Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ ΛΕΠΕΝΟΥΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

    Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέστηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στο Ιερό Εξωκκλήσι Παναγίας Βλαχέρνας Λεπενούς Αιτωλοακαρνανίας. Το εξωκκλήσι αυτό βρίσκεται περίπου 3 χλμ έξω από το χωριό Λεπενού και είναι χτισμένο στο σημείο όπου κατόπιν θαυματουργικής υπόδειξης της Υπεραγίας Θεοτόκου στην ευλαβή γερόντισσα Βασιλική Μενσυδιανού, κατοίκου Λεπενούς και αργότερα Μοναχής, το έτος 1903 βρέθηκε παλαιά εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών.


   Της ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού προεξήρχε ο αιδεσιμολογιώτατος οικονόμος π. Αναστάσιος Σπυρόπουλος, εφημέριος Κυψέλης Αγρινίου και συμπροσευχομένων του αιδεσιμολογιωτάτου πρωτοπρεσβυτέρου και σεβαστού καθηγητού π. Κωνσταντίνου Φλωρόπουλου,
εφημερίου Μπαμπίνης, του αιδεσιμοτάτου οικονόμου π. Σπυρίδωνος Μαμασούλα, εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Αγρινίου,  του αιδεσιμοτάτου οικονόμου π. Θεοδοσίου Αθανασοπούλου, εφημερίου Καλυβίων, του αιδεσιμοτάτου πρεσβυτέρου π. Αχχιλέα Κακαβά, εφημερίου Αμοριανών Βάλτου, του αιδεσιμοτάτου πρεσβυτέρου Δημητρίου Χαμαλέτσου, εφημερίου Κωνοπίνης και του αιδεσιμοτάτου πρεσβυτέρου π. Αθανασίου Κουλοχέρη, ο οποίος με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά πρόσφατα τοποθετήθηκε ως εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου και στον οποίο αξίζει κάθε ευχή και προσευχή για αγλαόκαρπη ποιμαντική διακονία. Την διακονία του κηρύγματος εξεπόνησε ο πολιός Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ντανάς, οποίος και αναφέρθηκε στη σεμνότητα μας την οποία αντιμετώπιζε η Παναγία το σώμα της και φρόντιζε να το σκεπάζει επιμελώς γι αυτό και χαριτώθηκε ο μανδύα της να επιτελεί θαύματα.
   Την ιερά πανήγυρη λάμπρυναν με την παρουσία τους, ο αντιδήμαρχος Αγρινίου και Ιεροψάλτης κ. Νικόλαος Γκρίζης,  οι αντιδήμαρχοι κυρία Όλγα Σαραγκανίδα, κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, κυρία Όλγα Σαλακίδου- Πιστιόλη, ο κύριος Κωνσταντίνος Καλατζής, ο κύριος Ιωάννης Φαρμάκης, καθώς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου κύριος Βασίλειος Φωτάκης, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Ακαρνανίας κύριος Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, πολιτευτές του Νομού και πλήθος κόσμου, το οποίο μέχρι αργά προσερχόταν για να προσκυνήσει και λάβει την ευλογία της Παναγίας μας. Με ευθύνη του τοπικού συμβουλίου της κοινότητας Λεπενούς καθώς και χορηγών αμέσως μετά την ακολουθία του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε στον περίβολο του Ναού το έθιμο της διανομής φαγητού. Η Εκκλησία έμεινε όλη νύχτα ανοικτή με την ευγενή φροντίδα κυριών που έμειναν για να «ξενυχτήσουν» την Παναγία.
  Το δε πρωί τελέστηκε η ακολουθία του όρθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του αιδεσιμοτάτου οικονόμου π. Ηλία Μανδρούκα, εφημερίου του ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Κάτω Κερασόβου και του εφημερίου του χωριού Λεπενού π. Χρυσοβαλάντη Παπασπύρου στην οποία εκήρυξε τον Θείο Λόγο κ. Σωκράτης Ψιλιάς, Θεολόγος – Φιλόλογος και λαϊκός Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των εορτών προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου και στην ιδιαίτερη αγάπη της για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Επεσήμανε την ανάγκη να καταφεύγουμε στην χάρη της όχι μόνο ικετευτικά αλλά και ευχαριστιακά.
   Το απόγευμα της εορτής τελέστηκε η Ιερά Παράκληση υπαίθρια στο χώρο που βρέθηκε θαυματουργό εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της εν Βλαχέρνας. Ο εφημέριος π. Χρυσοβαλάντης κατακλείοντας τις διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου ευχαρίστησε τους συντελεστές που βοήθησαν και όλους για την υποδειγματική παρουσία τους στις λατρευτικές εκδηλώσεις.
   Το ιερό αναλόγιο πλαισίωσαν ο εξ Αθηνών με καταγωγή από τη Λεπενού ιεροψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Αρτεμίου Φιλολάου, κύριος Θωμάς Βακράκος, ο κύριος Βασίλειος Γεωργιάδης και ο κύριος Ιωάννης Γκιάφης. Το δε ακούραστο και φιλόξενο εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ναού που το αποτελούν ο κύριος Σωτήριος Στυλιαράς, ο κύριος Παναγιώτης Βακράκος, ο κύριος Γεώργιος Στάθης, ο κύριος Θεόδωρος Μήλιος και ο κύριος Παναγιώτης Στυλιαράς έπειτα από κάθε ακολουθία δεξιώθηκαν όλους τους παρισταμένους.

 







Δεν υπάρχουν σχόλια: