Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Σεμινάριο Ποιμαντικής Επιμορφώσεως

 «Κοινωνικοπρονοιακή Εκκλησιαστική Παρέμβαση
στα προβλήματα του Γάμου και της Οικογένειας»
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ   ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ   ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΩΣ
Με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, και υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ξεκίνησε σήμερα στο Αγρίνιο σεμινάριο ποιμαντικής επιμόρφωσης κληρικών και λαϊκών στελεχών της Ιεράς Μητροπόλεως. Μετέχουν 30 κληρικοί και 5 λαϊκά στελέχη.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου, με θέμα: «Κοινωνικοπρονοιακή Εκκλησιαστική Παρέμβαση στα προβλήματα του Γάμου και της Οικογένειας». Στην έναρξη, ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού και ευχήθηκε στους παρισταμένους συνέδρους αγαθή καρποφορία και ωφέλεια από τα αποτελέσματα του σεμιναρίου.

Ο υπεύθυνος συντονιστης του σεμιναρίου, αιδεσιμολογιώτατος πρωτ. Χριστοφόρος Χρόνης, εφημέριος Ι. Ναού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Νεοχωρίου, έλαβε το λόγο και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και την Ιερά Μητρόπολη για όλη την διοργάνωση, ενώ επεσήμανε προεκτάσεις της σύγχρονης ποιμαντικής διακονίας και ηθικά διλλήματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο Ιερέας μιας ενορίας.
Κατά την πρώτη συνεδρία ομιλήτρια ήταν η κυρία Μαρία Ράπτη, καθηγήτρια Παιδαγωγικής και μέλος της διοικούσας επιτροπής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων. Η κα Ράπτη εισηγήθηκε το θέμα: «Γονείς και Παιδιά κατά την προσχολική και σχολική ηλικία».
Η ανάπτυξη του θέματος επικεντρώθηκε σε τρία σημεία: Πρώτον στην παράθεση βασικών παιδαγωγικών θεωριών (Masslow, Piagget και Εrikson), για την σωστή και εύρυθμη ανάπτυξη του παιδιού. Δεύτερον, στη στάση των γονέων, ώστε το παιδί να αναπτυχθεί φυσιολογικά και όχι υπό πίεση. Το τρίτο σημείο αφορούσε πρακτικά ζητήματα του παιδιού, όπου μέσα από γόνιμο διάλογο επισημάνθηκαν βαθύτερα ωφέλιμα θέματα για την ποιμαντική των Ιερέων.
Η δεύτερη συνεδρία του Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018, με ομιλητή τον αιδεσιμολογιώτατο πρωτ. Κωνσταντίνο Δημητρίου, Εφημέριο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ι.Π.Μεσολογγίου.






Δεν υπάρχουν σχόλια: