Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ - Αθανάσιος Κοτταδάκης


Αγαπητέ μου κε Αναστάσιε.
Την Τετάρτη και Πέμπτη 6 και 7 Ιουνίου 2018 το ιστορικό νησί των Σπετσών είχε τη χαρά και τιμή της επίσκεψης του «Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου». Πιο πολύ τη μέγιστη χαρά, τιμή και ευλογία της με αυτό επίσκεψης του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, του Ορθόδοξου Ηγέτη Πρωτοστάτη στην προσπάθεια σεβασμού και προστασίας της κτίσης ως θείας δημιουργίας.


    Την εσπέρα της Τετάρτης -8 μ. μ.- μετά τη θερμή πάνδημη υποδοχή του Παναγιώτατου στον ιερό, λόγω της εκεί ορκομωσίας και κήρυξης της Επανάστασης του 21 στις Σπέτσες, προαύλειο χώρο της Ιστορικής Μονής αγίου Νικολάου, ακολούθησε:
α/ Πανηγυρική Δοξολογία στο Καθολικό της, νυν Μητροπολιτικό ναό του νησιού.

β/ Ευλαβής και μεστή νοημάτων προσφώνηση του Παναγιώτατου από το Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης … κ.κ. Εφραίμ.
γ/ Άξια πολλής προσοχής προσφώνησή Του από το λίαν αγαπητό παλιό μαθητή μου Δήμαρχο Σπετσών κ. Παναγιώτη Λυράκη, και ανακοίνωση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για ανακήρυξη του Παναγιώτατου κ. κ. Βαρθολομαίου ως «Επίτιμου Δημότη Σπετσών».
δ/ Ευδιάκριτα συγκινητική, ένθερμη, αδελφικά πατρική, και δυναμικής εθνικής αναφοράς και μνήμης αντιφώνηση του Τιμωμένου Πατριάρχη.

     Θα προσθέσω ότι, το βράδυ στη γραφική βεράντα του γνωστού Εστιατορίου «Ορλώφ» -Παλιό Λιμάνι- όπου δείπνησαν οι σύνεδροι, ο Παναγιώτατος ελάμβανε και φυλλομετρούσε αμέσως με ιδιαίτερη προσοχή  φωτοαντίγραφο της  ανάρτησης στην «Αναστάσιος» της δοκιμής μου «Μαρτυρία και Διακονία Πανανθρώπινης Αδελφοσύνης», που μαζί με το βιβλίο μου, «Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου, Ομιλιών Μικρή Φιλοκαλία» -εκδόσεις «Ταώς»- του υπέβαλε εκ μέρους μου ο φίλτατος κ. Χρήστος Ορλώφ.
 Αθ. Κοτταδάκης








9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


Είναι ευχάριστο το να διαβάζει ο Παναγιώτατος σημαντικά άρθρα τα οποία προβάλουν την Μαρτυρία και την Διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τις ηγετικές προσωπικότητες του Φαναρίου, γραμμένα με την φροντίδα του φωτισμένου Θεολόγου που ευδόκιμα υπηρέτησε την εκπαίδευση και διακονεί την Εκκλησία όπως ο σεβαστός κ. Κοτταδάκης.
Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν την προσοχή την οποία έδειξε ο Πατριάρχης τόσο στο κείμενο όσο και στο βιβλίο.
Συγχαρητήρια.

Μαριάνθη Κοταδάκη είπε...

Νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανη για τον πατέρα μου, κ. Αθανάσιο Κοταδάκη, που με τόση αγάπη και αποδοχή φιλοξενείται συχνά στην αξιέπαινη διαδικτυακή σας κοινότητα. Όλα του τα πονήματα, με τις θετικές και αρνητικές αντιδράσεις, κατορθώνουν να διατηρούν ακμαίους τους υγιείς χριστιανικούς προβληματισμούς και να συνενώνουν δυναμικά και δημιουργικά τις ατομικές και συλλογικές πνευματικές δυνάμεις των αναγνωστών του ιστολογίου και όχι μόνο. Και μόνο για την ποιοτική, συνεχή και σύγχρονη θρησκευτική εγρήγορση που επιδιώκει το ιστολόγιό σας, την οποία τροφοδοτούν πολλοί και εκλεκτοί συνδράμοντες, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας μου, σας συγχαίρω ειλικρινά.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Κοτταδάκης είναι πραγματικός Θεολόγος και όχι ένας από τους πολλούς πτυχιούχους της θεολογίας που υπάρχουν. Η πορεία του και το πρωτοποριακό συγγραφικό του έργο θα τον συνοδεύουν πάντα. Δεν γράφει για να γράψει αλλά επειδή έχει κάτι το Θεολογικό να προσφέρει. Τα βιβλία του είναι θησαυρός και οι παρεμβάσεις τους παλαιότερα αλλού (περιοδικά – ραδιόφωνο) και τώρα εδώ είναι σπουδαίες γιατί έχουν να πουν και να προβληματίσουν εμάς τους αναγνώστες του.
Μιχάλης Μακρόπουλος

Αναστάσιος είπε...


Προς: 11 Ιουνίου 2018 - 1:23 π.μ

Κυρία
Μαριάνθη Κοτταδάκη

Ευχαριστώ για τα καλά και φιλόφρονα λόγια σας για το ιστολόγιο.
Τον πατέρα σας τον γνώριζα από το ιδιαίτερα πολυσχιδές συγγραφικό του έργο (εργαζόμουν στο βιβλιοπωλείο της Ζωής των Πατρών) τα περισσότερα από τα βιβλία του τα έχω διαβάσει, αλλά και ως αρθρογράφο σε καταξιωμένα περιοδικά. Τον είχα ακούσει ως ομιλητή από το Βήμα της Χριστιανικής Στέγης Πατρών και της Χριστιανικής Εστίας Πατρών.
Η γνωριμία με το ιστολόγιο αυτό έγινε από τον κοινό γνωστό κ. Παναγιώτη Μαρτίνη.
Ειλικρινά σας λέω ότι περιποιεί μεγάλη τιμή το ότι ο πατέρας σας γράφει και εμπιστεύεται τα κείμενά του στο ιστολόγιο αυτό. Κείμενα με θεολογική πνοή, πνεύμα ελεύθερο και ρηξικέλευθο που συνδυάζουν τον αγιογραφικό, πατερικό και θεολογικό λόγο με την σημερινή πραγματικότητα, τα οποία χαίρομαι να τα διαβάζω τόσο εγώ, όσο και οι επισκέπτες του ιστολογίου. Πάντα μεγάλος είναι ο αριθμός των αναγνωστών (χιλιάδες κλικ) στις αναρτήσεις του.
Τον ευχαριστώ για την συνεργασία του, η οποία ελπίζω πρώτα ο Θεός να συνεχισθεί. .
Αναστάσιος Κωστόπουλος

ΥΓ. Ζητώ συγνώμη για την αργοπορία της απαντήσεως. Έφυγα σήμερα το πρωί από Πάτρα για Αθήνα και από εκεί για την Κύπρο όπου και σας γράφω.

Ανώνυμος είπε...

Ευλογημένη η χειρονομία τόσο της προσφοράς του σημαντικού βιβλίου με λόγους του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου όσον και η επίδοση του λαμπρού και επίκαιρου άρθρου του αξιότιμου και έγκριτου Θεολόγου κ. Κοτταδάκη προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Συνεχίστε την μαρτυρία της Αλήθειας αγαπητέ μας κ. Κοτταδάκη καθώς και την προσφορά σας προς τον λαό του Θεού με τα περισπούδαστα κείμενά σας.
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα την ενημέρωση αυτή του κ. Κοτταδάκη προς τον κ. Αναστάσιο και επιθυμώ να καταθέσω την σκέψη μου.
Αν ήταν άλλος (οποιοσδήποτε ιεράρχης ή κληρικός) κατά την διάρκεια ενός δείπνου συνεδρίου θα λάμβανε τον φάκελο και θα τον άφηνε χωρίς να τον δει. Το ότι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως κατά την διάρκεια ενός Συνεδρίου όπου είδε πολλούς και σίγουρα και λόγο ηλικίας ήταν κουρασμένος κάθισε άνοιξε αμέσως κατά το δείπνο και με ιδιαίτερη προσοχή όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες διαβάζει την επιστολή του κ. Κοτταδάκη με το άρθρο του στο λαμπρό αυτό ιστολόγιο λέει πολλά….
Ας σκεφθεί ο καθένας από μας αυτή την χειρονομία του Πατριάρχη και ας διδαχθεί.
Οφείλω να σας πω ότι έλαβα μάθημα μεγάλο γιατί εγώ πολλές φορές λαμβάνω φακέλους και επιστολές τα οποία δεν ανοίγω τα αφήνω στο γραφείο και καμιά φορά ρίχνω μια ματιά. Και μην νομίστε ότι είμαι και καμιά προσωπικότητα ένας κοινός συνάνθρωπος.
Ο Βαρθολομαίος είναι ΗΓΕΤΗΣ με τα όλα του… και αρχοντάνθρωπος. Μακάρι να με αξιώσει ο Θεός να πάρω έστω και την ευχή του.
Ε. Κ.

Μαριάνθη Κοταδάκη είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ!

Μαριάνθη Κοταδάκη είπε...

Είστε αξιέπαινος πραγματικά! Είθε να έχετε πάντα δύναμη, υπομονή και ακλόνητο τον προσανατολισμό σας στο υψηλό και αγνό της αποστολής αας!

Μαριάνθη Κοταδάκη είπε...

Έχετε απόλυτο δίκιο!