Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Έγινε με επιτυχία η εκδήλωση στο Λαμπέτι


Το Βυζάντιο και  εμείς σήμερα
Έγινε με επιτυχία η εκδήλωση στο Λαμπέτι
Με παρουσίαση πολλών από τις γνωστές, αλλά και άγνωστες πτυχές του Πολιτισμού της Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινουπόλεως, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα τη Τετάρτης 23 Μαΐου στο Λαμπέτι Πύργου  εκδήλωση για το Βυζάντιο. Με αφορμή την επέτειο της Αλώσεως του 1453 η Ενορία του Αγίου Νικολάου Λαμπετίου και την Ομάδα «Φίλοι της Δημόσιας Ηλειακής Βιβλιοθήκης» επιστήμονες από πολλά επιστημονικά πεδία παρουσίασαν στοιχεία και πλευρές του Πολιτισμού και της Παιδείας του Βυζαντίου, που σήμερα είναι άγνωστα ή παραγνωρισμένα.

Στην εισαγωγή της εκδηλώσεως ο ποιητής και δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Καπογιάννης απήγγειλε ποίημά του, που είχε συνθέσει για την ημέρα, με αναφορά στην Ιστορία και τις θυσίες του Ελληνισμού.  

Οι ομιλίες των εισηγητών
Ακολούθως η αρχαιολόγος και ιστορικός κ. Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου μίλησε με θέμα «Ένας περίπατος στην Βυζαντινή Ηλεία», δηλαδή στα Μνημεία που θυμίζουν την πορεία του Πολιτισμού στα χρόνια της Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινουπόλεως.  Στην συνέχεια ο Μηχανολόγος Μηχανικός  Ε.Μ.Π. κ. Διονύσιος Νικολακόπουλος ανέπτυξε το  θέμα «Το αποχετευτικό σύστημα στο Βυζάντιο και άλλα θαυμαστά και περίεργα»,  ενώ ο  Πολιτικός Μηχανικός κ. Αχιλλέας Αναστασίου μίλησε με θέμα « Η Αντισεισμική θωράκιση της Αγίας Σοφίας». Οι ομιλίες συνοδεύονταν με το ανάλογο οπτικό υλικό που τεκμηρίωνε και επεξηγούσε τις εισηγήσεις.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την  Δικηγόρος και Ποιήτρια κ. Νατάσσα Κοντολέττα που μίλησε για «Το Δίκαιο στο Βυζάντιο», ενώ  η Στρατιωτικός, Ποιήτρια  και Σύμβουλος στον Δήμο Πύργου κ. Ευγενία Χριστοπούλου παρουσίασε εισήγηση με τίτλο   «Η επίδραση του Βυζαντινού πολιτισμού στην Δύση». Τελευταίος εισηγητής ήταν ο Δάσκαλος και Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Γουμέρου κ.  Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος που μίλησε με θέμα  «Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο», όπου πρόβαλε τις διάφορες πλευρές του εκπαιδευτικού συστήματος που στηριζόταν στην Ελληνική Παιδεία και την Χριστιανική Πίστη.
Χαιρετισμοί και παρουσίες
Την εκδήλωση έκλεισε ο ο Φιλόλογος και Συγγραφέας κ. Γεώργιος Κουρκούτας, που αναφέρθηκε στις εισηγήσεις που προηγήθηκαν και έκανε μία σύντομη αποτίμηση της σημασίας του Βυζαντίου για τον Παγκόσμιο Πολιτισμό και τους Νεοέλληνες. Αναγνώσθηκε και σχετικό μήνυμα προς την εκδήλωση του τ. Βουλευτή Ηλείας κ. Μιχάλη Κατρίνη, ενώ ο κ. Ανδρέας Καπογιάννης ανέγνωσε ένα παλαιό του ποίημα με αναφορά στην Ιστορική πορεία του Ελληνισμού.
Στο τέλος παρατέθηκε μία μικρή δεξίωση προς όλους τους παρευρεθέντες, ενώ πολλοί είχαν την ευκαιρία να δούνε και τα εκθέματα του Λαογραφικού μουσείου που εδρεύει στο ίδιο κτήριο. Ανάμεσα στους άλλους το παρών έδωσαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ηλίας Παπαγγελής, ο τ. Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Κωνσταντίνος Μποσμής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάππας, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παντοκράτωρ» κ. Χαραλαμπία Ρόρρη, η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Κ. Πύργου κ. Αγγελική Πετρόγιαννη κ. ά.  


  


Δεν υπάρχουν σχόλια: