Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΧΗΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΣΑΛΙΚΗ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΧΗΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΣΑΛΙΚΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Για μια ακόμη φορά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε το θαυματάκι του. Φρόντισε να απουσιάσει από τους εορτασμούς για την Αγιοκατάταξη του Οσίου Ιακώβου του Τσαλίκη, ώστε να μην αναγκαστεί να συναντηθεί και να συλλειτουργήσει με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο Μακαριώτατος πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι αδιανόητο οι όποιες προσωπικές, θεολογικές ή εκκλησιαστικές διαφορές να στέκονται εμπόδιο για την απόδοση τιμής προς τους Αγίους.
Είναι πράξη πραγμαματικής αήθειας η απουσία του Μακαριώτατου, από τους εορτασμούς, επειδή ο Όσιος Ιάκωβος είναι Άγιος που έδρασε στα όρια της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος. Γι’ αυτό και είναι αδιανόητο να λείπει ο Αρχιεπίσκοπος από τους εορτασμούς για την αγιοκατάταξη του Οσίου Ιακώβου.

Ουδείς ισχυρίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έπρεπε να διαφοροποιήσει τις θέσεις του για την κυριότητα του κτήματος Προμπονά ή να ενδώσει σε αξιώσεις του Πατριαρχείου, που υποβαθμίζουν την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από τους εορτασμούς, όμως, για την Αγιοκατάταξη ενός σύγχρονου Αγίου της Ελλάδος είναι αδιανόητο να λείπει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
Δεν με εξέπληξε -φυσικά- η στάση του Αρχιεπισκόπου, επειδή γνωρίζω καλά με ποια μικρότητα πολιτεύεται ο Μακαριώτατος.
Ένας μόνον λόγος θα μπορούσε να ευσταθήσει για την άρνηση του Αρχιεπισκόπου να συλλειτουργήσει με τον Πατριάρχη. Αν ο Μακαριωτατος διακήρυττε ότι αρνούμαι να συλλειτουργήσω με τον Πατριάρχη, επειδή είναι Οικουμενιστής και πρόεδρος της Συνόδου της Κρήτης. 
Αλλά πώς να προβεί σε τέτοια δήλωση ο Μακαριώτατος, αφού και ο ίδιος είναι Οικουμενιστής και συνέδραμε, με ραδιουργίες, να εγκριθεί το διαβόητο Κείμενο 6 της Συνόδου του Κολυμπαρίου;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστές οι κρίσεις του κ. Τελεβάντου να μάθει ο κ. Ιερώνυμος να ξεπερνά τον αρβανίτικο εγωισμό του. Όλοι στην Αθήνα έχουν μετόχια. Τώρα τον πείραξε άλλα ένα. Δηλαδή έσταξε η ουρά του ποντικού στο λάδι και χάλασε το λάδι από αυτό. Λίγη σοβαρότητα!!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει καμμία δουλειά ο Πατριάρχης να επεμβαίνει στα της Εκκλησίας της Ελλαδος

Ανώνυμος είπε...

Άν θυμάμαι καλά ο κ. Ιερώνυμος , δεν ήταν αυτός , τότε στην υποδοχή λαθρομεταναστών στη Λέσβο , μαζί με το Πάπα ,το πρωθυπουργό , κ.α
που έβγαλε το Σταυρό του !!!
Αρχιεπισκοπος ών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της πατρίδας μας ;;;

Αναστάσιος είπε...

Δεν θυμάστε καλά η αναφορά σας αυτή είναι αναληθείς και παραπλανητική. Το περιστατικό συνέβη στο λιμάνι του Πειραιά και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει δώσει απάντηση:

Απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, η Αρχιεπισκοπή αναφέρει συγκεκριμένα:
«- Είναι λυπηρό και θλιβερό ταυτόχρονα να διακινούνται με τέτοια ευκολία ως ειδήσεις επικίνδυνες και νοσηρές φαντασιώσεις και εικασίες αρρωστημένων και σκοτεινών εγκεφάλων, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με τον Χριστιανισμό και την Εκκλησία μας.
- Σε τέτοιες μάλιστα τραγικές για κάθε εμπερίστατο και χειμαζόμενο συνάνθρωπό μας περιστάσεις, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος βαθύτατα πιστεύει ότι η παρουσία του με το απλό ράσο του Ορθόδοξου κληρικού αρκεί για να δώσει ξεκάθαρη μαρτυρία Χριστού και Εκκλησίας. Η ποιμαντική, άλλωστε, του Ορθόδοξου παπά προς τον άνθρωπο που δοκιμάζεται, απαιτεί απλότητα και διάκριση και δεν πραγματοποιείται με την επίδειξη σε τόπους δυστυχίας των διακριτικών του αξιώματός του.
- Κατά τα λοιπά, όπως ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε στο πλαίσιο της προσφώνησής του προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, η σύμφωνα με την αποστολή της Εκκλησίας και τη διδασκαλία του Χριστού αρωγή προς τον εμπερίστατο πρόσφυγα συνάνθρωπό μας, ούτε καταργεί, ούτε μετακινεί στο ελάχιστο την «κόκκινη γραμμή» που είναι η πρόασπιση της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτότητας της πατρίδας μας.»