Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Πρόοδος του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού (1 Αυγούστου)

Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει την Πρόοδο του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, δηλαδή την έξοδο του Ιερού Συμβόλου του Σταυρού από το Παλάτι και τη λιτάνευσή του στις συνοικίες της Κωνσταντινουπόλεως προς ευλογία των πιστών, καθώς επίσης με τη δύναμη του Τιμίου Σταυρού να απαλλαγούν από κάθε επιδημία και ασθένεια.
Για το Χριστιανό ο Τίμιος Σταυρός αναδεικνύεται σύμβολο ευλογίας και μέτρο της αγάπης και της συγχώρεσης. Ο ζωοποιός Σταυρός δείχνει την πορεία των πιστών προς την Ανάσταση του Κυρίου και την εξαγορά της ανθρωπότητας από τα δεινά της αμαρτίας.
«Σήμερον Σταυρός υψούται και κόσμος εκ πλάνης ελευθερούται. Σήμερον του Χριστού η Ανάστασις εγκαινιάζεται, και τα πέρατα της γης αγάλλονται».

Ο Σταυρός του Κυρίου δείχνει το μέγεθος της αγάπης και της θυσίας του ίδιου του σαρκωθέντος Θεού, για τη σωτηρία τόσο του ανθρώπου από την αμαρτία όσο και ολόκληρης της δημιουργίας, η οποία μέχρι σήμερα «συστενάζει και συνωδίνει» (Ρωμ. 8, 22).
Η παράδοση της λιτάνευσης του Τιμίου Σταυρού συνηθίζεται σήμερα και στην πατρίδα μας. Μεταξύ άλλων κοινοτήτων στο Όμοδος, την Ανώγυρα και τον Πεδουλά, όπου οι πιστοί συμμετέχουν με ευλάβεια και πίστη.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: