Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Το Γεράκι Ηλείας τίμησε τους Ήρωες του

 Με πρωτοβουλία του Καθηγητή Χρήστου Τσάμη
Το Γεράκι Ηλείας τίμησε τους Ήρωες του
 Μια όμορφη και σεμνή εκδήλωση μνήμης έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας 18 Ιουνίου 2018 στην κεντρική Πλατεία του Γερακίου του Δήμου Ήλιδος. Πρόκειται για εκδήλωση μνήμης στο Ηρώον του χωριού για τους Ήρωες που έπεσαν υπέρ Πατρίδος, με αφορμή την συμπλήρωση 75 ετών από την εκτέλεση από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής δύο εκλεκτών τέκνων του Γερακίου, του τότε Προέδρου της Κοινότητος Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου και του επί δεκαετίες Διδασκάλου του χωριού Δημητρίου Τσάμη. Παράλληλα, μετά από τις σχετικές εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης του Μνημείου των Ηρώων, με έξοδα του Καθηγητή Χρήστου Τσάμη, αυτό παραδόθηκε στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Δήμου Ήλιδας.


 Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό και τους εφημερίους της περιοχής, ενώ σύντομη αναφορά στην θυσία των δύο Ηρώων,  του τότε Προέδρου της Κοινότητος Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου και του επί δεκαετίες Διδασκάλου του χωριού Δημητρίου Τσάμη, στις 30 Ιουλίου 1943 έκανε ο υιός του δευτέρου και Καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου κ. Χρήστος Τσάμης.
Ο κ. Χρήστος Τσάμης αναφέρθηκε στο τραγικό γεγονός της 30ης Ιουλίου 1943, όταν, όπως ανέφερε στην ομιλία του,  «τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής εκτέλεσαν τους 2 Ήρωες αναίτια, απρόκλητα και άνανδρα και οι οποίοι ήρωες  πορεύτηκαν στον τόπο εκτέλεσης με θάρρος και ζητωκραυγάζοντας «Ζήτω η Ελλάς», επιλέγοντας συνειδητά τον θάνατο αφ΄ ενός μεν για την τιμή και την δόξα της Ελλάδος και αφ΄ ετέρου για την σωτηρία των 93 συγκρατουμένων συγχωριανών τους από το εκτελεστικό απόσπασμα των Γερμανών, πράγμα το οποίο επέτυχαν». Στο πλαίσιο της εκδηλώσεως αναγνώστηκαν από τους ιερείς όλα τα ονόματα των πεσόντων του χωριού, στους Πολέμους του 20ουαιώνος.
Τιμή από τον Δήμο Ήλιδος και παρουσίες
Ευχαρίστησε μάλιστα ο κ. Τσάμης τον Δήμο Ήλιδας και τον τότε Δήμαρχο Ιωάννη Λυμπέρη για την μέριμνά τους στο να ολοκληρωθεί το Μνημείο, ενώ προσέφερε 5.000 Ευρώ στον κ. Ιωάννη Κοντόπουλο, Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Γερακίου, για την ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού, αναφέροντας τα παιδικά του χρόνια, όταν τότε μικρά παιδιά έπαιζαν στο κέντρο του χωριού μπάλα. Τέλος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό για την παρουσία του στην εκδήλωση, τους Δήμους Ήλιδας και Πύργου, που αντιπροσωπεύτηκαν από τους Αντιδημάρχους τους  κ. Επαμεινώνδα Παναγιωτόπουλο και Βασίλειο Σεϊντή αντιστοίχως, τον τ. Πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας κ. Άγγελο Αγγελόπουλο και όλους τους συγχωριανούς του που έδωσαν το ¨παρών¨ στην εκδήλωση.
Την εκδήλωση έκλεισε εκ μέρους του Δήμου Ήλιδας ο  Αντιδήμαρχος κ. Νώντας Παναγιωτόπουλος που ευχαρίστησε τον κ. Χρήστο Τσάμη για την προσφορά του στον τόπο και του επέδωσε αναμνηστικό έμβλημα του Δήμου Ήλιδας. Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση προς τιμήν όλων των παρευρισκομένων. Ανάμεσα στους παρόντες ήσαν ο Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Β. Σεϊντής, ο τ. Πρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας κ. Άγγελος Αγγελόπουλος, ο τ. Γυμνασιάρχης κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, που έχει γράψει βιβλίο για την Ιστορία του Γερακίου, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Γ. Κουρκούτας, η τ. Αντιδήμαρχος Πηνείας κ. Γ. Τσάμη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Γερακίου κ. Ιωάννης Κοντόπουλος, ο επιχειρηματίας και βιομήχανος κ. Κ. Κωστόπουλος, ο επιχειρηματίας κ. Κων. Θεοφίλης, συγγενείς των ηρώων και πλήθος κόσμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: