Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, ο ακούραστος αυτός ποιμήν των Πατρών, του εμπιστεύθηκε θέση υψηλής πνευματικής ευθύνης τον καμαρώνουμε για την υπακοή και την προσήλωσή του στον κυρίαρχο Μητροπολίτη και παραδειγματιζόμαστε από την άψογη συνεργασία τους. Ο Μητροπολίτης μας ξέρει να επιλέγει τους συνεργάτες του και χαίρομαι που καθημερινώς πασχίζει για όλους μας.
Φίλε Τάσο σε ευχαριστούμε που φιλοξενείς τα σχόλια των αναγνωστών σου. Αυτό δείχνει τον σεβασμό σου στην διαφορετική άποψη και κριτική.