Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Μνήμη των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Κηρύκου και Ιουλίττης (15 Ιουλίου)


Η Εκκλησία μας σήμερα, Κυριακή 15 Ιουλίου, εορτάζει τη μνήμη των 630 Θεοφόρων Πατέρων που συγκρότησαν την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 451 μ.Χ. στην Χαλκηδόνα. Η Σύνοδος αυτή διατύπωσε τον όρο Πίστεως που αφορά τις δύο φύσεις, τη θεία και την ανθρώπινη, οι οποίες ενώθηκαν στο πρόσωπο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, χωρίς να διαιρούνται ή να συγχύζονται και χωρίς να μετατρέπονται ή να χωρίζονται
Τιμούμε επίσης σήμερα τη μνήμη των Μεγαλομαρτύρων Κηρύκου και της μητέρας αυτού Ιουλίττης, και του Αγίου Βλαδιμήρου, βασιλέως της Ρωσίας.
 Η Αγία Ιουλίττη έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Καταγόταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Επειδή, τότε κυριαρχούσε ο διωγμός κατά των χριστιανών, πήρε το γιο της Κήρυκο και πήγε στη Σελεύκεια και στην συνέχεια στην Ταρσό, όπου συνελήφθη από τον ηγεμόνα Αλέξανδρο, ο οποίος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια μπροστά στο παιδί της.

Στην συνέχεια ο ηγεμόνας προσπάθησε να φέρει με το μέρος του το μικρό Κήρυκο, ο οποίος όμως αρνείτο και αφού επικαλέστηκε το όνομα του Χριστού, έδωσε ένα δυνατό λάκτισμα στην κοιλιά του ηγεμόνα, με αποτέλεσμα αυτός να εξοργιστεί και να πετάξει τον Κήρυκο από τα σκαλιά, σπάζοντάς του το κρανίο. Η δε  μητέρα του, αφού υπεβλήθη σε πολλά και φρικτά βασανιστήρια, παρέμεινε σταθερή στην πίστη μέχρι που παρέδωσε το πνεύμα της στον Ιησού Χριστό.
Σήμερα επίσης συμπληρώνονται 44 χρόνια από το πραξικόπημα  κατά της νόμιμης Κυβέρνησης του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, το οποίο έφερε την καταστροφή και τον όλεθρο στο νησί μας.
Προσευχή και παράκληση στο φιλάνθρωπο Ιησού Χριστό: ο κυπριακός λαός να μη ξαναζήσει ποτέ τέτοια πράξη και τέτοια προδοσία. Ταυτόχρονα, ενωμένοι όλοι, με αγάπη και συνεργασία όλων των Κυπρίων, και με διαρκή επαγρύπνηση και αγωνιστικότητα, να διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη και να επιδιώκουμε το καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας και τη νεολαία μας.       
Η διαφύλαξη της παρακαταθήκης των ηθικών αξιών και των υψηλών ιδανικών της Ρωμιοσύνης είναι συλλογή ευθύνη.                                
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: