Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ Η ΚΡΑΥΓΗ : ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟΝ! - Ανδρέας Χριστοφόρου


ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ
Η ΚΡΑΥΓΗ : ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟΝ! 

Ο Χριστιανός που μετανοεί, αρχίζει από την όραση των αμαρτωλών πράξεων του, ωριμάζει με την όραση των λογισμών που προηγούνται κάθε πράξεως αλλά και κινούνται και χωρίς πράξεις και τελειούται διαρκώς με την όραση των αμαρτωλών επιθυμιών του που εμφωλεύουν στην Καρδία ως η αρχή της όλης αμαρτωλής ζωής που εκπηγάζει από την Καρδία του.
«Απο την καρδία εκπορεύεται πάσα κακία»
Η Επιθυμία γεννά τους λογισμούς και οι λογισμοί τις πράξεις, είτε αγαθές και σύμφωνες με τις Εντολές του Χριστού είτε κακές ως παραβάσεις των Εντολών.
Βλέπει , ενώ Μετανοεί, δεν σκέφτεται την αμαρτωλή ζωή του διότι η Μετάνοια είναι  Μυστήριο της Εκκλησίας και σε αυτήν κυριαρχεί η έντονη παρουσία του Αγίου Πνεύματος που προκαλείται και έρχεται από τον πόθο τηρήσεως των Εντολών. 

Ως Φώς το Άγιο Πνεύμα αποκαλύπει τις Αμαρτιες και καλεί σε Μετάνοια!
Η Μετάνοια γεννιέται απο τον πόθο τηρήσεως των Εντολών που είναι πόθος Χριστού και αποκαλύπτει την αμαρτωλή ζωή μας
Αρχίζει να βλέπει την διαρκώς μέρα  με την ημέρα πόση βλάβη  έπαθε στη ψυχή και το σώμα του και πόση  βλάβη προκάλεσε στον πλησίον του και σε όλο τον κόσμο.

Βλέπει συγκριμένες  αμαρτίες και πάθη  του και φωνάζει μυστικά:
Κύριε συγχώρεσε με τον πόρνο, τον μοιχό τον υπερόπτη τον καταλαλούντα , τον κατακρίνοντα, τον είρωνα , τον μνησίκακο , τον χαιρέκακο, όχι μόνο γενικά αλλά και συγκεκριμμένα βλέποντας ανθρώπους που αδίκησε πρακτικά ,λογισμικά ,επιθυμιτικά
Έχει ως μέτρο της προσωπικής του προσευχής Μετανοίας  το Ευαγγέλιο αλλά και την Ιερά Παράδοση που είναι η έμπρακτη ζωή και αγιότητα των Πατέρων μας :
το Πάτερ Ημών πρώτα , ως διδασκόμενο απο τον ίδιο των Κύριο των Πατέρων μας , τον 50ο ψαλμό και το ψαλτήρι και όλες τις Ακολουθίες της Εκκλησίες, το Μεσονυχτικό Ορθρο,Εσπερινό,Απόδειπνο.
Όλα , περιγράφουν από την μια τη δική μας αμαρτωλότητα και από την άλλη την Άφεση Αμαρτιών και το Έλεος του Θεού που γίνεται μέσα στα Μυστήρια της Εκκλησίας.
Μαζεύεται μέρα με τη μέρα , ώρα με την ώρα η συναίσθηση αμαρτωλότητας ως συναίσθηση Μετανοίας και  ταπείνωσης και στο τέλος ξεσπά ως κραυγή που τα περιέχει όλη : ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΗΣΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟΝ!
Η αίσθηση της άμεσης απάντησης του Χριστού όπως ο ίδιος φανερώνει στην Παραβολή του Τελώνη, είναι η Άφεση των Αμαρτιών, η απελευθέρωση μας απο ένα μεγάλο βάρος ένα ξαλαφρωμα και μετά Αγάπη Χαρά Ειρήνη ως ο καρπός  του Αγίου Πνεύματος
Ακολουθεί αβίαστα , η ώθηση μας για Εξομολόγηση στον Ιερέα και τη Θεία Κοινωνία και η αίσθηση εντός μας της Βασιλείας των Ουρανών που μας βεβαιώνει ότι η Μετάνοια είναι πράγματι η ΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΑΣ.
Επαληθεύεται εντός μας ο Λόγος  του Χριστού:
Μετανοείται ήγγικε γαρ η Βασιλεία των Ουρανών!
Η ευχή Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησον με δεν είναι απλά απαγγελία αλλά ξέσπασμα συναίσθησης  Αμαρτιών και συντριβής καρδίας! 


Ανδρέας Χριστοφόρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: