Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018

Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ: «Οι πρόσφυγες είναι παιδιά της Εκκλησίας και δε θα πάψει να τους φροντίζει»


 «Η Εκκλησία θεωρεί παιδιά της όλους τους πρόσφυγες και δεν θα πάψει να συνδράμει ενεργά και συντονισμένα για την φροντίδα και την ανακούφισή τους» τόνισε στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ κατά τις εργασίες του 9ου Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου με θέμα: «Για μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του» (Toward a Greener Attica – Preserving the Planet andProtecting its People) που διεξάγεται από τις 5 έως τις 8 Ιουνίου στην Ύδρα και στις Σπέτσες.
Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως το ζήτημα του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται πάντοτε στοεπίκεντρο της Ορθοδόξου θεολογικής προβληματικής, ενώ εξήρε τον πολυδιάστατο ρόλο, καθώς και την παγκοσμίου σημασίας περιβαλλοντική δραστηριότητα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ο οποίος, όπως τόνισε, με την οικολογική του ευαισθησία κατάφερε να συγκεντρώσει γνήσιο προβληματισμό και να κινητοποιήσει σύμπασα την ανά τον κόσμο Ορθοδοξία.

Στην ομιλία του, η οποία είχε ως θέμα την περίπτωση της Ελλάδος στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το προσφυγικό, λόγω των διεθνών συγκυριών, έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα δράματα της σύγχρονης ιστορίας, το οποίο προκάλεσε εμφανέστατααδιέξοδα στην γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, αλλά και έναν έντονο διχασμό στα νομικά πλαίσια των κρατών-μελών.
Ο κ. Γαβριήλ υπογράμμισε τόσο την προσφορά, όσο και την φιλανθρωπική δραστηριότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος στο προσφυγικό, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η Εκκλησία της Ελλάδος, από την πρώτη κιόλας στιγμή πού ξέσπασε ἡ προσφυγική κρίση στη χώρα μας βρέθηκε δίπλα στους πρόσφυγες, οργανώνοντας και συστηματοποιώντας ένα σημαντικό δίκτυο ενοριακών φιλανθρωπικών δράσεων, το οποίο αποτέλεσε έναν πράγματι επαναστατικό τρόπο αλληλεγγύης», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «η Εκκλησία της Ελλάδος φρόντισε με όλες της τις δυνάμεις να ενισχύσει τον όλο άνθρωπο, εκφράζοντας έμπρακτα την αγάπη της στην εικόνα του Θεού, στεκόμενη δίπλα στον κάθε πρόσφυγα αδελφό μας, αφού η Εκκλησία θέλει να βλέπει τον κάθε έναν από εμάς ως το τιμιώτατο πλάσμα της δημιουργίας, για το οποίο ο Χριστός έδωσε το αίμα Του».
Ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ επεσήμανε επίσης την πολυσήμαντη δράση της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, η οποία με πρωτεργάτη τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ανέπτυξε ένα ευρύτατο δίκτυο εξειδικευμένων δομών και δράσεων καθώς και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, συνεισφέροντας τα μέγιστα τόσο στην φροντίδα, όσο και στην ενσωμάτωση των προσφύγων στο Ευρωπαϊκό πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον.
4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ περίεργα πράγματα μας λέει εδώ ο δεσπότης. Ακούσαμε καλά;Οι πρόσφυγες λέει είναι παιδιά της Εκκλησίας!!! Από πού έως πού δέσποτά μου οι Μωαμεθανοί, Ισλαμιστές, κλπ είναι παιδιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας; ΚΙ΄εσείς εν προκειμένω τί είσθε; Χότζας, μουφτής, τί ακριβώς; Πού το βρήκατε αυτό γραμμένο; Αυτά και αυτά λέτε επιταχύνοντας με τον τρόπο σας την Ισλαμοποίηση τής Ορθόδοξης Ελλάδας, γιατί πρός τα εκεί πηγαίνουμε , ή μάλλον μάς πάτε...

a

Ανώνυμος είπε...

Δεν αξίζει κανείς,αγαπητέ a,με τις "πολιτικά ορθές" αυτές ιδεοληψίες του συγκεκριμένου επισκπόπου.Δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική.

Ανώνυμος είπε...

Και ομως, αυτες οι ιδεοληψιες εχουν γινει καθεστως σημερα, αγαπητε 11 -19, ιδιαιτερα στα υψηλα κλιμακια της εξουσιας, και στα διαφορα κεντρα ληψης αποφασεων, ακομη και στα εκκλησιαστικα.
Σου θυμιζω οτι για τους προσφυγες και τους λαθρομεταναστες της Λεσβου, εκαναν επισκεψη επι τοπου, ακομη και ο Παπας και ο Πατριαρχης και ο Αρχιεπισκοπος !

Ανώνυμος είπε...

Οι πρόσφυγες είναι παιδιά της Εκκλησίας. Ο Τριαδικός Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο. Η Εκκλησία του Χριστού έχει ως παιδιά της όλους τους ανθρώπους. σωστά ομιλεί και ορθόδοξα ο Ν. Ιωνίας Γαβριήλ. Οι αντιλήψεις σχολιαστών είναι αντορθόδοξες γιατί οι Πατέρες της Εκκλησίας φρόντιζαν για όλους και όχι μόνο τους χριστιανούς. Τέτοιες αντιλήψεις είναι ρατσιστικές και η Εκκλησία είναι έξω από εθνότητες κλπ.