Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018

Μνήμη της οσίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος (2 Αυγούστου)


Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα την εύρεση και ανακομιδή (το έτος 428 μ.Χ.)  των Ιερών λειψάνων του αγίου Πρωτομάρτυρος και αρχιδιακόνου Στεφάνου, ενός από τους επτά Διακόνους που όρισαν οι Απόστολοι να τους βοηθούν, πέρα από το πνευματικό έργο, στην ετοιμασία των συνάξεων των πρώτων πιστών και τη συμμετοχή τους στις Αγάπες.
Επίσης, σήμερα τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Φωτεινού Επισκόπου Χύτρων (Κυθρέας), ο οποίος συναριθμείται στους Κυπρίους Ιεράρχες που έλαβαν μέρους σε Οικουμενική Σύνοδο, του  Μάρτυρος Φωκά, του Οσίου Ιουστινιανού του ευσεβούς βασιλέως, του Οσίου Βασιλείου του δια Χριστόν σαλού και της Οσίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος. 
Η αγία Φωτεινή η Κυπρία, είναι γνωστή σ’ όλο το νησί μας με τ’ όνομα αγία Φωτού η θαυματουργός. Η παράδοση μάς λέει πώς γεννήθηκε από ευλαβείς γονείς στο Ριζοκάρπασο. Από μικρή ξεχώριζε για την καλοσύνη και  την αρετή της.

Ασκήτεψε σ’ ένα σπήλαιο στην περιοχή της Καρπασίας, όπου πολλοί την επισκέπτονταν για παρηγοριά και καθοδήγηση. Με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος έκανε πολλά θαύματα, θεραπεύοντας πονεμένους ανθρώπους,  ενώ ακόμη βρισκόταν στη ζωή. 
Το άγιο λείψανό της, που βρέθηκε σε σπηλιά το 18ο αιώνα μ.Χ. με τη σκαλιστή επιγραφή «Φωτεινή Παρθένος Νύμφη Χριστού», εξακολουθεί να προσφέρει τη θεραπεία στους αρρώστους. Το ασκητήριό της υπάρχει μέχρι σήμερα στο τουρκοκρατούμενο χωριό Άγιος Ανδρόνικος της Καρπασίας. Όμως, η ευλάβεια των εκτοπισμένων μας και ο διακαής τους πόθος για επιστροφή στους τόπους, όπου έζησαν οι ίδιοι και οι πρόγονοί τους, οικοδόμησαν μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Φωτούς της Καρπασίτιδος στην κοινότητα Κοφίνου.
Κάθε ευλογημένος τόπος της νήσου μας μαρτυρεί την αγιότητα βίου των ανθρώπων της και την παρουσία της Παναγίας Τριάδας στους ταπεινούς ασκητές που έκαναν πράξη την αγάπη προς το Θεό και τον άνθρωπο.
Υπενθυμίζουμε ότι, πορευόμενοι για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τα απογεύματα τελείται στην Εκκλησία ενναλάξ ο Μικρός και ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: